Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千值練 機甲創世記 MOSPEADA 1/12 裝甲電單車 + 飛機

其實用1/12(6吋)呢個人形玩偶標准比例絕對係件好事
因爲呢個SIZE好容易可以買到相關武器、配件甚至搞小場景...
而且仲可以同其他廠商同牌子噶6吋人物玩具互動
其實技術係咪退步.....我睇Beagle 1/10果隻合體後可以唔靠支架企係到......但千記呢隻唔得.......
ttboy-max 發表於 3-10-2017 07:32 AM
其實技術係咪退步.....我睇Beagle 1/10果隻合體後可以唔靠支架企係到......但千記呢隻唔得....... ...

要睇用料同結構, 如果全膠再加偷膠, 整架電單車偷輕到 300g 樓下, 咁要企到應該冇難度

但如果有金屬部件而所有細節又做足, 有返咁上下重量, 咁平衡唔到都好合理, 但我覺得最難平衡係大車輪, 如果用兩件塑膠模合埋係可以好輕, 但而家 d 人要求又超高, 可能要實心橡膠物料先收貨...

其實反正跟地台, 佢可以在腳底加強力磁石, 地台就用鐵板, 咁咪可以較完美咁站在地台囉

X2 好好既想法  發表於 3-10-2017 09:43 AM
鐵地台+腳底磁石 GOOD IDEA!  發表於 3-10-2017 09:34 AM
carousal 發表於 2-10-2017 11:52 PM
Youtube 有片睇, 無錯紅衫就係主角, 藍衫的後來才加入mospeada

THX 謝解答! :handshake:
呢隻個價錢比心目中平左, 可接受...............{:1_205:}
ttboy-max 發表於 3-10-2017 07:32 AM
其實技術係咪退步.....我睇Beagle 1/10果隻合體後可以唔靠支架企係到......但千記呢隻唔得....... ...

應該千值無心突破,如後要輕,人就落足了,重量重心都係人到,基本上做基本動件唔好架係無問題,重點由腰以下關節要夠實!
早乙女Getter 發表於 3-10-2017 09:47 AM
應該千值無心突破,如後要輕,人就落足了,重量重心都係人到,基本上做基本動件唔好架係無問題,重點由腰 ...

如果人型雙腳加合金, 應該改善到問題,

但千值唔會咁做囉.................

呢間公司唔會咁做, 會咁做就唔會收呢個價. 唔用cheap 料玩兩野就爛已經算好
馬仔 發表於 3-10-2017 12:13 PM
如果人型雙腳加合金, 應該改善到問題,

但千值唔會咁做囉.................

其實以前三間我都有,腳一定重,但人都要重,會幫到重心向後問題!
我認為用支架冇乜問題,反而有支架擺動作仲容易咗。

http://greatestmazinger.blog.fc2.com/img/20160128001218c7e.jpg/

原設係兩條豬腳合體之後比例會好好多, 依家上肥下瘦想唔用支架都幾難。
keroro-1972 發表於 4-10-2017 06:59 AM
http://greatestmazinger.blog.fc2.com/img/20160128001218c7e.jpg/

原設係兩條豬腳合體之後比例會好好 ...

成日講原設, 鬼叫 d 玩家奄尖一定要完全變型先收貨咩, 動畫就可以不合理地隨時變粗變幼變長變短

跟原設, 如果拆咗套甲, 人型 mode 時咁嘅象腿你接受咩? 隻腳仲大過個頭兩倍
如果有兩套腳可替換, d 人又彈佢係砌積木變型

toylover 發表於 4-10-2017 07:29 AM
成日講原設, 鬼叫 d 玩家奄尖一定要完全變型先收貨咩, 動畫就可以不合理地隨時變粗變幼變長變短

跟原設, ...

動畫其實分左體都係象腿, 我亦明白對腳咁樣會冇咁多人受, 但要用支架嗰時又覺得唔滿意我就覺得好奇怪唔係應該一早預左咩? 講真我愛象腿版因為我係睇左動畫先先入為主, 不過依家冇其它選擇下只有接受!
keroro-1972 發表於 4-10-2017 07:41 AM
動畫其實分左體都係象腿, 我亦明白對腳咁樣會冇咁多人受, 但要用支架嗰時又覺得唔滿意我就覺得好奇怪唔係 ...

.......我個人都接受到象腿:shy:

不過吾知會吾會太粗坐吾到上電單車:(
takeshi 發表於 4-10-2017 11:18 AM
.......我個人都接受到象腿

不過吾知會吾會太粗坐吾到上電單車

象腿都好過而家咁, 而家太過幼, 尤其腳掌