Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Takara Tomy 變形金剛35週年Master Piece MP3.0 星星叫

nok031059 發表於 14-2-2021 11:21 AM
當時2.0 有跟既野, 去到3.0反而要入齊三隻先有
先不論MP成品既質素出黎係點, 呢個營銷手法已經趕客.... ...

可能係怕訂價太貴冇人買,所以要斬開黎出 law ... :42:
TT 應該要在 MP52 附上幾個類似 "adapter" 的東西, 令已擁有 MP11 的舊玩家, 可以用回舊的披肩和護甲, 這樣才不愧對班代代都買你的 fans.

學哂Bandai Macross的手法,1.出新版時出新配件,100%不兼容舊的,2.新配件放魂限,結果買配件隨時佔本體一半以上價錢...這種手法竟然已成功流行
nok031059 發表於 14-2-2021 11:21 AM
當時2.0 有跟既野, 去到3.0反而要入齊三隻先有
先不論MP成品既質素出黎係點, 呢個營銷手法已經趕客.... ...

呢種營銷手法雖然乞人憎,但已成定例,玩家們似乎已經習慣哂。
有打機的師兄都知,宜家買隻Game,錢就俾十足十,但隻Game內容其實只得三分二甚至更少,額外角色、關卡or版圖,以前紅白機、SFC時代係以「秘技」形式包埋响隻Game入面,現在全都變成付費DLC,玩具廠宜家先至識玩呢套其實已經遲咗啦!
THOUTHER 發表於 14-2-2021 06:48 PM
有打機的師兄都知,宜家買隻Game,錢就俾 ...

有人習慣啫..都係要小既
好似千值爛隻GGGG將基本配件拆開做DLC呢D手法依然係應該批評既
加冕套裝要齊紅藍黑眅售藍嘢已經限定
黑嘢應該走唔甩呢種模式
我情願唔買3.0星星叫3兄弟了!
定價又唔係平.....簡直趕客:blame:

THOUTHER 發表於 14-2-2021 06:48 PM
有打機的師兄都知,宜家買隻Game,錢就俾 ...

講起game分柝賣
就諗起FF7remake

好不幸今次Play arts Kai Tifa臉相撻Q⋯⋯
又星星叫 ?:what:
純白騎士姬Saber 發表於 16-2-2021 08:26 AM
講起game分柝賣
就諗起FF7remake

FF7 RE雖然分拆, 但佢拆開後都算交返足一隻遊戲份量既野俾你,還好...

Game的dlc過一排會特價,或者連本體出廉價完全版,但玩具魂限只有炒,遲買只會貴幾舊
純白騎士姬Saber 發表於 16-2-2021 08:21 AM
加冕套裝要齊紅藍黑眅售藍嘢已經限定
黑嘢應該走唔甩呢種模式
我情願唔買3.0星星叫3兄弟了!

即使有心想要呢set加冕套裝也很麻煩,因為除咗要買齊星星叫三兄弟之外,仲要將入面果三張產品調查問卷寄番去TT社先至有機會得到,如果行貨無問卷,即係變相日本國內限定。
今次TT社忽然「加料」,斷估係MP52+ 雷公預購銷情太差,為咗催谷星星叫三兄弟銷量,先至有呢個救亡措施啫!
THOUTHER 發表於 17-2-2021 04:21 PM
即使有心想要呢set加冕套裝也很麻煩,因為除咗要買齊星星叫三兄弟之外,仲要將入面果三張產品調查問卷寄 ...

相信救亡措施都幫補唔到幾多
到不如調低定價
雷公天鷗唔好設為限定商品
仲要保証有加冕套裝
Or出三人box set
包含加冕套裝
都有可能刺激銷售