Toysdaily 玩具日報

查看: 3303|回復: 15

【轉貼】 強積金計劃「大耳窿」收費

【轉貼】 強積金計劃「大耳窿」收費
總額300萬 管理費扣百萬
強制性公積金乃不少打工仔未來退休後賴以維生的資本,故巿民也非常關注實際收益,消費者委委會調查則發現,強積金的基金收費隨時令強積金累積金額減少一大截,市面上強積金計劃的基金開支比率(FER)平均為2.06%,最高則達約4%,以僱員僱主每月合共供款2000元為例,2%的開支比率令40年的累積金額減少120萬元,而比率每增加1%,僱員累積所得將減少20%,直接影響強積金收益。 實習記者陳肇殷報道

消委會宣傳及社區關係小組主席郭琳廣指出,公眾選擇強積金計劃時,往往只考慮投資目標、承受風險能力和受託人(管理強積金機構)服務水平,卻忽視基金收費;根據積金局的守則,受託人發給供款人的「基金便覽」及「持續成本列表」中,須列明各成分基金的基金開支比率,即基金實際開支總額佔基金平均淨資產值的比率,受託人每年也會從基金資產中直接扣除,而這項數據少少的數個百分點,其實可令供款人退休後實際所得大幅減少。
比率增1%收益少收20%
 消委會調查了本港35個強積金計劃的300個基金,發現各基金計劃的基金開支比率參差,平均基金開支比率是2.06%,當中以美國萬通萬全強制性公積金計劃最高,達3.87%,最低則是美國友邦的友邦摩根富林明強積金計劃,只有0.41%。
 郭琳廣指出,若基金每年回報率為5%,僱主及僱員每月合共供款2000元,計算供款40年後,總供款金額約為96萬元,假設基金不收費,累積收益應可達305萬元,若按照現時平均基金開支比率2%計算,供款人40年後退休時實收累算金額將驟減至185萬元,即約40%(120萬元)被列為投資成本,若及後每加1%,收益則會再少收20%。
 他指出,「市民唔好以為只係幾個百分點,就掉以輕心,以為對整體冇緊要,由於(基金開支比率)係以累進方式計算,長遠計就好緊要,相信消費者同僱員並冇特別留意」。他建議,僱員除注意基金回報和風險外,亦應留意基金開支比率,又希望隨資料透明度上升,可增加市場競爭,令基金成本下降。
35個基金收費最高達4%
 有市民直指強積金基金開支「食水深」,其中市民崔小姐坦言不知什麼是基金開支比率,「原來第日會冇咁多!依家周年權益報表都冇寫明收幾多」。
 積金局歡迎對是次調查和建議,指該局已於上月13日推出第一階段收費比較平台,第二階段將於年底推出,並提供每個強積金基金的即時互動資訊,附有搜尋功能,供款人可利用平台認識及比較基金費用和收費。基金開支除包括成分基金和基礎基金收取的基金管理費外,還包括保證費、表現費及其他收費開支如補償基金的徵費、彌償保險費和核數師費等。

■強積金投資組合繁多,市民要小心選擇。 (羅君豪攝)

[ 本文章最後由 Delight986 於 17-7-2007 01:43 PM 編輯 ]
強積金....................廢物:*:*
制度變相係俾錢人去投資,(長遠計)蝕又蝕咁多,賺又得雞碎咁多......
唔識講......:cool:
眼高手低,好心做壞事,又唔檢討,cooking mama:*
睇下, 又變相益左班基金佬...

強積金累人不淺呀~~!!

純屬個人意見...
理應取消
原文章由 原罪 於 17-7-2007 02:23 PM 發表
眼高手低,好心做壞事,又唔檢討,cooking mama:*

做乜抄我.......:?:?
I still think that the MPF is a wrong policy! This will only benefit those brokers and banks... we, the employees are the biggest losers under this stupid policy!!! :blame:
一件事情,要用到“強”的,好極有限。
不是很的基金經理說"強"積金不夠退休的嗎?咁供來把鬼?
有咩工好得過"強"積金經理,每個月有人自動俾錢你去賭,唔俾既報官拉佢,不論輸嬴,一樣要收錢!!
多得 " 老懵董 " 囉呢D ~~~

以前公積金都不知幾好 , 老細同你供晒 , 又唔洗等退休先囉得返 , 只要你離職果陣已經可以囉返晒 !!!

家陣 !!! 65歲後都唔知咩事啦 , 強積金如果你揀保本果D , 分分鐘蝕錢添呀 !!! 點解 ??? 因為你保本只係逗息 , 手續費仲高過比你既息你仲唔蝕呀 ~~~ ( 我有同事就係咁既情況 )

家陣D強積金有Q用咩 , 又多老細走數 , 又多數都追唔返 , 就算追得返又要攪一大輪野 , 你話係唔係搵笨7喇 !!!
容乜易退休時乜都law唔翻
原文章由 cokelight 於 17-7-2007 05:01 PM 發表

做乜抄我.......:?:?

對唔住:shy:覺得精警所以一用....希望大大唔好介意.
原文章由 yugi 於 17-7-2007 08:53 PM 發表
容乜易退休時乜都law唔翻

香港政府話退休一定有得回歸,
不過到時65歲可能貶值到HKD-0.50...:cool:
乜野小心選擇...乜有得揀架嗎??
原文章由 K66 於 18-7-2007 01:46 PM 發表
乜野小心選擇...乜有得揀架嗎??

有 ~~~ 當你要填強積金既資料時會有得比你揀例如進取 , 保本 , 高風險諸如此類既投資選擇比你揀 !!!

後生既最好緊係揀高風險 , 老既緊係揀低風險保本果d啦 ~~~