Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] SUPER MINIPLA 天威勇士 功夫漢/無敵鐵甲人 [P-Bandai限定]

啱啱搵返隻群雄劍狼出嚟淨身加量身高,原來有 14cm多啲啲,應該冇得亂入了!:time:

貼左 貼紙 順眼返 d la ...
:(

kolon99999 發表於 23-2-2020 09:22 PM
見WOTAFA連可動都唔示範
應該真係好差下

我都係睇wotafa,而另一個Yukio都係,完成大合體之後都冇再試擺出任何pose,係用骨架先擺pose
唔知呢條 line 會唔會有機會出其他天威角色呢?
laiken 發表於 24-2-2020 09:09 PM
我都係睇wotafa,而另一個Yukio都係,完成大合體之後都冇再試擺出任何pose,係用骨架先擺pose ...

研究過 合體後應該連大髀向前郁都唔得
百載真純 發表於 24-2-2020 11:17 PM
唔知呢條 line 會唔會有機會出其他天威角色呢?

連主角機都要放魂限, 我諗機會真係有啲細
laiken 發表於 24-2-2020 09:09 PM
我都係睇wotafa,而另一個Yukio都係,完成大合體之後都冇再試擺出任何pose,係用骨架先擺pose ...

笨大架嘢, 咁多年都係咁, 如果原本合體版啲嘢係見得人就唔會比多個option set你換上去用啦:67:

明明當年SOC版本都可以解決到天威本身設計上嘅低可動問題,係~的確唔可以話完美,但天威可動呢樣嘢就如同舊三一嘅合體一樣,可以做到已經好叻啦,點解今次又唔做好d呢?
點解呢隻SUPER MINIPLA咁貴? 多功夫囉

隻阿龍全高7-8CM,有22件零件,個身上3隻色,小腿3隻色,個頭只有1.3CM高,又上3隻色,我估呢度有好多人比支面相筆佢都油唔到.....
紫月葵 發表於 25-2-2020 01:11 AM
明明當年SOC版本都可以解決到天威本身設計上嘅低可動問題,係~的確唔可以話完美,但天威可動呢樣嘢就如同舊 ...

因為係食玩,食玩就是有得食有得玩,係比阿媽去超市買餸時,氹細路唔好扭計的平價玩具,所以要做返相對嘅質素,佢哋就是想做返當年食玩那種缺陷風格,當然除咗價錢外.......

叧外,關節內藏關節再內藏關節的設計,如果關節有些方向移位,就算係超合金,都好容易扭斷扭爛,更何況係食玩軟膠,所以索性合體後就變非可動,要可動就放骨架這種選擇式設計
bigbigfriend 發表於 25-2-2020 08:10 AM
因為係食玩,食玩就是有得食有得玩,係比阿媽去超市買餸時,氹細路唔好扭計的平價玩具,所以要做返相對嘅 ...

用食玩出好似係因為可以當食品而唔係玩具俾小好多税仲要係 MIC 真係賺到笑!
好耐無喺呢度post過。我不入地獄,誰入地獄。  一見有訂咗,因為美國呢邊超合金都要USD 250。

但訂咗之後有次行街USD150......  算,訂咗minipla唔好再諗。 砌阿龍同劍龍嗰時本來有啲後悔,但砌倍功夫後又覺OK。  總之掙扎咗兩次

首先要講啲缺點,好多人話後面肉酸,  但呢樣未係敗筆,而係倍功夫手踭偷空。  呢點我諗咗好耐。  話係比空間劍龍對手又唔係。  因為劍龍對手根本未頂到去倍功夫手踭。  如果有個完美嘅世界,我諗可能劍龍對手有得伸展,或換件都可以。

如果有多Polycap件,壽屋啲spare poly塞入去無咁外眼。

另一個缺點係倍功夫同劍龍要分享把劍。  呢點有無搞錯。  有把中尺寸嘅會好好多囉。

阿龍係好細好細。  但都好多手件。  雙刀同左手一體化

劍龍, 我覺得玩群雄動靚啲。  有大張式膝蓋

骨架, 的確條腰唔夠貼,有啲怪

呢幅有啲手殘快影,但都覺得隻群雄動擺喺倍功夫算OK

倍功夫, 有大張式parts 換

骨架,加咗非常可動

天空宙心拳!!! 招雷!!!!

飛踢無乜問題。

雙劍係要插入拳頭就位,但都好穩。

我咁諗。  論豪華,一定超合金,千值練,或者嚟更Pose Plus。

但呢隻喺超合金,千值練, Vulcanlog 之中,我覺得造型最近原著。主角都係隻倍功夫, 可以合體係嗰gimmick, 我影一次張相應該唔會攪,亦都相信好多人會選擇可動算。  值?都遍貴。  亦都有其問題, 但想想辦法, 我接受到。
Duraxyll 發表於 24-3-2020 10:22 AM
好耐無喺呢度post過。我不入地獄,誰入地獄。  一見有訂咗,因為美國呢邊超合金都要USD 250。

但訂咗之後 ...

What a good sharing must add marks for support.  {:1_220:}
Duraxyll 發表於 24-3-2020 10:22 AM

但訂咗之後 ...

受 疫情 影響,今日都未收到貨:sad:
Vince 發表於 24-3-2020 01:01 PM
受 疫情 影響,今日都未收到貨

x2!!! 只係可以齋睇post + youtube 止渴