Toysdaily 玩具日報

樓主: genesicgaogaiga

[新品消息] 千值練 超重神 ULTIMATE GRAVION 最凶合神

genesicgaogaiga 發表於 26-11-2021 01:11 PM
Besides full transformation with correct proportion, the robot will be ugly

其實如果只係重現全分體形態,唔駛還原各超重神嘅合體形態嘅話,咁就唔駛還原劇中嘅大小都冇問題
因為我都幾相信,你問人兩架戰鬥機同鑽地車喺劇中嘅比例係幾比幾,唔睇番設定真係未必答得出????
紫月葵 發表於 26-11-2021 12:44 PM
唔需要
而且今朝見比較多人講嘅都係,明明加多少少關節就可以做到各分體形態(sigma本體除外),但千值偏 ...

完全同意。既然完全唔需要之前的三隻,呢隻「合體」係為咩?

除非佢又「新規原創」外甲重組另一D嘢,否則根本完全唔會卸甲~!! 直接出一個高可動版本仲好。
ToyKnife 發表於 26-11-2021 07:21 PM

除非佢又「新規原創」外甲重組另一D嘢,否 ...

係為咗sell肩部修復版的Gran kaiser ,今次個肩部轉左用gran sigma的設計,可以上抬,由於外型和之前兩隻一樣,所以可以直接裝返落God gravion,sol gravion ,令他們可以擺到更型的pose
紫月葵 發表於 26-11-2021 01:18 PM
其實如果只係重現全分體形態,唔駛還原各超重神嘅合體形態嘅話,咁就唔駛還原劇中嘅大小都冇問題
因為我 ...

this Ultimate gravion is an un reasonable robot like 天元 all along. If all are transformable and use all the parts from all three, this will be an enlarged form of SHE. The joints will break soon as the weight is much more than SHE resin cast.
If it is a 美型, it will be like cast of 彩.
SENTINEL seems to become something in between......
5A173C21-BF69-4AD1-8532-917534A65A7D.jpeg 969ECCA3-281B-467B-ABF8-B0BB9DB8F88B.jpeg 405A26C4-6109-47A5-9B9C-E86A8F99649B.jpeg

Dancougaproto 發表於 26-11-2021 07:39 PM
係為咗sell肩部修復版的Gran kaiser ,今次個肩部轉左用gran sigma的設計,可以上抬,由於外型和之前兩隻 ...

I think it should be possible
genesicgaogaiga 發表於 26-11-2021 08:32 PM
this Ultimate gravion is an un reasonable robot like 天元 all along. If all are transformable and u ...

就變成一款兩頭唔到岸嘅超貴價display品
紫月葵 發表於 26-11-2021 08:53 PM
就變成一款兩頭唔到岸嘅超貴價display品

i never play with Sentinel after dancouga, they are just toy display.  It is at least cheaper than my SHE Ultimate Gravion

其實最初隻Gran Kaiser已經造咗最凶個手關節,就係嗰個令其他型態不能抬手嘅肩甲joint…..
ToyKnife 發表於 26-11-2021 07:21 PM

除非佢又「新規原創」外甲重組另一D嘢,否 ...

呢個又係千記在超獸果陣都已經有的流弊,設計做衰咗改咗設計後又唔照顧返舊客,咁就令已經買咗果班人有被揾笨的感覺,上次超獸暗暗在改色版上改咗嘢唔出聲。呢次就因為核心機體改良咗少少就要焗班舊客全set買過(我理解係gran sigma只係改咗肩部可轉其他地方完全一樣,明明就係佢第一隻設計果陣自己考慮不周,個舊設計仲要係賴係特別,今日就迫住要你食多一隻又無獨立出套甲+改良件比舊客選擇)
對買咗超重神既我尼講,今次有啲覺得俾千值既行銷方法陰咗.btw可能都會買埋呢套,然後將兩隻超重皇交換,反正最終合神咁大隻唔會點郁佢

Look carefully, the new body can elevate the arms now!!!!!

genesicgaogaiga 發表於 27-11-2021 01:03 PM
Look carefully, the new body can elevate the arms now!!!!!

因為大合體對手唔再插係Gran kaiser主體,係插去Gran Kaiser肩甲, 官圖已經睇到加拿大穿窿
怪不得見宮圖好像沒不同,但又說藍色仔是什麼 update,莫非只是加一對民間膊頭零件?
c.ryo 發表於 27-11-2021 06:13 PM
因為大合體對手唔再插係Gran kaiser主體,係插去Gran Kaiser肩甲, 官圖已經睇到加拿大穿窿
...

U are clever , I cannot see that hole
Lawchee 發表於 27-11-2021 07:48 PM
怪不得見宮圖好像沒不同,但又說藍色仔是什麼 update,莫非只是加一對民間膊頭零件?  ...

咁睇嚟隻超重皇真係只係少改,咁又屆你買過一整set, 真係揾笨實