Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Comicave 1/12 Hulkbuster宣布延期

mushroom 發表於 18-5-2017 12:20 AM
HT依家都係一個開訂post, 有特別版就多一個,出貨後就多幾個圖post

KA都會有消息,但唔多 ...

我相信KA頭幾件爛品真係嚇走好多人!  我是其一. 產品要改善, 就要加價的作法, 教我果斷放棄!
如果唔係蒸粉大刀割, 我都唔會再入三入.
入還入, 但我一D都唔興奮; 我有上報TD, 但唔見人來續談. 似乎大家都無野好講.

講下HT, 雖然有人話悶, 但至大路係佢.
新入坑的人應該是給電影拉進來. 我老閭同事便是. HT一出新品, 佢地不知幾興奮~ 不過唔係電影角色就免談.
我睇到船長有好多人指教, 反觀位刺客就無咩人理, 大家都是海盜, 待遇不同.
bigtomm 發表於 18-5-2017 09:56 AM
我相信KA頭幾件爛品真係嚇走好多人!  我是其一. 產品要改善, 就要加價的作法, 教我果斷放棄!
如果唔係蒸 ...

HT的確好成功, 我有d同事本身唔玩figure, 見到d造型都有去訂ironman. 不過好多時真係"一次性", 因為訂時好開心, 但等派貨等等下都無晒心興趣, 取貨時有時就咁放埋一邊就算. 之後就無再訂了.

KA我好同意個價唔吸引人, 我本身想入隻MK-3最後都無訂, 見到個價都無再留意佢d產品了.
bigtomm 發表於 18-5-2017 09:56 AM
如果唔係蒸 ...

因為我儲唔多,所以不用為了慳位買KA,  直接買ht就可以。

我覺得KA的吸引力是身高心口膊頭比例較跟電影,同埋1/9夾iron monger那些很正。
jeffloh 發表於 18-5-2017 02:02 PM
HT的確好成功, 我有d同事本身唔玩figure, 見到d造型都有去訂ironman. 不過好多時真係"一次性", 因為訂時 ...

今日蒸粉又返左批KA特價品。。到底KA做得多?定賣得唔多?好像永遠都清唔晒!算唔算營銷失敗?
{:2_286:} {:2_286:} {:2_286:}
mushroom 發表於 18-5-2017 08:31 PM
因為我儲唔多,所以不用為了慳位買KA,  直接買ht就可以。

我覺得KA的吸引力是身高心口膊頭比例較跟電影 ...

KA的比例時好時壞啦. 我覺得WM mk2/ IM MK3都麻麻. 瘦左D.

敢問師兄因何早知儲唔多呢?{:2_300:}
{:2_329:}嚴選都要見過樣品先吧~
jeffloh 發表於 18-5-2017 02:02 PM
HT的確好成功, 我有d同事本身唔玩figure, 見到d造型都有去訂ironman. 不過好多時真係"一次性", 因為訂時 ...

我唔算多12吋,不過一放在櫃同其他figure一齊逼,就好難拿出來把玩。
bigtomm 發表於 19-5-2017 07:54 AM
KA的比例時好時壞啦. 我覺得WM mk2/ IM MK3都麻麻. 瘦左D.

敢問師兄因何早知儲唔多呢?

我是ironman 3 至開始買ironman,   本來諗住入pi就算。

點知好耐無出貨,咁咪最後一隻ht 42, 因為唔係玩開12吋,所以無諗過入得多,更無可能入42隻

KA本來想入一隻42,因為佪辦的金色我好鐘意,點知出到來同ht 差唔多,最後無入
bigtomm 發表於 18-5-2017 08:34 PM
今日蒸粉又返左批KA特價品。。到底KA做得多?定賣得唔多?好像永遠都清唔晒!算唔算營銷失敗? ...

我自己都做過廠, 好多時出廠價只係零售的幾份之一. 所以好多時就算大特價其實依然唔會蝕本. 不過我都好少留意, 加上就算有特價/開倉都未必有時間去行, 要我排成日先有就更加唔制了~
mushroom 發表於 19-5-2017 08:48 AM
我唔算多12吋,不過一放在櫃同其他figure一齊逼,就好難拿出來把玩。

ironman我只有MK1-3同5, 新的裝甲(IM3之後的)我覺得唔太靚, 當時心態上已經少玩了, 以前訂MK3BD版個頭雕又"貨不對版" 所以就停了無買ironman. 其實PI都有DC系列, 不過我覺得batman同合金無咩關係所以無買, 除非造型上好似bvs裝甲batman, 用合金就OK.

以前真係好迷12吋, 不過漸漸覺得買回來都係display多過玩, 所以都無點再玩, 6吋figure反而多了玩, 因為真係一拎上手就可以玩, 又唔怕整花撞爛等.  
jeffloh 發表於 19-5-2017 10:23 AM
ironman我只有MK1-3同5, 新的裝甲(IM3之後的)我覺得唔太靚, 當時心態上已經少玩了, 以前訂MK3BD版個頭雕 ...

依家6吋大進步,接受到個size同質感,真係唔玩12吋都得
mushroom 發表於 19-5-2017 11:34 AM
依家6吋大進步,接受到個size同質感,真係唔玩12吋都得

6吋日系的我始終未接受到個價位, 3,4百蚊買隻figure心理上好難過關 (當然3,4百絕對花得起). 自己都係停留在2百幾左右的水位. (有時等下有得特價都去到呢個水位)

不過主要係好多時我玩唔玩都無咩所謂, 好少可會"非訂不可"的情況出現, 所以好少會貴都照訂, 反而現貨OK的話, 有時3百幾都會買.
jeffloh 發表於 19-5-2017 02:08 PM
6吋日系的我始終未接受到個價位, 3,4百蚊買隻figure心理上好難過關 (當然3,4百絕對花得起). 自己都係停留 ...

我基本上唔訂,現貨O.k.至入。

我入mafex多,價位無乜點變,除了死貨,但跟住變無貨
jeffloh 發表於 19-5-2017 02:08 PM
6吋日系的我始終未接受到個價位, 3,4百蚊買隻figure心理上好難過關 (當然3,4百絕對花得起). 自己都係停留 ...

2百幾的level ! 太過份了~~ :$
除左夜騎龍騎, 其他shf riders我都係響一字頭才入呀 ~
自從小櫻黃在一個月內由3xx跌到18x之後, 我直頭唔再訂野, 亦開始等待1xx only才入手.
So far情況都正面, 每套rider都入到主角其一形態. SHF左非都是199入.

shf以外的figure更加貴, 好少會跌到 level one. 所以我以<4算為目標. :shiny:
mushroom 發表於 19-5-2017 09:33 AM
我是ironman 3 至開始買ironman,   本來諗住入pi就算。

點知好耐無出貨,咁咪最後一隻ht 42, 因為唔係玩 ...

原來師兄沒有沉迷12寸道, 唔怪得啦~

係因為"真人一樣"四個字才入此道. 當時 那rider1 rider2標題史上初現, 我又是粉. 加上是郵購only. 虛榮心驅使下, 日本仔又肯出力.
之後, 入手的都是有真的一樣意思響廣告上的產品:shy:  當然, 近年會偏重愛好.

ht ironman我欣賞初代mk 2 3, 因為關節有膠套; 後來的mk mk通通見到況如玩具模型關節, 差評.
可是我是睇im comics大, 所以有大愛, 不過唔一定要晒, 袛是願意入. 我唔想要同款幾件, 我唔介意size是否統一.
pi新牌我不敢試, 睇定定, 問題多多, 等多陣, 執左.
ka42衰左, 等第隻, 我唔見有人投訢mk39, 所以:59:唉 原來唔見負面post, 只是大大們費時提.
之前都是求教過大大們的意見, 才欣然投入KA特價活動.

mafex我有聽到有幾爛, 就沒見過低於訂價出售.
mafex bvs有吸引到我, 不過我早訂了HT. 同款唔再要.