Toysdaily 玩具日報

查看: 207093|回復: 43

[玩具介紹] 超合金魂GX-39 天威勇士 無敵鐵甲人 BAIKANFU

由於等行貨同買唔到...結果遲來了2天....:64:
等了21年....經典熱血機械人天威勇士終於出合金魂了!!
呢隻合金可以說是合金魂生產中其中一個重要既記號
因為玩過就會驚訝原來合金重可以0甘出!?
尤其比例十分接近當年卡通的風格(D0野起晒角誇張既肌肉邊條)
可能有朋友批評無敵鐵甲人唔夠合金
但其實當3隻全合體時也非常重手
相信開發人員在其穩定性方面下了不少功夫!!
有趣的想不到3重合體之後腰部亦保留少少可種性(亦是新"魚骨式"設計的功勞)
不過亦有其缺點就是好易合唔理同見到內藏(但亦是特色之處)
由於合體問題肩部活動能力最低...手的下半部亦只能作90度左右的活動
但當想像是3個主體關節同步0甘活動做接受了(除非亞龍是軟膠彈弓人啦)
阿龍同莉娜設計跟MICROMAN非常相似,不過2者都有合金成份
擺POST亦型好多!!
而劍龍亦是3隻主體中是好的一個,
無論比例同可動都比無敵鐵甲人高出很多(合金成份亦都係)
而同舊合金不同之處是劍龍終於有盾用啦(大既今次反而冇)
附送既武器台座亦十分有心思(亞龍次次出場都會在山頂扮型0甘講廢話....奇又奇在D壞旦又停晒手聽佢講喎...)
其實今次合金魂真係完0左好多80年代青年既夢想!!
期待之後既六神合體可帶比我地更大的驚喜!!
多謝捧場!!:64:

新版古羅納斯戰士大合照!!

亞龍

行天之道....

「有黑暗就有光明,有邪惡的地方就有正義!」

JOJO風....

龍與新版亞積

我們都是好朋友

一騎擋千!!

劍山武器座台

莉娜妹妹!?

2個莉娜妹妹!?

21年後的新舊進化!!

新舊CROSSOVER

合體啦!!劍龍!!

驚異之平衡性!!

回覆 1# 的文章

合體啦!!無敵鐵甲人!!

「天空宙心拳」

多謝捧場!!:64:

舊版合金比較
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-41879-1-1.html
毒唔到我既....毒唔到我既....

原來已經廿一年架啦???

anyway thanks pic
頭像被屏蔽
wow both new and old version together! so happy!
:74: 你影晒我想影既野 ... :55: :55:
我仲未有 得 玩 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :72: :63:
雖然大大影得"無敵鐵刮人"好吸引,不過對我呢個蛋奴o黎講,算係免疫了:he:

如果佢出盒蛋的話,我就..........:x

其實天威勇士除o左"無敵鐵刮人"之外,故事中好多其他角色同機械都好吸:D,大大相中果隻可以三變既占美係其中之一,阿積同阿樂有正天威版加重機關炮會更好:handshake:我記得阿龍好似仲有架車叫"菲歷斯",唔識變型但都好型:!會再出玩具就好啦:shiny:

另~~~~唔知係咪我本"超級機械人大鑑 ver.2004"落錯資料,"無敵鐵刮人"好似全高唔超過6米.........同昆霸真係咁上下大.........我諗佢應該至少有15至20米高至o岩:(
原帖由 yueboy 於 30-11-2007 02:00 PM 發表
毒唔到我既....毒唔到我既....

原來已經廿一年架啦???

anyway thanks pic

It's true.  In fact, I never watched the animation before but have known Baikanfu thru A Club magazine. When I saw this robot on the magazine frist time, my impression was "Wow, totally awesome! and the design is much cooler than Gao Di Ang"  I have just placed my order yesterday.
睇完d相....買的機會又高了
請問出了行貨嗎?
謝謝大大分享,好心動:unhappy:
影得好靚......好details,good!~~:^

真係好想買,本來想睇埋行貨贈品先決定買咩版,但原來都係要等下年先有....

依家又俾你毒一毒...:60:

不過,相信六神合體應該會俾天威更好,四四方方,齋睇官方圖已經贏哂,

依家只係希望QC唔會出事就得:78:
大大ge圖影得好有動感, :71:
睇黎大大都玩得好高興wor:58:
:$ 我唸我就黎都會毒發
:oh: 之後:59:
:71:
保佢大, Blue Jet 同 Rod Drill 一定要出埋佢, 仲有 Devil Satan 6 都係, 對我o黎講出幾多殺幾多...
好正呀......:36: