Toysdaily 玩具日報

查看: 8383|回復: 62

[分享討論] 吹水:你認為神作的變型/合體機械人玩具

以前笨大隻手遮天,玩具迷乖乖祈禱等合金魂推出大型合體;今日玩界風起雲湧,可以話兩三個月就有一隻重點玩具推出,
玩玩具真係有好多好多選擇。

不過欲望無限,我地既要機械人可以忠實變形、又要佢高可動兼實淨襟玩,
越o黎越嘴刁。
不如問下大家,手上咁多合體/變形機械人玩具,邊一隻可以稱神?

玩具界最神個類變型/合體機械人,應該係"變型金鋼"-Transformers,變型金鋼 最早係由 Takara 開發的玩具產品,最初係無動畫/漫畫配合支持推廣,之後由孩之寶引進到美國再發展。係先有玩具後再有動畫、然後有電影;產品亦有多間不同廠商同時生產。
HighLamb 發表於 9-8-2021 03:59 PM
玩具界最神個類變型/合體機械人,應該係"變型金鋼"-Transformers,變型金鋼 最早係由 Takara 開發的玩具產 ...

變形金剛背後故事的確好傳奇。

係我個人問題,「我呢代」真係對老變冇乜情意結。
老變對我始終冇popy 合金個種烙印,所以玩起o黎會差少少。

單講變形合體,老變又孩記又T記又第三方又高質合金老翻,
平均係好玩過合金魂。所以,變迷是幸福的。

事實上,如果問我一隻可以「稱神」o既變形合體玩具,我會揀電影天火文~~

超合金魂 Gunbuster
超合金魂 大王者
POSE+ 功夫漢
Halfeye 神魂合體豪旦那
呢幾部係玩到嘩出聲既,設計巧妙

其實評論變形合體機械人,應該分變形金剛類及日系動畫特攝類,因為兩者玩家要求不同,前者無咁要求外形及變形跟足原設,容許玩具有自己的獨特創意,玩家較重視玩的時候所帶來的樂趣;後者對原設定執著,極重視外形及合體過程的還原,最經典例子是合金魂大武士用假頭變形,被無數人嫌棄,但柯柏文用假胸多年,只有少數玩家不接受
HighLamb 發表於 9-8-2021 03:59 PM
玩具界最神個類變型/合體機械人,應該係"變型金鋼"-Transformers,變型金鋼 最早係由 Takara 開發的玩具產 ...

同意,求其一隻百幾二百蚊既TT老變已經變得好神,雖然變回機械人時個形態重似唔似一個人樣就另作別論。

另外TT既diaclone有d變型都好有創意,例如將個拳頭收係個車軩入面,個車軩重要識轉
如果要揀變形巧妙同外形都跟到原設,我揀Macross VF
waiwaiwai326 發表於 9-8-2021 04:26 PM
其實評論變形合體機械人,應該分變形金剛類及日系動畫特攝類,因為兩者玩家要不同,前者無咁要求外形及變形跟 ...

當初文哥假胸,一樣有俾人鬧,
直頭依家都有,不過聲音遠比玩日系合金少~~

不過我都好同意,將老變同傳統合金分開比較會好些。
另外,其實塞系都好勁,隨便一隻已經妙絕毫巔,可以輕取大部份合金魂。
waiwaiwai326 發表於 9-8-2021 04:39 PM
如果要揀變形巧妙同外形都跟到原設,我揀Macross VF

同意,菜系真心好勁!
有部份人玩其他廠原因之一係厭倦笨大那種飢餓式銷售下下要搶

我覺得Lego出嗰隻百獸王都算係神作,唔貴,又大隻,身型又唔差,唔使換件合體,我想除了可動性低之外無乜其他缺點
咁十幾年前笨大嘅超合金魂真係稱得上機械人玩具嘅master piece,由較早期GX-13超獸機神,去到較後嘅GX-40六神合體,都可以話80分以上。就算被近年Pose+比下去嘅GX-38天威勇士,其實當年嘅技術嚟講已經係好好,話曬都係十幾年前嘅產品,就好似你攞部小米去同十幾年前嘅Sony Ericsson P900。不過笨大呢幾年真係不思進取,好似亦因為超合金魂條line嘅team轉曬人,所以d出品質素差曬。就好似幾期隻GX-71百獸王咁,連最簡單嘅方法去遮蓋返紅綠獅四肢嘅機關都唔願做。當年隻六神係收納機體雙手嘅做法真係有heart好多。
我反而会拣Gobots Puzzler 虽然基本无咩可动 但系变形合体方式 真系会令人眼前一亮 除此之外 应该就算系g1 combiner 中意系因为手手脚脚可以互换位置 现在审美标准下 应该会成为过去
哈哈,變形同合體兩邊都好大陣營
變型方面可能係呢隻,