Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Takara Tomy 變形金剛35週年Master Piece MP3.0 星星叫

出來出去都係果幾隻來新規設計都
好悶啫
星星叫3.0:42:

合體派又唔出
TT社MP系列撐G1多是中粉族群
無限盼望期待
當變為老粉....
甚至乎老老粉時候合體派產品未如出
當老老粉死Q晒
仲睇下G1有冇市場吖

Ps:至於造型嘛:like OX風格多過動畫版 上
買美版, 幾舊水好過啦.
純白騎士姬Saber 發表於 5-8-2020 10:49 AM
出來出去都係果幾隻來新規設計都
好悶啫
星星叫3.0

其實正確嚟講,今次先係2.0,上一隻MP-11只係MP-03改返G1原色,唔似得文哥MP-01,MP-10,MP-44,係完全唔同

Btw,啲人話TT唔出建造派,係因為已經有幾間三廠出過...而獅王亦因為當年史達一出冇耐已經有三廠出,仲要出得唔錯同隻史達好夾
百載真純 發表於 30-7-2020 09:46 AM
好可惜 TT 鐘意玩 upgrade version, 慢慢 dump 你, 洛廸文 v3, 音波 v2, 史偉柏 v2, 相信也不遠了....... ...

可能仲有:老麥3.0(之前有MP-05, MP-36),馬格斯3.0(之前有MP-02, MP-22)
laiken 發表於 5-8-2020 11:43 AM
其實正確嚟講,今次先係2.0,上一隻MP-11只係MP-03改返G1原色,唔似得文哥MP-01,MP-10,MP-44,係完全唔同 ...

咁仲奇怪?

唔通三廠出建造派
TT社就唔可以出得好過佢??
亦因咁?三廠設計太完美
TT社自知技術不及玩龜縮迴避嗎?
其它合體派都喺呢個原因??令TT社止步嗎???:Q

講番星星叫

MP-03河森版玩個人風格
所以將原始設計再加以改動....
搞到推遲MP-11出..
就算小改動又好
加埋今次發佈星星叫的確出現三個版本了呢。

不過都同意未到3.0。。。啦。。。。:78:

出黎出去都係G1角色,幾時先出頭領戰士呀?
純白騎士姬Saber 發表於 5-8-2020 12:06 PM
咁仲奇怪?

唔通三廠出建造派

咁可能因為唔只一間三廠出,係有成三幾間出。如果TT只係出到差唔多水準,會有幾多人去買就係問題

Btw,我之前都有講過,MP呢個系列好似越出越冇心去出,完全有辱MasterPiece個原意。當年MP-01文哥,唔係追求百分百還原動畫入面個樣,但就加咗唔少細膩detail 位如手臂有油壓裝置大腿油罐小腿排氣等,真係有種呢隻文哥係極品嘅感覺。但之後出嗰隻MP-24史達,完全冇咗呢種感覺,只係覺得係一件大size嘅玩具而已。而近期出嗰隻MP-48白獅文,好似完全放棄動物形態咁...所以一向儲開博派領袖嘅我都冇入呢兩隻

原本見G1博派都出得唔錯,諗過轉儲MP系列G1博派,但爵士同幻影就一直唔出...
K動戰士渣古 發表於 5-8-2020 01:25 PM
出黎出去都係G1角色,幾時先出頭領戰士呀?

其實呢 ... 頭領戰士 <= 都係 G1 ... :(
Vince 發表於 5-8-2020 01:41 PM
其實呢 ... 頭領戰士

不要取笑他啦:x
laiken 發表於 5-8-2020 01:39 PM
咁可能因為唔只一間三廠出,係有成三幾間出。如果TT只係出到差唔多水準,會有幾多人去買就係問題

Btw, ...

講得好啱。

而家MP系列有個好得意嘅特色就係放棄載具(獸型)型態。

除左白獅,黑猩猩個獸型腳踝位離晒普。仲有MP44個車型拖架正上方又係完全放棄設計咁。

我冇之前隻MP, 因為對腳嘅接地性差, 反而呢隻有興趣
laiken 發表於 5-8-2020 01:39 PM

Btw, ...

MP設計落差我會歸究唔同tearm設計團隊...設計師風格事
當然公司政策制定零件數量都算因素

現實零件數量問題呃殺設計創意
所以我認外型總是不盡美....or大背包一族
可能差咁d所以出現無心?設計rearm 愈做愈灰....

另外
我當然知三廠唔止一間啦
好努力做都好都係覺佢哋出既合體派已經唔係動畫形象
Or跟唔足OX風格、尤其係個體出現大落差情況....
喺因為未授權用自己參考G1作品來出....

無論官方又好第三方又好

出得慢/等待未知VS融入廠商風格/唔能夠完全似

都在刁難TF玩家
MP-24我覺得有史達感覺
反而鐵機巧  冇!
Irontrans ir-v01星劍....冇史達感覺!MP-01既壓筒連動
當年出都好振憾....

日本雜誌介紹 updated
9DF542EE-773F-4F58-9BBB-5C711C9C6392.jpeg DC25A840-B3E9-46CF-9CD2-327180AF88A0.jpeg C9DA9D86-BAB4-4665-8990-B7428FC2DA3F.jpeg 6494800D-C667-4DD3-BB8E-2348A801E800.jpeg
67DB0BA3-D454-4BB9-91D1-F2CC951B6E65.jpeg 2D027D6D-8AB8-4CCD-A14E-BF6807931152.jpeg BCA84D54-0BC1-4034-98BB-82E3E081FFF0.jpeg F1989734-7E69-4A6C-B3D0-5C757AF09421.jpeg
純白騎士姬Saber 發表於 7-8-2020 12:35 PM
MP設計落差我會歸究唔同tearm設計團隊...設計師風格事
當然公司政策制定零件數量都算因素

如果零件限制,就唔會有MP-44文哥3.0,不過我始終唔係做呢行,究竟點解官方會愈做愈差就真係唔知

鐵機巧隻史達,似高達多過老變,而且因為官方唔會授權變形,所以真係完全冇興趣
MP隻史達,就係嫌佢唔多精緻,雖然當年卡通入面個造形就係咁簡單,不過個人覺得既然以MP去出,應該可以新加一啲detail落去
Vince 發表於 24-8-2020 10:40 PM
日本雜誌介紹 updated

原來就係好似文哥3.0同大黃蜂2.0咁,星星叫都要100%還原當年G1卡通造形