Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

Garycharm 發表於 26-1-2021 01:21 PM
師兄要鞭屍?成全你!

哇...睇壞眼系列 :p
如果先看玩具, 一定唔會追看卡通 :x
小弟覺我會唔會係要將火車中間拉長到好幼身(反正都係有車身兩塊野遮住) 獅王個身後面打開就咁合落去,
fktuen 發表於 26-1-2021 01:14 PM
非常認同啊!

哩隻嘅手臂, 大腿小腿, 都用上菱邊設計, 增加不少立體感, 當堂覺得大隻左, 硬漢左, 同埋多 ...

Yes, 我都係一直等緊呢種硬朗feel的GGG, 是心目中的勇者王+1 :$
根本英俊 發表於 26-1-2021 11:04 PM
小弟覺我會唔會係要將火車中間拉長到好幼身(反正都係有車身兩塊野遮住) 獅王個身後面打開就咁合落去,  ...

我想是將火車一分為二多。因為睇腳合體那幅相可見Gaigar雙手向後反之後,個洞好細而個身又唔似可以打開。
Garycharm 發表於 26-1-2021 01:21 PM
師兄要鞭屍?成全你!

忠於原設的變形合體就是這個樣。所以有時原設係有點天馬行空。做玩具側要取捨之間攞平衡……
根本英俊 發表於 26-1-2021 11:04 PM
小弟覺我會唔會係要將火車中間拉長到好幼身(反正都係有車身兩塊野遮住) 獅王個身後面打開就咁合落去,  ...

要咁拆開係難免啦,新幹線穿過身體雖然係signature, 但呢個設定真係好影響可動,有玩過合金魂果隻就明,肩關節本身係過低,佢個升起2肩方法只係平時雙手垂低無問題,但一擺hell and heaven就出哂事,pose+依家咁處理我諗係有响肩部花心思。。。
肥趣都開左訂,但今次得正價無優惠。
如果佢俾埋果5.5 cm,我完全唔需要考慮
依家心大心細......
k_dash 發表於 26-1-2021 11:37 PM
要咁拆關係難免啦,新幹線穿過身體雖然係signature, 但呢個設定真係好影響可動,有玩過合金魂果隻就明, ...

之前隻銀河烈風都可以做到d電單車變形收起d轆而唔係拆出嚟,咁呢隻勇者王冇理由保留唔到呢個signature 嘅合體動作
laiken 發表於 27-1-2021 11:44 AM
之前隻銀河烈風都可以做到d電單車變形收起d轆而唔係拆出嚟,咁呢隻勇者王冇理由保留唔到呢個signature 嘅 ...

話雖如此,但「銀河烈風d電單車變形收起d轆而唔係拆出嚟」其實反而唔係跟動畫原設而係POSE+ 嘅add on「完全變形」 gimmick。

所以跟足原設重要,還是外觀+可動+可行性重要呢?

P.S. 其實呢隻一直都唔係原版GGG嚟ga~
laiken 發表於 27-1-2021 11:44 AM
之前隻銀河烈風都可以做到d電單車變形收起d轆而唔係拆出嚟,咁呢隻勇者王冇理由保留唔到呢個signature 嘅 ...

其實唔係咩唔可能,好似玩開變形金剛嘅自然會明,而家tf界流行嘅減法設計,用假零件去還原幾個唔同型態嘅外觀,你話用番真零件得唔得?當然得,但變完嘅外形會唔好睇,有時唔係設計師功力嘅問題,而係現今嘅技術或者材料滿足唔到個條件住都未定,最中意用老千超獸嚟做例子,佢其實個設計係冇問題㗎,不過問題係出喺用錯材料呢點上姐,即係要平衡番,要做到某d points,就要喺其他地方作出犠牲
不過實際都係要等進一步消息或者實物出咗先知會係點
k_dash 發表於 26-1-2021 11:37 PM
要咁拆關係難免啦,新幹線穿過身體雖然係signature, 但呢個設定真係好影響可動,有玩過合金魂果隻就明, ...

連3百幾既SMP都做到既野,3千幾既點會做唔到?
我估係怕成架車插入會整花個車身,所以比你推前晒啲外皮,淨係插入關節部份
如果要重現FINAL FUSION過程, 呢隻一定唔啱玩.
呢隻賣點是大隻佬身形和高可動
eddiem249 發表於 27-1-2021 12:51 PM
連3百幾既SMP都做到既野,3千幾既點會做唔到?
我估係怕成架車插入會整花個車身,所以比你推前晒啲外皮,淨 ...

SMP要拆獅子毛先做到標準d嘅風起雲動拳
紫月葵 發表於 27-1-2021 12:15 PM
其實唔係咩唔可能,好似玩開變形金剛嘅自然會明,而家tf界流行嘅減法設計,用假零件去還原幾個唔同型態嘅 ...

同感, 其實有好多設計上可行甚至n年前連業餘的人都已經隨便諗到, 但當時生產技術及成本係咪可以量產到、實際用家玩落係唔係順手等等..., 生產要考慮的因素太多, 現在Pose+做到咁外型、如果玩落實實淨淨 (唔會玩一兩次就面目全非) 我個人已經覺得係非常outstanding:78: