Toysdaily 玩具日報

樓主: genesicgaogaiga

[新品消息] 千值練 超重神 ULTIMATE GRAVION 最凶合神

c.ryo 發表於 28-7-2020 12:51 AM
其實都幾肯定最終合神上半身啲件都唔會有乜合金,有都喺腳以下多,未必有大問題嘅⋯而且gran kaiser果對有 ...

我都覺得呢個可能性最大,當然要話留少少gimmick俾尼緊果隻都有少少可能既
genesicgaogaiga 發表於 27-7-2020 11:42 PM
I will DIY a stand to support at the hip, otherwise the hips will.........

I wish they will provide a specific designed stand for the Ultimate Gravion!

Last night I went there to order the God Sigma Gravion, the lady said everything is not confirmed yet, hope they do visit Toys Daily and other forums for more users' suggestions.
ACG HK 2021 展示

都好似好大隻吓喎,等新消息,睇定啲……睇定啲先
聽之前講,好似買左之前個3隻事旦一隻,買呢一set就可以合體,有錯請指証。

本來很期待會看到彩模的... 怎麼還是灰模??@@
看樣子離預定日還遠得很!

不過改動滿多地方的

自己有做比較圖給各位參考看看~

頭部胸甲細節、腰間大砲連動細節、彈劾劍劍身刻線、背包製作等等
另外似乎肩部活動方式有改變可以平舉了? OR 胸甲大翼角度有做出來以騰出空間?

圖片來源來自站上前輩分享與網路搜尋~ 有不妥請告知

理論上來講之前三隻買其中一隻就可以合到體,但係如果用最新出嗰隻god sigma gravion 隻顏色就唔跟原作,同埋我記得之前千值練好似話會出一個包埋主體set,方便玩家可以一次過display曬四隻
係一定要頭兩隻藍色嘅Gran Kaiser先用到最終合神件,因為要用佢個肩甲轉軸做大合體轉肩軸芯,ACG隻版已經見到成份外肩甲同上臂係C字型咁套入去Gran Kaiser個肩甲
Dancougaproto 發表於 25-7-2021 10:20 AM
理論上來講之前三隻買其中一隻就可以合到體,但係如果用最新出嗰隻god sigma gravion 隻顏色就唔跟原作,同 ...

gran sigma應該合不上去... 肩甲跟腰部都與gran kaiser差太多! 這套件應只限gran kaiser本體

睇真啲又好似係喎  發表於 25-7-2021 03:51 PM
藍色主體可以出個新膊頭設計版本嗎?
其實要最後合體買呢套就得?之前任何一隻都唔需要?
eddiem249 發表於 26-11-2021 11:58 AM
其實要最後合體買呢套就得?之前任何一隻都唔需要?

唔需要
而且今朝見比較多人講嘅都係,明明加多少少關節就可以做到各分體形態(sigma本體除外),但千值偏偏唔做,亦有人用聖衣神話做比較,指聖衣神話好歹加d配件都可以還原下著裝以外嘅形態,但呢隻分體後d裝甲就一d用都冇,不如好似GGGG咁直接出一個冇所謂合體設計嘅高可動版本算啦
No, u cannot yo full transformation . If they are in  correct proportion, the shoulders will break as the material is different from resin of SHE
Besides full transformation with correct proportion, the robot will be ugly