Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] SUPER MINIPLA 天威勇士 功夫漢/無敵鐵甲人 [P-Bandai限定]

又登入唔到 發表於 6-10-2019 10:02 PM
要就合體又要就高可動。。。。唉

如果做唔到,就應該放棄喺呢條line出,superminipla呢條line專心出返勇者系列同戰隊系列好過
laiken 發表於 7-10-2019 09:35 AM
如果做唔到,就應該放棄喺呢條line出,superminipla呢條line專心出返勇者系列同戰隊系列好過 ...

其實高可動已經有這類非變形合體成品,為何食玩又要做埋一份,攪到超換件。。。{:1_212:}
laiken 發表於 7-10-2019 09:35 AM
如果做唔到,就應該放棄喺呢條line出,superminipla呢條line專心出返勇者系列同戰隊系列好過 ...

唔喺唔得    喺擺到明核突人   個系列從出世到宜家都喺
嘩,出模型版正爆{:1_236:}
icyhugs 發表於 6-10-2019 06:42 PM
但食玩價收咁貴……膠質如何?之前好似都俾大家垢病噃!

其實用料完全唔同
食玩多數用ABS, 用GUNDAM MARKER上色會粉碎
模型主要用PS, 可以用GUNDAM MARKER上色

2010年笨大開發左強化PS(KPS), 強度如ABS, 但又可以用GUNDAM MARKER上色
現在笨大模型中標記PS的關節, 多數是用了KPS

無論如何, 外型好過B社果隻, 佢真係越睇越難受, 因為當時只有佢, 所以先會買.

但呢隻全高18cm, 由於太細隻, 做不到全可動手好可惜, 以今時今日標準應該要有全可動手(指最大果隻陪功夫), 不用換手掌拳頭的麻煩可增加把玩樂趣.

另外也要考慮配搭問題, B社果隻阿龍, 麗娜 如同 action toys 阿諾, 阿積(仲未出) 的 size 係好合比例, 和放在一起 display 係一流. 呢個 B 社 win.

仲有各廠商唔好淨係識出主角, D奸角應該都要有, 例如廸標撤旦六人組, 加廸斯等等.

百載真純 發表於 8-10-2019 02:35 PM
無論如何, 外型好過B社果隻, 佢真係越睇越難受, 因為當時只有佢, 所以先會買.

但呢隻全高18cm, 由於太細隻 ...

之前B記出過加廸斯灰模,可惜未能成事:45:

ガデス/加迪斯灰模?有冇相片睇??

出既話其實都有可玩性

因為外表係裝甲又夠大隻
裡面人仔才是其真身
所以應能做到收納真身玩意

再來就係嘴嘴着燈效果....!

也不忘出ディオンドラ/狄安杜拉
ガルディ/賈度士
仲有個金魚缸頭的幹部グルジオス

狄標撒旦六人衆
岩石人....仲有個女戰士可變豹的不幸角式

搵到張舊相, 照睇比例劍龍應該細D, 手只係到無敵鐵甲人膊頭, 脚只係到膝頭..
純白騎士姬Saber 發表於 9-10-2019 03:40 PM
ガデス/加迪斯灰模?有冇相片睇??

出既話其實都有可玩性

你所講的角色全部都是令人期待.....

仲有一個角色係主角阿龍的同門師兄弟, 因為心術不正, 被阿龍老豆逐出師門, 結構同陪功夫三合一相似, 佢就只係二合一.

百載真純 發表於 10-10-2019 02:09 AM
你所講的角色全部都是令人期待.....

仲有一個角色係主角阿龍的同門師兄弟, 因為心術不正, 被阿龍老豆逐 ...
仲有希望出賈度士正常人型即係功夫漢哥哥
至於心術不正既我反而無乜印象。。。{:1_375:}

功夫漢Father我都好期待呢

再扯遠d⋯⋯去到由莉娜做主角既3部曲OVA
好想佢出vol.3果隻人型心魔啊
夠冷酷~哈哈!

不過不過
兄妹一定要出啊
事關笨呆版未夠美型靚女。。。

スーパーミニプラ バイカンフー【プレミアムバンダイ限定】

8,800円(税込)
2020年2月発送予定

【セット内容】
●プラスチックモデル1セット
・ロムストール&ケンリュウ&バイカンフー
● ガム(ソーダ味)1個

【サイズ】
H約180mm × W約120mm

https://p-bandai.jp/item/item-1000140092/

D相完全冇講合體(唔用action frame)既可動性,有D伏呀~~~
你真係預合體係接近屍站好了
ZZ-Gundam 發表於 18-10-2019 09:45 AM
D相完全冇講合體(唔用action frame)既可動性,有D伏呀~~~

唔係有D伏,係已經expect合體就0可動