Toysdaily 玩具日報

查看: 24628|回復: 50

[玩具報告] (圖修好)【2017年初 三連發 其之二】超合金魂 GX-71百獸王 Golion 萬衆期待新入

三連發報告,先説完超合金魂 勇者雷登Reideen后[http://www.toysdaily.com/discuz/thread-253948-1-1.html],就講下百獸王。

這款我小時候印象不深,記得隔壁有錢仔鄰居有買(話説,他很多款當年幾百塊一大盒超合金,他老豆老母都有買),80年代中,因爲小學三年級,欠交功課嚴重差點被趕出校后(.....應該系顧住踢波、砌平價模型、睇電視吧:unhappy:),被老媽逼去那些明愛、青年會的補習班,斷送了放學后看卡通的時間,所以,卡通沒有怎麽看。。。不過,那些一蚊幾毛的卡通貼紙或者十元八塊的機械人小模型就有印象。不過,印象當年唔太喜歡金毛獅王或百獸王或者超獸機神這類有獅子老虎機械人。。。

初中到大學畢業期間除了讀書、做part time、跟朋友仔打下波以爲外,基本都冇再接觸動漫。。。。直到出來工作幾年,買了playstation玩機戰game,才再次燃起我童年對機械人的喜愛。。。機戰game沒有在playstation上加入百獸王,加上其美系感覺,對其喜愛度一直不高。。。。雖然印象不好,但自己以日系玩具作爲消閑工具,這款經典機械人還是要關注一下,親自去旺角Tamashii show room TOUCH& TRY。。。

摸過試過,對它即時改觀。對比其他大型合金魂,做工、用料、可動,都相當不錯(…不要跟我說什麽可以再進步的話,唔買有千萬個理由,但別把自己的理由説成爲真理,要所有人接受…),自己雖然口裏說貴,但笨大在消費意欲濃厚的聖誕節推出Golion,我都失身了。。。假期最後一晚,狗衝買入并帶著過關回大陸出差,在火車上進行開苞儀式,并陪我公司渡過幾個加班的晚上。(有部分相已經FB post過)

再來睇下Box Art。行貨版本多了一個外盒套,用上燙金logo。因為是零換件的變形,盒內佈置公公整整。

重量和高度。(注:大帝是1088g)

細節上,各獅頭可以上下左右擺動、口部有武器(或者當舌頭)、腰可以多角度扭動、四條腿因有拉出關節,可劈大或者拍埋腳、仲有身內藏機關/武器。合體后,黑獅頸部和腰部可以隨玩家喜好拉出或者縮短、黑獅身體有蓋子收納黑獅兩腿、手部的紅綠獅可以把腰拉長露出額外關節提高可動、黃藍獅頸部還能翻出一塊金屬增加站立穩定。

結構可動冇什麽大彈,就顔色用料有些意見:開盒見到有些獅身有油(應該是離模劑)和手指摸,有礙觀瞻。黑獅以外的獅身都是成型色,綠獅藍獅塑膠有銀粉冇咁膠,黃獅紅獅則膠感強,黑獅心口紅色V型是成型色,惟感覺冇紅獅膠。黑獅腰和大腿是銀色靚,但四獅的電鍍金屬生鏽風險不低。把劍柄用成型色藍色,閃粉不夠,膠。

細節講完,愛不大,所以隨意搞多幾幅相片收筆。

入櫃。。。 因爲“高樓底”的頂層空間不夠,所以便把自己有愛的 泰坦Daitarn3 腳踭關節縮起,降低身高后放落一層,跟珍寶Zambot 3和G7一起罰企。。。但自己還是未看慣Golion跟其他日系大型合金魂放一起。

冇咩靚相片,傷眼,謝謝觀看報告~~有空可以睇埋高迪安的報告[http://www.toysdaily.com/discuz/thread-253951-1-1.html]
全部睇唔到既,另一個post都係。
馬仔 發表於 8-1-2017 05:17 PM
全部睇唔到既,另一個post都係。

。。。 不知道啊,可能多圖像數高,TD server出得慢d。我是用電腦發報告,現在用手機看到,圖出得慢d咯。。。

我居然睇哂樓主的精彩描述,由頭睇到落尾。70-80年代初期出生的都能明白樓主年少時的生活。以前的爸爸媽媽不像現在的隨意買玩具給小朋友,就算有錢都會儲起!除非家庭非常富裕像樓主以前的鄰居。
呢隻合金百獸王確實令人回味,30多年前的玩具玩意竟然流行至今。雖然我未玩過bandai 呢隻新款,但亦能感受到樓主及各師兄分享玩具照時的喜悅!相信好多師兄一拎起件玩具就會覺得看己好似時光倒流返返去小朋友時。最後,睇到啲相了。好正!搭和諧號玩玩具應該有好多大陸人望住你玩。成隻野有1.4kg, 果然夠份量。我相信隻百獸王重量應該同hulkbuster差不多。
最正都係合體呢吓

暫時電腦看不到, .... support first .. later see it again
全部睇到:)  that's good Real Toy Report!  support you pal.
睇不到{:1_206:}
試下祇出圖不出字
睇晒描述加+1, 五只在盒內又真係幾似死老鼠:78:
看不到 121212121212
終於都睇到了,謝謝
click幅圖另開就睇倒~
全死圖喎.... :(:56:
nela 發表於 8-1-2017 06:11 PM
暫時電腦看不到, .... support first .. later see it again

把圖貼FB,再轉貼TD這裏,得咗!!
好正同好詳細的REPORT!!!!多謝G兄啦:handshake: