Toysdaily 玩具日報

查看: 9289|回復: 25

[其他] 恭喜,恭喜,又多兩皮

恭喜晒所有打工仔,最低工資升到$30一粒鐘……李卓淫好嘢!李卓淫萬歲!小弟又要駛多啲啦……:31:
頭像被屏蔽
我唔係老闆,我都係打工仔,只不過每次加最低工資,我叫嘅快餐亦都加價! 所以唔值得開心,通脹惡化,苦嘅都係我哋,李卓淫識乜嘢丫,幫打工仔係要政府諗方法去控制物價,唔係用錢嚟控制,你加人工,老闆加價,商家一定係咁。你哋覺得佢幫緊你,我唔覺囉…:38:
回復 3# 七國咁亂

心有同感

不過, 最低工資的確幫到唔少人...
但係...佢地拎個份人工, 有冇以前咁好駛...就不得已知了
:38:
問題係港元跟美元貶值??唔係有最低工資,我信果班工人一世都無可能有呢個時薪!
問題係港元跟美元貶值??唔係有最低工資,我信果班工人一世都無可能有呢個時薪!
港元貶值,資產價價升值,通漲升溫
苦了低下市民!
你有聽過因最低工資而結業??
樓主,如果你老細加你時薪兩蚊,你會點??
樓主,如果你老細加你時薪兩蚊,你會點??
水水的基地 發表於 16-12-2012 10:04 PM
:69: 加幾多都無用, 到時一碗雲吞麵會賣六七十蚊...
D錢確係唔見洗,節儉都冇用,節埋節埋又係比通漲食晒~
除非個個你啅人咁十幾皮一個月啦~:38:
又是那句,加價不是因為人工高,是租金倍增,港元貶值,大陸物價急升和老闆貪婪
你見過洗碗人工幾時會急升一倍嗎?租金就會:42:
在香港人工一向都不是營商成本主因,卻又是一直被打壓的對象,因為香港工人好欺負!
商家諗縮數,個月薪根本唔會點特別變

佢地只不過係工時上做手腳,變左交接時間少左(保安、洗碗)
但係又呻要加價,到頭咪佢地得益多過D工人同廣大市民囉
回復 11# bbdaishogun

工資無影響成本?若間舖得一兩個工人就影響唔太大,就當得十個工人,一粒鐘要比多$20元,一日工作十個鐘,一個月當返廿五日:$20 x 10 x 25 = 5000,呢個數目話大唔大,話細唔細呀……兄台
回復  bbdaishogun

工資無影響成本?若間舖得一兩個工人就影響唔太大,就當得十個工人,一粒鐘要比多$2 ...
七國咁亂 發表於 17-12-2012 07:23 PM

同租金升幅比, 真係十份一都冇!  D 員工出力幫你打工對佢地好 D 都應該, 而且太家做得開心, 員工都會有 heart D.  但係 D 無良地產商同業主的吸血租金至係離乜譜呀!
同租金升幅比, 真係十份一都冇!  D 員工出力幫你打工對佢地好 D 都應該, 而且太家做得開心, 員工都會有 ...
hondacl7 發表於 17-12-2012 11:01 PM

同意,
師兄見事較全面,所言甚是。