Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 千值練真三一,自找谷氣

lukyuet 發表於 7-5-2018 07:47 PM
今日第二次去千值維修,修前同職員說明,如果只是裝會上去根本沒意思,麻煩問下師傅有無新令件解決問題,約 ...

這就是千值練, 不過師傅都算係咁, 設計問題真係只可怪設計師同咁都比佢出到街既老千
經過超爆機神呢件事, 明知老千出品又貴又廢點解仲有人上當咁傻?
紫月葵 發表於 7-5-2018 08:02 PM
這就是千值練, 不過師傅都算係咁, 設計問題真係只可怪設計師同咁都比佢出到街既老千 ...

Just the same as our shoulders of DANCOUGA. They only Improved that part a bit in realistic color version
leehow 發表於 7-5-2018 10:26 PM
經過超爆機神呢件事, 明知老千出品又貴又廢點解仲有人上當咁傻?

講到活動能力有幾勁又如何,一扭就分屍,簡直是貨不對辦,下次不如話裝左人エ智能,識行、識走丶識講嘢,不過是設計問題用唔到。
千記的東西還是慎入好d
追風 發表於 26-4-2018 11:00 PM
對千值練我已經很無語; 明明這樣設計會有問題( 鐵機巧的設計就不會有問題),卻偏偏無視,不修正,照出貨, ...

鐵機巧不錯 ? 剛出的系列當然不錯啊...久了就跟其他千值爛系列一樣....千值爛,越做越爛 ....
f6wanted 發表於 8-5-2018 07:45 AM
千記的東西還是慎入好d

買千值跟賭博一樣....那是輪到自己拿到瑕疵品,版友們你我都不曉得...
MP562 發表於 8-5-2018 09:21 AM
鐵機巧不錯 ? 剛出的系列當然不錯啊...久了就跟其他千值爛系列一樣....千值爛,越做越爛 .... ...

鐵機巧我見網上有位日本人, 有一邊燈不能著, 唔知佢有無得換.
呢隻條腰易甩根本係設計問題
用L形ball joint實容易甩,唔關QC事
zoreyoi 發表於 8-5-2018 10:42 AM
呢隻條腰易甩根本係設計問題
用L形ball joint實容易甩,唔關QC事

Sentinel always suffer from the same problem. Just as I said before, the designer must be weak in physics during school days
MP562 發表於 8-5-2018 09:21 AM
鐵機巧不錯 ? 剛出的系列當然不錯啊...久了就跟其他千值爛系列一樣....千值爛,越做越爛 .... ...

我個人認為鐵機巧是千值練產品中比較玩的比較安心的一款而已。說真的,我也並不太喜歡千值練這種情況:不斷的有問題的產品。花錢買這麼貴的玩具,卻要一直擔心,受怕,要拿愛來抵擋一切恐懼啊! 但不否認,它家的外型設計,確實是有吸引到我{:1_198:}
追風 發表於 8-5-2018 11:02 PM
我個人認為鐵機巧是千值練產品中比較玩的比較安心的一款而已。說真的,我也並不太喜歡千值練這種情況:不 ...

聽到各位師兄的情況, 自感千仔的質量 & 維修問題麻 Q 煩, 我等下次千仔出毛公仔便算 !
thanks, 算唔錯啦
冇買呢隻,

但以前玩山口三一斷腰,
都係痴舊寶貼解決,其實呢隻條腰甩,
係咪都可以痴舊寶貼解決呢?
上個月,真三一條腰維修左一次,成個上半身換左新。即場360度暴力狂扭無事。
返屋企DISPLAY左兩、三個星期,攞出黎一扭又甩。

問題在於,上半身重量向下壓,上方BALL JOIN會自動啜死左。
然後輕輕一扭,下方BALL JOIN即刻脫較。
結論係「無得搞」,不建議左右扭腰。