Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Takara Tomy 變形金剛35週年Master Piece MP3.0 星星叫

算好高度還原動畫,河森老妖唔好又出手搞一搞得!
唔知有生之年等唔等到官方出 MP Victory Leo
星星叫背向主翼設計唔多好睇

MP既然走動畫簡潔造型
似乎唔多啱口味:67:

G1還是OX風格最正!
其實河森係有份設計原祖Diaclone Car robot, 再加上原祖天火係VF1,所以佢點都係老變老豆之一:DD
純白騎士姬Saber 發表於 27-8-2020 12:20 PM
星星叫背向主翼設計唔多好睇

MP既然走動畫簡潔造型

文哥3.0個變形一d都唔簡潔呢

呢隻星星叫2.0因為又要做到百份百還原G1動畫入面個樣(人型時對翼係細d短d),所以對翼要咁多摺咁複雜
laiken 發表於 27-8-2020 01:59 PM
文哥3.0個變形一d都唔簡潔呢

呢隻星星叫2.0因為又要做到百份百還原G1動畫入面個樣(人型時對翼係細d短d) ...

其實還原動畫造型變形難度會提高咗....畢竟人型時車轆要有收納隱藏設計
所以變形唔簡潔是可以理解
但同時會產生好多變形分割線條.....

至於星星叫2.0我都知摺得多
似乎尾翼變形部份都在背翼?
睇來呢隻星星叫會大大超越三廠 maketoys 隻 meteor, 無論前後都好忠於動畫, 後股沒有 butt flap, 佢似乎唔洗用 fake parts (胸前的機頭艙), 腰部前屈做得好靚, 但可否左右轉腰就未知之數, 頭部和手腕可動肯定超越 maketoys,

上次 maketoys 大勝 MP11, 今次又到 TT 勝回一仗.
百載真純 發表於 29-8-2020 03:00 AM
睇來呢隻星星叫會大大超越三廠 maketoys 隻 meteor, 無論前後都好忠於動畫, 後股沒有 butt flap, 佢似乎唔 ...

其實上次MT嗰隻都麻麻哋,設計同做工上都有唔少爭議,唔計初代河森MP-3,Meteor個情況同MS隻MP文一樣,變化度極其量只算係提升咗0.5,未比到一種耳目一新或者好創新嘅感覺出嚟
紫月葵 發表於 29-8-2020 09:52 AM
其實上次MT嗰隻都麻麻哋,設計同做工上都有唔少爭議,唔計初代河森MP-3,Meteor個情況同MS隻MP文一樣,變 ...

認同你所講 meteor 係有缺點, 但 TT 隻 MP11 自從 2012 誕生咁多年, meteor 的出現又真係眼前一亮, 很多人都相信如果唔係有三廠存在競爭著, TT 唔會將老變推去另一層次, 當然也很多人有不喜歡現在的原動畫風格和碎片式變形. TT 將隻老麥2.0 做得咁好, 又係拜 MT 隻 despotron 推動所賜. 不過話分兩頭, 如果冇左 MT, MS, Fanstoys 呢D三廠, 今日的 TT 好有可能會不斷地製造出新角色的方向邁進, 唔洗返轉頭做 version upgrade.

E7BA6626-4B54-4D11-A030-6C18C29412E4.jpeg A69F5662-E0CB-4BD0-A0DE-6C3642FE8DFB.jpeg FF050F26-C0B2-4B6B-B1BD-B7390F299CE5.jpeg CE65B6A3-13DE-4EE6-B151-49C299D0681A.jpeg 9B5F6B79-2F6C-4507-B964-47B3D3ECCE77.jpeg 9751E49F-D5A8-47F8-B37C-7BC59A673C09.jpeg 0587048B-8D1C-48A8-84B8-3BBD6C786A7A.jpeg 9993EF09-0438-43E4-A7D4-45EB9B2369FF.jpeg 2A50CCC7-A3A4-406E-8DD5-930D18F012B7.jpeg D804906D-04EE-47D4-8BD9-DB699D68FE9B.jpeg F1B77F25-7D18-4D1E-BB22-B1AF5808A8BB.jpeg
FE403651-16A2-4610-BA85-E85A699C9C40.jpeg C9DE0D32-462F-4F88-A280-57D0A6324E3E.jpeg A27E1837-1038-48C4-ABB1-9748BF7F472E.jpeg
又好似大黃蜂咁,人形心口個駕駛艙蓋唔係戰鬥機形時機頭個駕駛艙蓋...
大腿比例不好, 太幼了.
身形也略為肥胖, 尤其上半身,  maketoys 外形好過佢.
百載真純 發表於 1-10-2020 09:57 AM
身形也略為肥胖, 尤其上半身,  maketoys 外形好過佢.

佢應該係跟返G1舊卡通片入面嘅造形,如果要修身造形,以前隻MP-11已經幾正

不過我都寧願MP係真實化好過硬去還原G1舊卡通片造形