Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 【小心刮漆和爆釘報告】Arcadia 1/60 Macross Valkyrie VF-1S + Strike Parts

馬仔 發表於 12-10-2016 10:36 AM
下,原來有咁多問題,我玩個時完全無留意但又無咩事發生,好彩!

通常都無事的, 到 A 記生產時的產品,已將好多問題改良了。
好正的玩具報告,這架韋基利仍然係目前最正,平衡各方面的要求:shiny:
草根雜品 發表於 12-10-2016 11:49 AM
通常都無事的, 到 A 記生產時的產品,已將好多問題改良了。

Ching 講得對.
A廠已改善了釘位爆裂情況.

靚圖+ 詳細報告, Very Nice!
其實, 無論A廠, Y廠, VF-1S 福卡機此終都係我地的心頭好,
雖A廠再版VF-1S + Strike Parts推出, 此終唔係平宜(全膠喎, 無合金喎, 除了鏍絲)
係要一定小心玩架喇!!!

有各Ching 的玩後報告, 新玩家有更放心了.

好似Y記最初果d係會爆, 但後期果d有改良到, 直到A社既都冇乜有講過話爆既情況發生
whitedol 發表於 12-10-2016 01:27 AM
什麼是爆釘??????

見圖。我睇完下面d ching comment,再上網check下,先知道原來yamato的版本有過這段黑歷史!!

mansit 發表於 12-10-2016 06:53 AM
玩過舊版就知師兄所講的爆釘位置係非常弱

搜過資料,yamato初版果然多問題。。。。
爆膊已經係駕駛倉仲係迷彩時ge遠古歷史。

Yamato最勁個批係VF 1A連SSP, 一開盒就會爆,
但自從換左無迷彩窗後, 一直到依家都無聽過話會爆,
當然係正常玩ge情況, 日日晒太陽, 當老變咁玩, 咁樣爛都好合理。
joeyip 發表於 12-10-2016 08:26 AM
舊版膊頭多數 爆爆爆爆爆爆爆爆

慘慘慘慘慘慘慘慘。。。
純白騎士姬Saber 發表於 12-10-2016 08:46 AM
種釘部位膠邊緣咁薄我都認為設計是危險咗
新版等爆

這樣比較,Bandai Hi-metal版本的肩膀變形結構堅固得多。
mfleo2010 發表於 12-10-2016 09:27 AM
詳細的 注意要點提示注解,玩的時候真要小心了。

我只買了紅色的VF-1S版,玩的時候要有太多注意 ...

網上search過下,冇見到Arcadia再有爆件報告。Arcadia應該已經吸收了yamato兩個版本的經驗,系用料上調節了一下。
馬仔 發表於 12-10-2016 10:36 AM
下,原來有咁多問題,我玩個時完全無留意但又無咩事發生,好彩!

可能是我們遲落Macross坑咋。。。。早期版本原來問題不少。
wwwkcc 發表於 12-10-2016 11:34 AM
詳盡報告加精彩大圖正

因爲第一次玩Macross機,比較有心機拍照和報告咯。

Thanks ching支持~~~~~~~
robotkelvin 發表於 12-10-2016 01:56 PM
好正的玩具報告,這架韋基利仍然係目前最正,平衡各方面的要求

太白,希望唔好變黃就好。。。。。。