Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂 GX-88 機甲艦隊 再販

龍騎 發表於 30-1-2021 10:46 PM
金毛R版係令我最嬲既一隻

師兄,點解你會嬲?因為跳樓?
師兄,批發「精精」跳樓時時有,都係益咗大家有平價玩具玩,是大家不能预料的事情,因此勿放在心頭。

我買第一盒獅王R版也要18xx,所以也多買第二盒12xx,2盒除開算平了。

怎知再跳上跳99x,大家有平獅王合金玩,大家開心便ok了!!!
最近見到呢隻野$易生XX, 好抵買。
邊到有 $易生XX?
其實在香港玩玩具, 價錢是否已是最平? 應該仲平過日本當地? 日本玩家又要俾10%稅.. 歐美那些仲麻煩, 睇實物已經唔容易, 訂件貨運貨又貴, 有sad唔知點換...
ed101 發表於 5-3-2021 03:56 PM
其實在香港玩玩具, 價錢是否已是最平? 應該仲平過日本當地? 日本玩家又要俾10%稅.. 歐美那些仲麻煩, 睇實物 ...

我o地呢都o既版友主流係美玩日玩,所有拉平均,香港應該係最方便、價錢亦偏低。加上十年前開始有孤仔呢種營業模式加入戰線,都有助壓低價錢。

香港優點係買乜都易,美玩又有日玩又有大陸新廠又有。唔計限定(美玩日玩都有),通常香港都係平。

講美玩,我試過去美國、馬來西亞、泰國執過平ML,價錢同香港一d 造特價o既死貨差唔多,只不過人o地o既死貨同我o地唔同,所以有尋寶樂趣。至於歐洲就算罷啦。仲有,歐美地方真係唔好想買日玩。

如果只計日玩,日本價錢同香港差唔多。去日本買玩具,樂趣通常唔會因為平,而係可以尋寶。

Garycharm 發表於 5-3-2021 05:00 PM
我o地呢都o既版友主流係美玩日玩,所有拉平均,香港應該係最方便、價錢亦偏低。加上十年前開始有孤仔呢種 ...

謝謝Gary大大解答.. 好有見識.. {:1_377:}
ed101 發表於 6-3-2021 10:21 AM
謝謝Gary大大解答.. 好有見識..

其實除此之外,就係香港班玩具比起日本、歐美更麻煩
尤其是對價錢既敏感度

歐美因為貨源少,所以佢地唔介意價錢
日本基本上無平無貴,頂多靠大百貨公司積分卡儲分當錢洗,
而且佢地覺得件野出得唔好一係就唔買(唔似香港又要鬧又要買)

香港就唔同
有人為第一水可以食炒價
有人會先訂貨
有人好似我咁日元價7算就收貨
有人就自製一條公式,咩批發商幾算俾零售,所以5-6算先OK
有人就"百彈"等佢插水(另一個百獸王再販,你會見到有人話等二千樓下先入)
香港唔係話平,係睇件貨既熱門度,但又好鬼單調,黎黎去果幾條LINE熱門有人追
所以有D錯覺覺得香港既係平
G-man 發表於 31-1-2021 10:54 PM
師兄,批發「精精」跳樓時時有,都係益咗大家有平價玩具玩,是大家不能预料的事情,因此勿放在心頭。

我買 ...

我同你一樣$1280入了,以為冇得再跳。
龍騎 發表於 30-1-2021 10:46 PM
金毛R版係令我最嬲既一隻

如果你係買上一水ge R版, 其實唔洗嬲, 因為呢次999批貨其實係問題貨, 咁平始終會有原因ge...
nobita16 發表於 6-3-2021 01:59 PM
如果你係買上一水ge R版, 其實唔洗嬲, 因為呢次999批貨其實係問題貨, 咁平始終會有原因ge... ...

請問一下999嗰批有乜嘢問題?{:1_215:}
我個人已有初版,仲考慮緊應唔應該平平地買隻R版粗玩
Dancougaproto 發表於 6-3-2021 02:27 PM
請問一下999嗰批有乜嘢問題?
我個人已有初版,仲考慮緊應唔應該平平地買隻R版粗玩 ...

看過一個youtuber講,這次插水與批發有關,之前零售問批發攞貨,通常批發都俾唔夠,所以零售慣了點多一些貨,預了佢俾不足,怎知這次金毛落幾多order就派幾多...可能Bandai出貨太多,反而無聽過質素有問題
waiwaiwai326 發表於 6-3-2021 10:08 PM
看過一個youtuber講,這次插水與批發有關,之前零售問批發攞貨,通常批發都俾唔夠,所以零售慣了點多一些貨,預 ...

金毛唔係第一次插水, 之前亦未聽過有人話買平貨出事, 反而其他廠收得貴又出事就聽得多
chlycab 發表於 6-3-2021 11:43 AM
其實除此之外,就係香港班玩具比起日本、歐美更麻煩
尤其是對價錢既敏感度

謝謝大大回應, 很應同你的見解.
香港玩家和賣家真係搞咗好多花款出來... :DD
Dancougaproto 發表於 6-3-2021 02:27 PM
請問一下999嗰批有乜嘢問題?
我個人已有初版,仲考慮緊應唔應該平平地買隻R版粗玩 ...

我買咗R版999, 同隻舊版拎出來一齊玩...
唔覺有R乜問題.. 係唔鍾意R版可換獅頭, 舊版獅頭實淨啲.
整體個顏色, 其實舊版靚啲.
R版隻淡黃有啲奇怪. 只係要向舊合金致敬... 已先入為注被洗腦, 覺得咁配就靚.