Toysdaily 玩具日報

查看: 48213|回復: 63

[新品消息] Comicave 1/12 Hulkbuster宣布延期

From Comicave FB:

We regret to announce that the release date for the 1/12 Hulkbuster has been postponed while we work out the refinement of the various small mechanisms. An update will be posted again once we have better insight on the release date.

睇怕凍過水...........:69: 睇個勢有d PI feel.....
I am afraid that comicave may also has financial problem.
如果夠訂應該出到,唔夠就難講
佢當時show d金屬件出來(剛開模), 話4月出其實我已經覺得好難, 因為肯定需要時間去修改套模(經驗來說要一個月), 仲未計試line生產 (mass production前做小批量睇下有咩問題).

我自己都係果個心態. ironman出得太密, 一年轉幾套新裝甲, 如果每次都要我等一年才有得玩, 我就未必會玩了 (除非件裝甲真的好特別, 同其他40幾件好大分別). 換個說法, 如果好快就有figure出, 咁我就真係好大機會買. 等於有時d Marvel legends, 比起HT, CC, SHF未必有咁靚, 但佢好多時貼近電影上映時間出, 令我有時都忍唔住會買.
jeffloh 發表於 28-4-2017 08:51 AM
佢當時show d金屬件出來(剛開模), 話4月出其實我已經覺得好難, 因為肯定需要時間去修改套模(經驗來說要一個 ...

趁住熱潮出真的好緊要。
好難做.連龍頭大佬都一拖再拖就知. 仲要合金多, 開發成本高回報低加上熱潮減退.
Marvel legend響電影上畫前半年便開訂。HT可以提早幾時?未睇戲的情況下又會有幾多客願落訂?
就算HB出得到都似乎唔會再出1/12....唉...唯有轉移希望到BANDAI到了
threeeye914 發表於 29-4-2017 10:49 AM
就算HB出得到都似乎唔會再出1/12....唉...唯有轉移希望到BANDAI到了

Bandai唔似會出返ironman 3,  不過新的ironman就應該會。mafex, revo, figma都可能會出
佢地隻 star boost, midas 已相繼取消,hulkbuster 相信都同一命運,根本冇乜人訂。
2littlemoney 發表於 6-5-2017 04:44 PM
佢地隻 star boost, midas 已相繼取消,hulkbuster 相信都同一命運,根本冇乜人訂。 ...

官網無晒1/4 ironman

同埋無咗1/12 hulkbuster
好可惜,有心的產品出唔到
mushroom 發表於 15-5-2017 06:18 PM
官網無晒1/4 ironman

同埋無咗1/12 hulkbuster

呢間公司唔係話咩杜拜投資實力雄厚咩?
無記錯某些license是有時限的, 例如3年之內要出否則話之你之前放了幾多錢在研發都無得出, 可能係咁而取消某些項目都唔定.

講講下記得cap3上映時有間公司話會出1:8 figure/statue, 仲有d prototype display的. 不過講講下好似變o左"八萬五"(無再提就即係存在). 另外仲有隻hulkbuster唔記得咩比例但按制上半身識自己著甲/除甲的, 講講下都兩三年好似又無o左影?

我自己唔係die hard fans, 我始終都係睇"幾時有貨"為優先, 因為電影真係出得幾密, 一年好幾套, ironman客串其他電影又有一套裝甲, 有時都真係要諗一陣才記得依家出到Mark四十幾? 連電影造型有時都未必有印象, 更何況是買figure了. 不過我一直覺得儲齊ironman的人好勁, 至少我真係無呢份堅持呢~~
bigtomm 發表於 15-5-2017 09:33 PM
呢間公司唔係話咩杜拜投資實力雄厚咩?

估計唔夠訂單,又過了期限。咪唔來蝕。

當然唔排除技術問題出唔到
jeffloh 發表於 15-5-2017 10:35 PM
無記錯某些license是有時限的, 例如3年之內要出否則話之你之前放了幾多錢在研發都無得出, 可能係咁而取消某 ...

儲齊的固然勁, 出得齊的更勁,暫時會出齊ironman3 的,應該是HT, 跟住係KA