Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千値練 METAMOR-FORCE 超獸機神 Final Dancouga 終極斷空我(20年版)

ToyKnife 發表於 13-10-2020 05:35 PM
師兄應該無入任何一隻「鉄機巧」? 其實佢正正常常造一隻可動同造型為先嘅機械人真心好得,如Riobot全部 ...

係咪變型金嗰啲?

好似唔變得身, 如果變得我反而有興趣, 模型就算出得關節唔好都可以改, 玩具就唔會改只會盡量修理!
keroro-1972 發表於 13-10-2020 06:05 PM
係咪變型金嗰啲?

好似唔變得身, 如果變得我反而有興趣, 模型就算出得關節唔好都可以改, 玩具就唔會改只 ...

係呀。全條LINE都係Transformer,不過係不可變。

都係第一條line令我放棄堅持入手不可變的變形金剛,我記得我決定落訂係當年ACG,千值擺了成條line第一隻Drift的實物(應該係試版)出嚟,日本的Engineer親自在場介紹。我玩了5分鐘,決定入坑。比較officially licensed product,只有Hasbro和TakaraTomy可出可變的變形金剛,所以不可變的話,「鈇機巧」應該係造得最美形最高質的officially licensed Transformer product。

說遠了,想講其實千值練係有好產品,不過product marketing和after sales service就不敢苟同,design好但選材差,engineering方面思考未夠全面,一句講晒:「輸經驗」。 :67:
ToyKnife 發表於 13-10-2020 07:11 PM
係呀。全條LINE都係Transformer,不過係不可變。

都係第一條line令我放棄堅持入手不可變的變形金剛,我 ...

Flame Toys 既 TF 我真係未玩過,我唔知佢有幾高質 ...
但講千值練唔搞「變形」就好地地我就有所保留 ... 唔好唔記得 真三一 都會甩腰 ...
:die:
ToyKnife 發表於 13-10-2020 07:11 PM

都係第一條line令我放棄堅持入手不可變的變形金剛,我 ...

我有朋友有玩但我唔會入坑了, 本身已被土地問題搞到好煩, 我以前只要睇啱官圖已狗衝, 依家好多時會睇咗包膠先決定入唔入, 而且我對老土樣比較有偏好, 擺晒 POSE 呢類小小地就夠了!
Vince 發表於 13-10-2020 07:36 PM
Flame Toys 既 TF 我真係未玩過,我唔知佢有幾高質 ...
但講千值練唔搞「變形」就好地地我就有所保留 .. ...

RIGHT!!!唔講都唔記得!!

千值練其中一個問題,就係第一水經常出事,然後轉眼之間已經出第二版。。。一係改良版,一係限定色版,一係BOTH!! Sigh!

p.s. I may say Flame Toys TF is the top class of die-cast robot among all factories, similar to Metal Build(Bandai) or even better than MB. (其實係MB原班始祖人馬)

合體篇來了
https://youtu.be/P85ywWzSZ98
感覺不錯耶 把玩得很自在,也很帥

感謝 クロウの不苦労日記ーHobby!

https://mobile.twitter.com/kurouwww_hobby

佢呢隻光澤色唔係個個人都like.
lskypsp 發表於 14-10-2020 11:14 PM
合體篇來了
https://youtu.be/P85ywWzSZ98
感覺不錯耶 把玩得很自在,也很帥

原來佢成個關節,都係近手臂位用金屬,其他係個隻強力膠, 有危機。
有冇人落老千可以攞?

而家一隻字都冇

水又派哂:(
題外話....人老左可能冇咁熱血
斷空我九成都係由隻象組成.....合左體都只係加左腳板同個頭=.=''設定上點解會勁左?
??唔通係天元突破咁?
即係好似00raiser咁,加咗架飛機仔,但並唔係1+1只等於2咁,而係將潛能逼發出尼
transformers 發表於 15-10-2020 01:22 PM
有冇人落老千可以攞?

而家一隻字都冇

我琴日問過千值殿,個員工答我16號,唔知最後會唔會又改啦
Athrun12345 發表於 15-10-2020 02:35 PM
題外話....人老左可能冇咁熱血
斷空我九成都係由隻象組成.....合左體都只係加左腳板同個頭=.=''設定上點解 ...

我没有睇過佢設定,但印象睇TV版時,未合體前的各機獸化後,是會消耗駕駛者的精神力(像是體力一樣),例如藤原忍的鷹戰機,在精神狀態去到最高時,獸化後絕技是全機身發出紅光,衝去撞擊穿透敵人,但使用後會消耗駕駛者很大的精神力,TV版集數差不多结尾時OVA前,敵人更用上消耗戰,TV版時表現斷空我各駕駛者表現出非常難受(感覺像是想表現出,精神力消耗過度 ,駕駛者會失去知覺,甚至死亡),所以我理解是合體為斷空我後,各斷空我駕駛者除了能使用各人自己專長攻擊外,合體成斷空我後,像是能集中甚至 充分發揮各駕駛者精神力去戰鬥

如有錯,請見諒
tsoi3523 發表於 15-10-2020 07:59 PM
我琴日問過千值殿,個員工答我16號,唔知最後會唔會又改啦

just sent out from factory on yesterday
已收到千值殿可取貨訊息{:1_377:}