Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 吹水:你認為神作的變型/合體機械人玩具

laiken 發表於 9-8-2021 09:37 PM
咁十幾年前笨大嘅超合金魂真係稱得上機械人玩具嘅master piece,由較早期GX-13超獸機神,去到較後嘅GX-40六 ...

GX40令我最吃驚既就係收咁既價錢, 可以比埋個石像同埋三合一飛機你
三合一飛機仲要係好好玩真心設計過.

神物點少得唔過一牛既吉母王變形合體跟埋虫仔同埋著燈
天火神飛鷹, 3合體同4合體係完全2個樣來, 2腳變4腳人馬, 不是就咁吸件甲上去就話係四合體
超合金魂喱幾年睇嚟我覺得喺咁大㗎喇  越嚟越hea   仲好意思將原本嘅dx照搬過嚟填number     講返正題  我最鐘意喺dx超級伏魔金剛  好細個果陣睇動畫徹底迷戀    完美還原動畫合體過程兼有外形  要知道成30年前嘅多機變形再合體可以做到咁絕對算喺1流中嘅1流
fallout8 發表於 9-8-2021 04:29 PM
同意,求其一隻百幾二百蚊既TT老變已經變得好神,雖然變回機械人時個形態重似唔似一個人樣就另作別論。

...

因為嗰d一二百嘅偷膠都偷得幾多下,所以就多咗d空位去收納或者做多個關節。
但近幾年老變MP系列嘅質素都差咗好多。
Halfeye 半眼社既所有變型合體玩具
個人覺得設計得最核突的 --->三一萬能俠號, ゲッター號, ゲッター翔 的形態
                                        連環小金剛, ギンガイザー  (即四機合體)
我覺得易變型唔複雜會好玩D⋯⋯
近期17號
之前既就V型同大武士
百載真純 發表於 10-8-2021 12:06 AM
變型方面可能係呢隻,

麥sir 我都有,其變形真係一絕,但只會變一次

Halfeye完全變形Godannar:理由應該唔駛多講

Halfeye完全變形舊三一:根據設定,1號嘅雙手應該係收藏喺Jaguar而非Eagle裡邊,Freeing做唔到,甚至聲稱係向三一致敬嘅創聖大天使都冇咁設計,而係採用容易好多嘅"每架飛機各收藏一對手腳"嘅設計,得Halfeye有做到呢點

Has to be MP01

對我嚟講絕對就係Diaclone系列, 當年真係超班好玩, 變型簡單多變又唔會完全木頭咁, 兵仔設計更加係精粹所在男仔至愛
xueyue2 發表於 11-8-2021 04:05 AM
Has to be MP01

X2,歷嚟咁多款老變產品,只有MP01/04係令我真正心動,隻MP44完全唔係我杯茶

Btw,呢隻兩邊膊頭條氣管短d,係咪美版?自己上咗d色做戰損舊化?
合金魂Gunbuster, 六神合體

千值練 天元突破

Pose+ 銀河旋風,未到手就知勁

keroro-1972 發表於 11-8-2021 09:21 AM
對我嚟講絕對就係Diaclone系列, 當年真係超班好玩, 變型簡單多變又唔會完全木頭咁, 兵仔設計更加係精粹所在 ...

Diaclone應該係最平均,
變形、合體、可動三方面都紮實,
人仔有磁力,加上動力服電單車等等都好精彩,
有舊時盒體機械人既硬淨,又有新時代既可動同身形。
其實都有賴本身無乜框框。
不過呢個系列又唔會有老變嗰種驚人既變形方式,
有啲連動機關都好精緻,但係未至於超乎想像。

其他本身有原設、有動畫、仲要不現實既變形,
有好大限制,又會逼出好多創意。
uesugi 發表於 10-8-2021 10:59 PM
麥sir 我都有,其變形真係一絕,但只會變一次

我都係咁話, 後來覺得呢類太複雜的變形玩法, 係未真係咁好玩, 過程係未真係咁 enjoy, 就見仁見智.