Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂 GX-88 機甲艦隊 再販

chlycab 發表於 6-3-2021 11:43 AM
其實除此之外,就係香港班玩具比起日本、歐美更麻煩
尤其是對價錢既敏感度

「對價錢嘅敏感度」,啱啱喺隔離見到一個GX66r 嘅post,即刻笑出嚟。  xp
岩岩係米青FB見到賣易易狗凌。
日森已經插到二萬八千円:ice:
唔洗二千了, 問你死未; N年後出R版又999乎?
chlycab 發表於 6-3-2021 11:43 AM
其實除此之外,就係香港班玩具比起日本、歐美更麻煩
尤其是對價錢既敏感度

因為香港買賣太自由,商家視官價如無物,忽然炒賣,忽然插水,同一批貨,隔幾條街相差幾百,價格日日浮動,消費者無所適從,要付出大量資訊成本,買家對價錢的敏感,與賣家對賺錢的敏感(賺到最盡),相輔相承
waiwaiwai326 發表於 27-3-2021 07:47 AM
因為香港買賣太自由,商家視官價如無物,忽然炒賣,忽然插水,同一批貨,隔幾條街相差幾百,價格日日浮動,消費 ...

其實又唔洗諗到咁複雜, 你又覺得批發會唔會用官價的六折批貨給零售? 如果有或更多, 咁批發真係算良心企業

肥趣賣官價, 有時都有八五折, 即係官價八五折仍有肉食, 所以我先估計批發係官價六七折批貨

有些鋪平賣, 係可以好多原因, 唔一定係食水深, 可能老闆急需吐現交租入貨呢, $2000/盒, 有 100 盒都已經壓咗 $200K , 又要倉租, 如果等錢洗, 就算真係蝕少少, 都寧願要錢渡過難關先啦
積埋咁多貨,遲早17XX等下啦:x
凡高 發表於 1-4-2021 01:01 AM
積埋咁多貨,遲早17XX等下啦

見到低開1980 ,已經有D心郁諗緊買唔買
金毛999無其他原因,唔係問題貨,咪9UP嚇鬼,~只有一個原因就係變蟹無人買!
凡高 發表於 1-4-2021 01:01 AM
積埋咁多貨,遲早17XX等下啦

真係好古怪, 見到INS 有間舖, 數埋起碼7盒以上, 仲要好多舖都有貨, 係啲舖咁有信心一直收埋定係代理而家散. 因為我發覺呢間咁多盒既舖, 好多時都會冇晒啲賣得既, 但過一排又會又出現, 好似補到貨咁.
mj23 發表於 3-4-2021 04:07 AM
真係好古怪, 見到INS 有間舖, 數埋起碼7盒以上, 仲要好多舖都有貨, 係啲舖咁有信心一直收埋定係代理而家 ...

直頭係囤貨炒賣啦, 其實一定係大舖先做到, 因為一般舖根本冇可能攞到咁多貨
keroro-1972 發表於 3-4-2021 07:28 AM
直頭係囤貨炒賣啦, 其實一定係大舖先做到, 因為一般舖根本冇可能攞到咁多貨
...

其實有冇辦法分到盒野係初版定再版貨呢?
有玩開既師兄都知依家d玩具係有最佳嚐味日期,d膠擺幾年就有機會溶,最驚買到盒囤左成年既初版貨。
高迪安已經17XX了~~~~囤積的15機...你懂的:x
凡高 發表於 2-4-2021 11:00 PM
金毛999無其他原因,唔係問題貨,咪9UP嚇鬼,~只有一個原因就係變蟹無人買! ...

咪傻, 做乜要嚇你? 收訂落order, 好少會忽然有咁大批貨多左出黎, 就算係問題貨, 都唔代表真係會有好大問題, 有機會係QC 睇到有 少少問題所以Q左出黎先, 唔係驗屍官o既話基本上係唔會影響玩o既體驗
nobita16 發表於 9-4-2021 02:34 AM
咪傻, 做乜要嚇你? 收訂落order, 好少會忽然有咁大批貨多左出黎, 就算係問題貨, 都唔代表真係會有好大問 ...

不需太多想像,價格視乎供求,批發總會預算錯誤...根據師兄邏輯,難道這次15機插水,也是QC問題?還要2200差過2400,2000差過2200?