Toysdaily 玩具日報

AL放榜後一入+AL討論

雖然我唔係今年AL﹐不過都入黎比下意見啦
之前有人話HD比AD升degree難﹐我就唔係o甘同意
其實主要都係depends on你選o個科HD或AD之前銜接o個科難唔難入
好似商科o甘﹐因為好多時D野你o係之前預科時候已經會讀過部份﹐出到黎個GPA會有一堆人爆四﹐加上本身jupas已經收左好多人﹐比你入既機會又少左。
但好似小弟讀緊既poly HD電機工程(year1)o甘﹐第一個sem過3分既都係得6-7個﹐第二個sem雖然容易左﹐但要拎到四分都非常難﹐結果好似得兩個有四分﹐最後year1收分收3.5。year1收左六個﹐同年year2收左23個。一班大約都係60人左右﹐year2因為有人會retake AL既關係又走一堆﹐所以會更少。所以升返本科都會有成一半人。你成績好既話甚至可以用non-ju去跳槽添。
其實就o甘望落大家個成績都好似唔錯啦
至少比我當年好好多lu:DD

Horus打算讀pure science﹖但你打算讀完之後點﹖﹖
其實呢方面個前景o係香港唔係o甘好wor
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
原文章由 yugi 於 1-7-2007 01:50 PM 發表

無錯,入到後發覺浪費了一年的時間:die:

其實ive diploma一般都係比中五生讀架﹖
不過比我係僱主﹐一個中七生同一個ive dip﹐其實ive o個個唔會好D o羊﹖
中七生出到黎基本上對於工作上既野都係無認識架wor
其實如果你成績普通而又入不到 Degree Course,Repeat , HD and AD 都係一個選擇,完全看你讀書時有幾勤力。
Repeat 的話,你還有很多機會在 JUPUS 選,當然,你能不能承受重考 AL 的壓力是重點。
HD/AD,其實如果你勤力又識選科讀,由 HD/AD year 1 轉 Degreee Year 1 不算是難(GPA 要幾多就真係難講,我自己當年以3.5 marginal case 原校轉送成功,我D friend 3.3 去了另外一間 U……)不過學費都應該是一個重要的考慮因素,要借錢讀的話你就要計計自己有沒有能力還,借不等如不用還,除非你拿到獎學金。
你自己考慮一下啦
原文章由 iorik 於 1-7-2007 01:49 PM 發表

我係過來人呀........

當年AL又係全D呀............

頭3位都係揀港大, 中大, 科大pure science呀(排名不分先後)...........

結果科大收咗我.............

大大讀三科AL?如果係咁既話就唔出奇....
但小弟讀2AL+1AS....:die:

其實我第一想讀係MECH ENGG....可惜三大入面大部份都要我讀P.MATHS= ="
不過而家考成咁...唔駛旨意入三大既ENGG啦:DD
原文章由 gundamrx782 於 1-7-2007 02:08 PM 發表

其實ive diploma一般都係比中五生讀架﹖
不過比我係僱主﹐一個中七生同一個ive dip﹐其實ive o個個唔會好D o羊﹖
中七生出到黎基本上對於工作上既野都係無認識架wor

F.5 睇成積, 讀 dip / found-dip, 再上 hi-dip

F.7 讀 hi-dip
原文章由 gundamrx782 於 1-7-2007 01:58 PM 發表
雖然我唔係今年AL﹐不過都入黎比下意見啦
之前有人話HD比AD升degree難﹐我就唔係o甘同意
其實主要都係depends on你選o個科HD或AD之前銜接o個科難唔難入
好似商科o甘﹐因為好多時D野你o係之前預科時候已經會讀過 ...

小弟其實想讀ENGG....都唔算係PURE SCIENCE既....入唔到咪入pure既囉......"
想讀完再讀多個....
何況~讀果飯未必出黎做果飯架嘛~~:DD

(其實未諗前途):sad:
原文章由 angvil 於 1-7-2007 02:09 PM 發表
其實如果你成績普通而又入不到 Degree Course,Repeat , HD and AD 都係一個選擇,完全看你讀書時有幾勤力。
Repeat 的話,你還有很多機會在 JUPUS 選,當然,你能不能承受重考 AL 的壓力是重點。
HD/AD,其實如 ...

retake AL個壓力真係好大﹐同埋好需要自制能力………
上年我retake AL就賴多次野…………:DD
同埋我覺得o係HD AD考試因為每個課程內容短﹐所以比起AL係輕鬆好多架……
當然﹐內容會深左都係一個事實﹐不過都係深左少少
而且壓力我覺得都無o甘大
不過AL既時候你o係學校可以o羊功課都唔交﹐試都唔考(小弟當年就係o甘所以o係AL死得好慘:DD)
但係大專就唔得囉。去到學期中開始會有一堆功課測驗project要你做
所以o係學期開始既時候你一定要開始每日復習自己學過既野﹐因為當你日日趕功課既時候就無時間o甘做架啦:cool:
到最後每科可能得返一兩日時間溫﹐到時就好視乎你平時有無上堂﹐同埋之前有無溫定啦~
原文章由 Horus 於 1-7-2007 02:15 PM 發表

小弟其實想讀ENGG....都唔算係PURE SCIENCE既....入唔到咪入pure既囉......"
想讀完再讀多個....
何況~讀果飯未必出黎做果飯架嘛~~:DD

(其實未諗前途):sad:

你想讀邊科engine呀﹖
mechan﹖
其實你係咪心入面有種感覺想整超級機械人:DD
原文章由 gundamrx782 於 1-7-2007 02:20 PM 發表

你想讀邊科engine呀﹖
mechan﹖
其實你係咪心入面有種感覺想整超級機械人:DD

正是mech.
超級系尼d咁超自然既野就免喇~~
求求其其一部rx-78啦~
原文章由 Horus 於 1-7-2007 02:22 PM 發表

正是mech.
超級系尼d咁超自然既野就免喇~~
求求其其一部rx-78啦~

哈哈哈﹗﹗﹗
我而家都等緊non-jupas mechan:DD
基本上我都係想整機械人先選呢個
不過其實電機都有機會可以整﹐所以就算入唔到ME我都覺得無o羊所謂
o甘你打算選邊科呀﹖
原文章由 gundamrx782 於 1-7-2007 02:24 PM 發表

哈哈哈﹗﹗﹗
我而家都等緊non-jupas mechan:DD
基本上我都係想整機械人先選呢個
不過其實電機都有機會可以整﹐所以就算入唔到ME我都覺得無o羊所謂
o甘你打算選邊科呀﹖

first choice=>poly mech.engg.(尼個未必入到:sad:搏下啦)
2nd=>poly engg.phys.
3rd=>city mechatronic engg.

我係細細個就玩/改彈珠人所以先想玩mech.engg. o者
感覺就係讀完可以整好多自己想整既玩意出黎a_____a
原文章由 Horus 於 1-7-2007 14:31 發表

first choice=>poly mech.engg.(尼個未必入到:sad:搏下啦)

我係細細個就玩/改彈珠人所以先想玩mech.engg. o者
感覺就係讀完可以整好多自 ...

mine is:
first: Poly Electronic Information Engineering
second: City App Phy
third: Poly HD Electronic and intromation engineering
原文章由 Horus 於 1-7-2007 02:31 PM 發表

感覺就係讀完可以整好多自 ...

o甘有機會做同學wor~~~
engg.phys係o羊來架﹖﹖好似無聽過呢科o甘既:@