Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

我都仲係諗唔通, 圖中綠色 A 嗰段, 合體之後去咗邊度. {:1_375:}

點解灰色嗰舊嘢, 會由列車嘅中間, 變咗佢車頭後面.
照睇應該係郁咗上去, 向車頭方向180度放返落去...
但又解析唔到, 橙色 B 那個位, 點解去咗車頭...

(下圖 B的一段, 本來應該 mark 左邊那段車身. 是我貪方便寫字, mark 了在右段那車上, 不好意思)

一係就咁變 {:1_375:}

睇埋底部比較清楚:

中段車卡的外甲,分別翻向車頭車尾(即機械人的左右肩)應該不會錯。
看車底手臂部件,車頭車尾前那個明顯的五角形部件係機械人上臂,相信車轆下就藏著連接前臂的接樁。

剩下的問題是,中段車廂大開後,內藏的大截骨幹是甚麼、如何結合上gaigar 身上?

Garycharm 發表於 27-1-2021 07:42 PM
睇埋底部比較清楚:

中段車卡的外甲,分別翻向車頭車尾(即機械人的左右肩)應該不會錯。

可能GAIGAR可個身有位可以打開, 將LINER放入去再扣返埋去
laiken 發表於 27-1-2021 11:44 AM
之前隻銀河烈風都可以做到d電單車變形收起d轆而唔係拆出嚟,咁呢隻勇者王冇理由保留唔到呢個signature 嘅 ...

以lu作風,佢咁做一定有理由,加上呢隻又係魔改作品,規限上自由度又大咗,而我會覺得lu兄佢係因為想外型同可動可以好睇啲而咁做
Garycharm 發表於 27-1-2021 07:42 PM
睇埋底部比較清楚:

對對, 應該係咁了.

最值得一讚是, 運用了車頭頂能拉高的設計, 去接合反過來後凸高了的部份, 維持一體性(偽).
唔會一高一低, 保持視覺效是車頭的那段.

:$
eddiem249 發表於 27-1-2021 12:51 PM
連3百幾既SMP都做到既野,3千幾既點會做唔到?
我估係怕成架車插入會整花個車身,所以比你推前晒啲外皮,淨 ...

我用上一段難免呢個字唔係好啱,我依家更相信lu兄係有心唔用呢個signature,可動同外型應該係考量點,整唔整花反而係次要,你見天威個合體法已經係必定整花的,anyway, 等日後公開多啲資料先再論
nok031059 發表於 27-1-2021 07:51 PM
可能GAIGAR可個身有位可以打開, 將LINER放入去再扣返埋去

呢個都有可能

細心睇gaigar的腰位置有個垂直的缺口

可能係可以前後拉闊,俾列車通過之後,將中間車甲掘向兩側,再合番埋

從而做到俾闊身嘅列車穿過本體

個人認為lu會盡量還原動畫中嘅合體方式,我自己都希望可以跟得到

始終呢個GGG嘅特色
睇黎大家都好執着 ggg 既「火車捐山窿」gimmick wor :DD
Vince 發表於 27-1-2021 09:21 PM
睇黎大家都好執着 ggg 既「火車捐山窿」gimmick wor

畢竟係勇者王signature, 如果完全消失咗又係有啲可惜,至於會唔會象徵式咁留返响度就要等下先知啦:x
睇佢咁細少嘅身軀, 要架火車捐得過, 睇黎都無乜可能 :DD

頂多係好似上面師兄咁講, 打開 body, 放條打橫嘅杆入去. 咁都會算係有野穿過左右 :he:

想問下大家天威多人訂,還是勇者王多人訂呢,我見孤仔facebook的勇者王超多人留

之前無很仔細地看, 但一直覺得加厚了的肩甲係車中間部份轉過去;
個人不強求經典合体穿身過程完全重現, 畢竟要外型可動穩固度同樣重視的話,
那個實在不容易完美實現... anyway, 期待更多新消息公布:51:
fktuen 發表於 27-1-2021 09:44 PM
睇佢咁細少嘅身軀, 要架火車捐得過, 睇黎都無乜可能

頂多係好似上面師兄咁講, 打開 body, 放條打橫嘅 ...

我覺得其中一個令lu兄唔用穿過身體設計都係因為gaigar身形問題,你要做到signature心口就要就得返架新幹線,一係就學當年SHE果隻GFG咁做到偷位設計,又或者要設計伸縮胸口等等。。。

BRS
GaiGar 伸縮胸.. 我覺得呢個確是重現合体過程的可行方法  發表於 28-1-2021 06:52 PM
mermaid_fm 發表於 27-1-2021 10:04 PM
想問下大家天威多人訂,還是勇者王多人訂呢,我見孤仔facebook的勇者王超多人留 ...

當你成日聽啲人話又勇者王,好悶果陣,其實好多人個身體都好誠實:x