Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Good Smile THE合体「勇者傳說」

純參考, 唔熟或唔識唔建議跟住做

https://www.youtube.com/watch?v= ... y%E9%A0%BB%E9%81%93
yugi 發表於 15-6-2022 05:40 PM

https://www.youtube.com/watch?v=tVnXEZPNplA&ab_channel=hsuntoy%E9%A0 ...

佢嘅方法幾好吖,也算容易修理,但佢修理車窗果度,我覺得已經要箭掉兩條卡準,其實無需要為那車窗裝上新的卡準,直接用快乾膠水貼上便可以,如果對自己貼上去怕貼錯,或怕快乾膠水出現白化,不落太多快乾膠水及不塗到邊緣位置便可以,市面上也可以到售賣模型比較專業的店,購買一些不會白化的快乾膠水,再不怕慢的,其實這類位置也可以用上白膠漿,方便移位或再拆除,但已經會動手撬開,正常應該不會怕什麼問題了,不過那車窗的位置設計已經窩了下去,基本上是不會移位的。
另外,我不明白他為何,不也拆除另外一面車窗,試一下車窗是否其實是左右一對的同時掉轉了,可能不是設計上的問題呢,
最後謝謝師兄找到這段修復錯處的短片及分享
mpp025 發表於 15-6-2022 07:32 PM
佢嘅方法幾好吖,也算容易修理,但佢修理車窗果度,我覺得已經要箭掉兩條卡準,其實無需要為那車窗裝上新 ...

其實應該係左邊既車窗換去右邊,右邊既車窗換去左邊。
佢現在直接返轉門就會唔岩位了。

師兄清楚地補充了,我對那短片在車窗修理時的疑問,謝謝呢  發表於 16-6-2022 12:58 AM
yugi 發表於 15-6-2022 05:40 PM

https://www.youtube.com/watch?v= ... y%E9%A0%BB%E9%81%93 ...

整完連個卡卡都無埋
Vince 發表於 15-6-2022 10:10 PM
其實應該係左邊既車窗換去右邊,右邊既車窗換去左邊。
佢現在直接返轉門就會唔岩位了。
...

正解,我左右調轉連個卡位都係perfect
另外,鑽洞要鑽2個,就可以好容易拆開
我個隻1開盒 右大腿 joint 已爆開左....無齒輪關節.....sent左email去good smile , 佢哋話無補件可提供等消息。

謝谢消息,侬個產品問題及中獎率感覺超高,事前完全預想不到  發表於 22-6-2022 07:34 PM

它的變形位部件太幼鈿, 又不用合金件, 有點似Macross VF 模型, 例如機頭連接背部的易爆裂位, 本應用合金, 兩塊小小合金的成本也不願付出......如果這系列以後都不用合金件, 好難走下去(想起千值練超獸)
goodsmile都係適合改造高手玩,普通玩家避之則吉
James_Cheese 發表於 22-6-2022 04:50 PM
我個隻1開盒 右大腿 joint 已爆開左....無齒輪關節.....sent左email去good smile , 佢哋話無補件可提供等消 ...

其實齒輪關節本身是否郁得多都會好快爆的?
請問吓係咪仲未公佈換件詳情?要唔要send email 登記先?
呢d真係等出咗貨先決定買唔買,费事煩
saihttam 發表於 23-6-2022 09:41 AM
請問吓係咪仲未公佈換件詳情?要唔要send email 登記先?

我見到幾間售賣玩具的店舖,也說生產商不接受玩具店幫忙顧客申請修理或換件事宜,購買了的顧客必须自行用e-mail聯絡生產商,而現階段生產商也未發表解决或更换方案
mpp025 發表於 23-6-2022 09:05 PM
我見到幾間售賣玩具的店舖,也說生產商不接受玩具店幫忙顧客申請修理或換件事宜,購買了的顧客必须自行用e ...

咁即係無方案,即係昆人買左或取貨先,之後無方案攪。
馬仔 發表於 23-6-2022 09:42 PM
咁即係無方案,即係昆人買左或取貨先,之後無方案攪。

我本來打算買現貨,但而家見噤麻煩,所以冇買到,同第時就算佢修正咗,都唔知會唔會俾人渗啲未修正版出嚟散貨,好高風險呀,點買呀, 雖然預計我自己都整到 ,但係如果畀人呃咗,嗰度氣都頂住