Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

eddiem249 發表於 14-12-2018 03:25 PM
銀河旋風同烈風既變形方式係唔合理既,動畫中架機仲會放大縮細,好多部件係憑空出現,根本無可能做到咩完 ...

第一頁第二張圖寫住完全變形
依照透視圖個結構, 完全變型唔拆開的話
倍功夫應該好難做動作, 肩或髋一動就卡住了...

或者好似合金魂咁做一個dummy入落去代替,
玩完全變型合体時就齋企 / 打開展示俄羅斯娃娃結構,
玩可動時就塞個dummy入去代替劍龍,
仲可以同時展示倍功夫、劍龍、阿龍三個型態...
icyhugs 發表於 13-12-2018 08:41 PM
戰國魔神、金毛、超力大武士童年最愛!烈風真的滿門英烈死光光!應是我頭一次睇的悲往壯結局,後來至知更死 ...

原來個結局係死光光?真係唔講唔知...{:1_236:}
Giogio 發表於 14-12-2018 02:35 PM
這麼多輪子 真的可以完全變形?

我都好懷疑, 咁多轆、又大、點收呢?
以兩隻手臂為例... 前臂同上臂的厚度
睇落唔似夠位收埋對轆{:1_197:}

後補:睇多幾眼, 似乎用盡車身厚度
加埋擋風玻璃空間可以收到個前轆,
後轆承軸位收藏合体肩關節結構的話,
轉180度翻個肩joint出來時收納個後轆,
又有可能收得埋個後轆... 似乎都有可能..:44:

舊玩具係要拆晒D轆出來先變到 (仲要加件)

.
BRS 發表於 14-12-2018 04:13 PM
原來個結局係死光光?真係唔講唔知...

其實係等於新撰組個故事
天威一定要改!!! 做吾到卡通入面既大張風格!! 不如吾好做!!  無理由十幾年前合金魂重型過你呀?
吾好為左 keep 住Plus條line造型一致, 而出到手臂大脾四方柱体狀, 天威fans 吾係要呢d!!
係誇張線條同霸氣!!

hk大人 發表於 14-12-2018 05:08 PM
天威一定要改!!! 做吾到卡通入面既大張風格!! 不如吾好做!!  無理由十幾年前合金魂重型過你呀?
吾好為左 k ...

其實大張的我唔係太 buy 咋.
股位連大脾位點解要咁分件?明明唔需要
大張正己風格睇動畫就幾好睇,但要出立體成品玩具往往就吃力不討好……
Pose+的出現就係sell全變同可動, 我諗lu兄一定會平衡得到, 期待佢個設計係點
其實依D機變形明要換件出食玩版都好呀...:love:
吾好為左 k ...

一d都唔覺合金魂天威型...
haha19880311 發表於 14-12-2018 11:06 PM
一d都唔覺合金魂天威型...

好過千值爛隻不倫不類
吾好為左 k ...

呢隻好過合金魂
hompage 發表於 14-12-2018 10:32 PM
其實依D機變形明要換件出食玩版都好呀...

但係呢隻銀河烈風係完全變形架wo.....