Toysdaily 玩具日報

[分享討論] GX-71 中左sad 貨

馬仔 發表於 12-1-2017 01:45 PM
我從相見到是表面刮傷, 如果是裂應該左右分開, 裂開位置應該直望到底,才稱為裂.

你個CASE 藍卷中間都 ...

you cannot see the big chip near the lower middle that looks like a sword slash which extends to the top right corner?

you use phone to view?

it's a crack definitely not a scratch.

or you just sarcastic with local distributor?
gunconhk 發表於 12-1-2017 02:52 PM
表面小花算係小事啦. 我隻黑獅左肩關節 lock 唔死, 大合體後由於左邊加上綠獅重量, 黑獅左肩合唔埋, 有好大 ...

現代d人唔睇説明書,就話這個sad那個sad。

gazza1211 發表於 12-1-2017 04:50 PM
現代d人唔睇説明書,就話這個sad那個sad。

本人在此澄清. 右邊係lock 到. 左邊係lock 唔實, 唔係我冇睇說明書, 我已推到盡, 我比我朋友試過, 而且亦已拎返去超人度checked 過, 已確認件有問題, 佢0地已回收返, 等代理跟進
gunconhk 發表於 12-1-2017 06:42 PM
本人在此澄清. 右邊係lock 到. 左邊係lock 唔實, 唔係我冇睇說明書, 我已推到盡, 我比我朋友試過, 而且亦 ...

那是塑料可動結構有湯口沒修剪到底,回廠後會拆開可動結構修掉就完成.
自己做穆先生啦!我當年買大王者,個心口件崩咗一忽,都係自己補畢地算。

自此我覺得上雅苦bid二手開過檢查嘅重有保障過買全新。當然,前題係你要接受到二手嘢。
唔係人人都有手藝去修修補補, 二千蚊係唔及一呎樓貴, 但唔係錢?
買得合金魂就係想乾手淨腳買番來就玩, 有人有事Post上來,
都要單單打打?
超人買野係貴, 但多數會幫你跟, 有問題ge件應該都會有得跟, 唯一係時間了。
買bandai野就係比較麻煩在呢樣野!想換貨程序麻煩。唯有睇你好唔好彩

如問題合理~多數店都會幫你跟(留單,有問題一兩日內去搞) ~我就唔會緃容,有問題必定拎去換,,,無論要等幾耐,,,,,過往亦有成功個案!(( 當日,一週內 處理好))
其實自己中了sad貨,上網分享目的只是申訴吓、提醒吓其他玩家、或者求救吓、甚至希望睇吓有否其他玩家一齊同病相憐安慰吓,但就是有些富貴土豪會答,「只是」二千幾元,forget it,開心玩啦。但「只是」二千幾蚊一件玩具唔係個個玩家都覺得平宜,二千幾蚊買件玩具有花有裂夾位合唔實真係唔係個個可以繼續玩得很開心。然後再要被單打唔識睇說明書⋯⋯其實⋯⋯我只可以講我們這些TD師奶連中sad都係自己錯,真係sosad⋯⋯
TF-121密斯姆 發表於 12-1-2017 10:52 PM
自己做穆先生啦!我當年買大王者,個心口件崩咗一忽,都係自己補畢地算。

自此我覺得上雅苦bid二 ...

buy 2nd hand what's the problem? people don't buy these toys to play only thing worry is seller lie got Sad say no.

2nd hand is cheaper if you buy after few months. you can ask seller check everything, always ask got scratch damage defect complete or not.

if seller lied, you can complain to yahoo.

i buy New stock always worry. missing parts very common nowadays.
查實我想講下,我是第一批港版,肩膊位二邊大力都鎖不實。提手時肩位一起轉,我還以為隻隻都係咁。依家先知道可以鎖緊,有D耿耿於懷,唔知有無方法補救。

亞版到, 年後仲有機會平, 二千蚊有找添, "反正廁所都買唔到一格, 無所謂啦"  發表於 13-1-2017 06:57 PM
「只是」二千多元,不如買多一隻⋯⋯(苦笑)  發表於 13-1-2017 04:57 PM

超人玩具收左隻黃獅,佢話送代理跟進。

其實買玩具都係想玩得開心,無人想收到sad貨,舖頭係有責任跟進。

就覺二十蚊都係錢,有得換當然要換  發表於 18-1-2017 01:27 PM
超人係貴, 但售後服務真係OK, 好多時真係唔係剩睇價錢, 唔怪得佢咁多客。  發表於 13-1-2017 06:55 PM
樓主中了sad貨的心情, 小弟十分理解. 對於gazza1211這位人兄的說話, 我覺得說話就太有偏見.  
當然價錢平與否是個人的感覺, 是跟自己的荷包相對的, 不過對於現代D正常人來講, 我是花錢去支持生產商做生意的, 在商言商, 你都要卑番相對的品質保證我呀麻, 大佬, 二千多元的玩具, 不是二十蚊, 多多少少都會對生產商的QC及產品質素有期望, 更何況正常人都想質量有保證嫁, QC細緻D, 好正常生理反應.
其實瑞記都會跟進, 但係要打去追同鬧先肯搞
我左面膊頭一樣推不入,facebook 有師兄教用spoon 柄包毛布再推入去,解決左