Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Comicave 1/12 Hulkbuster宣布延期

mushroom 發表於 16-5-2017 10:13 AM
儲齊的固然勁, 出得齊的更勁,暫時會出齊ironman3 的,應該是HT, 跟住係KA

HT洗濕了頭無得唔出啦~~ XD

KA我喜歡個比例但覺定價貴了少少. 加上唔係ironman fans所以都無買好耐了.
jeffloh 發表於 16-5-2017 11:49 AM
HT洗濕了頭無得唔出啦~~ XD

KA我喜歡個比例但覺定價貴了少少. 加上唔係ironman fans所以都無買好耐了.  ...

我其實係合金控,pi話出合金至想入
mushroom 發表於 16-5-2017 12:04 PM
我其實係合金控,pi話出合金至想入

我其實喜歡未來戰士多過batman, 但terminator我又無咩點儲figure, batman反而幾乎咩都買 (但近年來都會選擇性咁入) 合金ironman如果一兩隻我OK, 但成個系列買晒真係唔得掂...就算有錢都無咁大地方display, 擺倉又無意思 (因我買玩具係真係會拎上手玩的)
點都好, 多d公司出, 多選擇一定是好事, 但都唔好expect玩家見ironman/avengers就買, 都要靠實物(唔係等幾年才出) 去吸引玩家繼續支持才能長久, 否則熱潮一過就....
jeffloh 發表於 16-5-2017 01:28 PM
我其實喜歡未來戰士多過batman, 但terminator我又無咩點儲figure, batman反而幾乎咩都買 (但近年來都會選 ...

PI, comicave失敗主因真係出貨太慢。就算唔出齊好似bandai咁,只要出貨夠快就得。

其實concave, ka本身都唔會只想出ironman,可惜未發展到第二條線就可能被消失。

睇下KA出唔出到萬能俠
mushroom 發表於 16-5-2017 01:55 PM
PI, comicave失敗主因真係出貨太慢。就算唔出齊好似bandai咁,只要出貨夠快就得。

其實concave, ka本身 ...

所以有時真係唔知d人係點做生意, 好似以為整一堆樣品出來就可以收訂...
我對CC, PI, KA印象都係"marvel"產品多(其實某程度我都覺得HT係disney "玩具部"~XD)
我自己又只喜歡batman所以真係無咩留意.

上次行toysoul都見SOAP show了 1:12 TV green arrow同FLASH, 同埋tdk batman, 但又好似無o左消息了?
jeffloh 發表於 16-5-2017 02:02 PM
所以有時真係唔知d人係點做生意, 好似以為整一堆樣品出來就可以收訂...
我對CC, PI, KA印象都係"marvel" ...

如果當年唔係ironman生金蛋,相信某些公司唔會走出來。不迥PI 出有合金的ironman,  KA山有腳燈同較調調可動的ironman, 定位上算有心思。

Soap 定位都好,可惜新車又俾mattel搶走。  1/12 figure就俾mezco夾擊, 有危機
mushroom 發表於 16-5-2017 02:23 PM
如果當年唔係ironman生金蛋,相信某些公司唔會走出來。不迥PI 出有合金的ironman,  KA山有腳燈同較調調可 ...

ironman的確係生金蛋, 至少當時(07,08年) 我直頭連hot toys 1:6figure都唔知係咩 (當時我只知果度叫"隨便睇, 慢慢睇"), 都走去訂了MK1-3同TDK batman, 當時等3個月左右就有貨(除了MK-1 delay) 之後越玩越多. 但近年就覺太多太濫已無再玩了. (連HT 的batman我都無玩了)

SOAP我覺得佢幾醒目嫁, 走d比較high end, gimmick, 加d科技野路線, 係架車我唔捨得買咋. 1:12布衫figure就係mezco先出的, 我又唔會講SOAP"抄" , 講講下又記得comicave有出過suicide squad d 布衫 figure圖? 唔知依家出唔出到?
jeffloh 發表於 16-5-2017 02:53 PM
ironman的確係生金蛋, 至少當時(07,08年) 我直頭連hot toys 1:6figure都唔知係咩 (當時我只知果度叫"隨便 ...

咁樣講你都算 ironman fans,起碼有買頭一批。

Batman好彩我忍到手只買1/12

Comicave咪就係我講想轉出ironman以外的產品,但未發展到第二條線(suicide squad)就死

Pi以前都出過 新版Robocop,同唔知邊套電影機械人的圖
mushroom 發表於 16-5-2017 10:13 AM
儲齊的固然勁, 出得齊的更勁,暫時會出齊ironman3 的,應該是HT, 跟住係KA

傳聞KA唔續約啊!?

講返杜拜, 連沙漠都可以變綠洲, 應該無野難到佢~ 版權費, 濕濕碎啦.
bigtomm 發表於 17-5-2017 03:24 AM
傳聞KA唔續約啊!?

講返杜拜, 連沙漠都可以變綠洲, 應該無野難到佢~ 版權費, 濕濕碎啦. ...

但KA近排都好似有ironman出。

或者杜拜有錢唔等於會做蝕本生意,不過感覺上都係星架坡公司
mushroom 發表於 16-5-2017 04:00 PM
咁樣講你都算 ironman fans,起碼有買頭一批。

Batman好彩我忍到手只買1/12

你咁講我google返才知道PI有出過robocop的"預告" (即求其出個logo, 話將來會出但又無樣板睇那種) 反而3A/threezero有出robocop同chappie.

有時都唔知係因為自己少玩o左, 定係d玩具公司出唔成, 搞到好多時都無咩印象出過d咩咁. 有時連HT派貨我都會"原來有出呢隻?"的感覺呢. (可能因為實在等太耐才派貨)
jeffloh 發表於 17-5-2017 10:51 AM
你咁講我google返才知道PI有出過robocop的"預告" (即求其出個logo, 話將來會出但又無樣板睇那種) 反而3A/ ...

Hottoys有出mark 46 可動我都唔記得左......

同埋唔係隻隻買就唔會記住,成日loop TD會有幫助,但個post沈左底都一樣唔記得
mushroom 發表於 17-5-2017 08:24 AM
但KA近排都好似有ironman出。

或者杜拜有錢唔等於會做蝕本生意,不過感覺上都係星架坡公司 ...

版權可以協商,錢係得咁多,滴滴尼比咩要咩law,係ironmn就得架勒。

mushroom 發表於 17-5-2017 05:35 PM
Hottoys有出mark 46 可動我都唔記得左......

同埋唔係隻隻買就唔會記住,成日loop TD會有幫助,但個post ...

計埋內地外地,太多公仔又太多流料,件品幾時開訂?出左未?難知!

TD是港網,應該最多講的是HT消息,HT動向還是好難唔知。
bigtomm 發表於 17-5-2017 09:31 PM
計埋內地外地,太多公仔又太多流料,件品幾時開訂?出左未?難知!

TD是港網,應該最多講的是HT消息 ...

HT依家都係一個開訂post, 有特別版就多一個,出貨後就多幾個圖post

KA都會有消息,但唔多