Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 喺facebook放野, d人排價排到好似要送俾佢係咩心理?

師兄, 留番自己玩算, 費事益FB 班乞兒Pk  :blame:
我也做緊放D無咁鐘意既走⋯⋯touchwood 交收既到ok

壓太低通常也無視
小弟好彩D, 暫時只試過一次放500人地排250:50:
可變戰士 發表於 17-9-2017 03:05 AM
Y拍仍然健在, 只係無o左1蚊開始拍賣, 變成所有拍賣品都係直購價!

仲有, 所有拍賣品都係收1蚊拍賣費, 都算 ...

仲要D人成日轉頭像轉名,好難防,Y拍起碼睇到以往個人記録,雖然評分都可以作假,但起碼有得參考,
Squall 發表於 18-9-2017 09:50 AM
小弟好彩D, 暫時只試過一次放500人地排250

你算好彩,我試過比人放500排100
yugi 發表於 18-9-2017 10:12 AM

我見吾少,將心比己,如果標價500而賣家100都肯放,正常都益D老友先,幾時輪到班乞衣
路過分享:返工D客又係痴既!成日問有無折,平d得唔得?
不如講:唔駛錢嫁.攞去啦!唔會話你偷放心啦
gunbaron 發表於 18-9-2017 10:16 AM
我見吾少,將心比己,如果標價500而賣家100都肯放,正常都益D老友先,幾時輪到班乞衣 ...

講真,我情願掉左佢都唔益班乞衣

haha,exact7ly!!!  發表於 21-9-2017 12:28 AM
我都同意在 FB 放, 原本 $1000 貨放 $500 都有人排 $250 (誇張 d 講)

但我覺得 FB 放如果真係好價, 通常都係被秒殺, 排乜排物根本唔洗理, 又無人迫一定要覆所有有興趣的買家, 通常賣唔去, 咪就係因為冇人覺得係好價囉

以合金魂為例, 未有再販消息時, 就個個標炒價, 現實邊有咁多水魚呢? 跟住一有再販消息, 又一大堆人放"市價", 冇乜人有興趣都好正常

以我(普通買家, 唔係炒家)為例, Y 拍同 FB 係兩種唔同售賣方式,平時我係唔會去 Y 拍, 我想買指定產品而市面又找唔到, 咪要去 Y 拍 search 囉, 但在 FB, 就係順便睇埋, 本身係冇心買, 但就講緣份見到而產生興趣, 所以想買, 所以 FB 我通常對舊超合金比較有興趣, 對近年推出的玩具, 如果想買, 當時推出時一早去買咗啦, 根本唔需要後追, 要後追的通常係原本唔係有好大興趣, 但見價錢 OK 咪考慮買囉, 所以見到係炒價, 通常都係望下就算, 只有放售價同當時售價相約的產品, 先會考慮是否後追

gunbaron 發表於 18-9-2017 09:54 AM
仲要D人成日轉頭像轉名,好難防,Y拍起碼睇到以往個人記録,雖然評分都可以作假,但起碼有得參考, ...

$100買叠太空卡左右互搏儲夠10個假正評, DOWNLOAD個SOFTWARE嚟搞唔駛半個鐘. 基本上啲太空戶口已經可以玩殘賣家
yugi 發表於 18-9-2017 10:12 AM

:50::50::50::50::50::50::50::50::50::50::50::50::50::50:
toylover 發表於 18-9-2017 10:27 AM
我都同意在 FB 放, 原本 $1000 貨放 $500 都有人排 $250 (誇張 d 講)

但我覺得 FB 放如果真係好價, 通常都 ...

但亦因為fb係用秒殺方式鬥快去購買(而家Y拍變相都係),好多人方死蝕底甘無睇清楚就話買,到自己發覺睇錯野戓交収時間地點就玩失踪或放飛機
gunbaron 發表於 18-9-2017 10:58 AM
但亦因為fb係用秒殺方式鬥快去購買(而家Y拍變相都係),好多人方死蝕底甘無睇清楚就話買,到自己發覺睇錯野 ...

如果真係好價,又唔洗驚賣唔去呢,被賤人放飛機,再放過相信又被另一人秒殺,實有好多真誠買家 (我就係,我考慮得就真係想買,只有炒家才會計算有冇肉食才決定入唔入貨,霸咗位先計完發覺冇乜肉食或者覺得未必有人接貨,咪放飛機囉)
gunbaron 發表於 18-9-2017 09:54 AM
仲要D人成日轉頭像轉名,好難防,Y拍起碼睇到以往個人記録,雖然評分都可以作假,但起碼有得參考, ...

其實多分果D好難一下做甘多假....同一買賣家交易評過分後,長時間內(忘記左,以年以上計)就算再交收係吾會再加分....

CAROUSELL 都係差不多,試過放其他野 $1500 問 $500
賣左對鞋 4 個月話著過一次好唔滿意要退貨再加 $200 換另一對千幾蚊既鞋
其實都真係睇下好唔好彩⋯⋯