Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 機甲創世記 MOSPEADA 1/12 裝甲電單車 + 飛機

wwwkcc 發表於 13-10-2017 09:49 AM
佢唔係限定嘢嚟應該有現貨賣嘅師兄放心

咁我都安心d...師兄再請教埋藍色版那隻知唔知邊度有官圖或實物圖睇?千記fb唔見有介紹,連主角機都冇介紹..thanks!!
haha19880311 發表於 13-10-2017 01:44 PM
咁我都安心d...師兄再請教埋藍色版那隻知唔知邊度有官圖或實物圖睇?千記fb唔見有介紹,連主角機都冇介紹 ...

http://www.1999.co.jp/eng/10493767

http://www.1999.co.jp/eng/10495249

haha19880311 發表於 13-10-2017 01:44 PM
咁我都安心d...師兄再請教埋藍色版那隻知唔知邊度有官圖或實物圖睇?千記fb唔見有介紹,連主角機都冇介紹 ...

https://www.facebook.com/sentinel.info/
除咗純白騎士嗰兩個網址佢日本個FB都有介紹嘅
haha19880311 發表於 13-10-2017 09:38 AM
咁請問師兄知唔知,出完千值殿會不會有現貨賣?想睇左玩評先買玩貨...費時又係變變下會爛的玩具...thanks ...

我都想好似你咁, 睇定D有現貨/樣板/評論先買, 所以我都問過千值殿店員里個問題, 佢嘅答案當然係: 說不準! 佢話, 舉例好似之前預訂個隻帝皇無現貨, 外面宜家炒到幾多幾多. 咁我唯有自己決定了.
我自己嘅睇法係: 視乎呢款玩具有幾受歡迎, 需求有幾大; 另外亦無人知佢會唔會再版

PS. 官店話有半年保養維修

老實講, 邊個可以百分百肯定? 如果唔係都唔會有人寧願貴啲都訂咗先. (其他玩具都係)

有現貨都可以係少貨, 出得好又或者炒起咗.  當然亦可以係水浸, 劣評賤賣都得.

好似年頭出TA既老變文, 印象中佢地都有講遠超佢地預期咁好評好賣, 連出既公司都唔係百份百肯定
JyhncA 發表於 13-10-2017 11:49 AM
感謝 純白騎士姬Saber 與 eddiem249 兩位的建議與分享.

聽起來滿嚇人的, 不曉得是因為設計還是材質原料 ...

我都係咁諗, 睇在同一設計者份上, 同埋設計比Toynami /Beagle版有所改進, 我先決定訂; 如果是新廠設計就未必敢訂.

我也是呢. 想說就試試看. 希望千值練能回應我們的期待, 推出款不令人失望的作品  發表於 13-10-2017 07:45 PM
carousal 發表於 13-10-2017 02:25 PM
PS. 官店話有半年保養維修

大前提係佢地要肯認係問題先..... :(
eddiem249 發表於 13-10-2017 11:56 AM
材料問題,那些物料易爆裂,但用黎做關節.....

天威勇士都有災情.....

希望這些廠商們能確實地認知到, 買家的信任是賺得困難卻非常容易失去的.. 期待千值練能善用這款產品的機會, 順利地從過去的污名中走出.
純白騎士姬Saber 發表於 13-10-2017 02:05 PM
http://www.1999.co.jp/eng/10493767

http://www.1999.co.jp/eng/10495249

謝謝師兄!!!!!!!!
wwwkcc 發表於 13-10-2017 02:23 PM
https://www.facebook.com/sentinel.info/
除咗純白騎士嗰兩個網址佢日本個FB都有介紹嘅 ...

謝謝師兄!!!!!!!!
有時明知有機會中伏都冇辦法, 選擇放棄等其他廠出都唔知等到幾時, 就算俾你等到又係咪你想要既廠又係一個問題, 好似當年 CM's 同 Mega House 都出過而且跌到好平我都只係入過兩盒 CM's 版, 一盒普通人連電單車同一盒孖裝得兩個人嗰啲。{:1_372:}
JyhncA 發表於 13-10-2017 11:49 AM
感謝 純白騎士姬Saber 與 eddiem249 兩位的建議與分享.

聽起來滿嚇人的, 不曉得是因為設計還是材質原料 ...

其實有時並非變形方面設計既問題,準確d黎講係整體包括變形同用料估算方面既配合做得唔好
舉個例子,當年CMS,其實睇番d變形照理係冇乜會變得爛既位置,但就衰在用料不當(唔係cheap,而係不當,呢點以下再講),再加上唔肯承認係自己做錯,而而家千值雖然料好過CMS,但其實犯緊既係同一個錯誤上
另外留意到一樣野,就係呢種情況通常都係發生喺日本仔設計或者日本公司身上,唔知係佢地既固執定係一心諗住整high-end產品呢點上,通常料就望落去好高級(呢個係好多所謂"專業玩評人"/"資深玩家"常有既謬誤),但往往玩起上黎卻比望落"似cheap料"既"美式玩具"易爛,當然如果佢地玩玩具既定義係"齋擺唔會玩"既話咁佢贏,呢樣就係美日喺玩具定義方面既一個大分歧,一邊係會出晒尖角覺得靚同型就得,另一邊係唔會出尖角等佢地d美國小朋友都可以放心粗玩既前題下去出產商品(當然都有一d個別例子,但不多)
紫月葵 發表於 14-10-2017 12:55 AM
其實有時並非變形方面設計既問題,準確d黎講係整體包括變形同用料估算方面既配合做得唔好
舉個例子,當年 ...

我想這類產品已經不適合被歸納在 ’玩具' 的類別下, 比較合適的是 ‘精品' 類. 因此玩家在操作上也該有對應的態度才合適. 不過該得多小心, 很難知道廠商設計時所採用的容忍度為多少. 總而言之, 玩家還是盡可能小心地操作比較保險.

確實, 若是在材質上偷工減料, 玩家會生氣也是應該的. 我們只能期待廠商有確實地學到教訓. 但不管如何, 這款 Riobot 1:12 VR-052F 表現如何還是得等產品推出之後, 有玩家買了試過後才能得知. 任何事都有風險, 程度是高或低得由玩家自己決定. 謹慎的玩家或許該等等, 看看推出後有無問題再決定是否購入, 除非千值練結束營業, 要不然絕版的可能性應該不高 :)

話說回來, Beagle 版做得還滿不錯的, 已撐過了歐美玩家的考驗 (:P), 所以只要千值練不要異想天開, 突然決定在製作上偷工減料...

CollectionDX 的 Beagle 1:10 VR-052F review:
youtube.com/watch?v=5vkfMp_iCec&t=274s

對莫斯比達有愛,所以沒有作太多考慮,訂了。
小弟第一次購買千值練可動玩具,希望不會令我失望。
我一隻機甲電單車都未買過, 曾經考慮買CMS, 但太細隻買唔落手.
對比今次千值練同以前的Beagle, 在分色,分件上都增加了.
樓上很多師兄都話, 件布衫經常自爆, 唔知道自己用布再造件衫難唔難呢? 看似不太難.