Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 【小心刮漆和爆釘報告】Arcadia 1/60 Macross Valkyrie VF-1S + Strike Parts

LTC 發表於 12-10-2016 02:22 PM
靚圖+ 詳細報告, Very Nice!
其實, 無論A廠, Y廠, VF-1S 福卡機此終都係我地的心頭好,
雖A廠再版VF-1S + ...

Thanks ching支持報告!

全膠宴的確係缺點(除了螺絲和股關節T隻joint)。。。。唔知道Bandai出嗰d超合金菜,多唔多合金成分呢?
紫月葵 發表於 12-10-2016 04:00 PM
好似Y記最初果d係會爆, 但後期果d有改良到, 直到A社既都冇乜有講過話爆既情況發生

我第一次玩菜機,孤陋寡聞。。。:shy:
luciferdark 發表於 12-10-2016 04:44 PM
爆膊已經係駕駛倉仲係迷彩時ge遠古歷史。

Yamato最勁個批係VF 1A連SSP, 一開盒就會爆,

我第一次玩菜機,所以孤陋寡聞。。。我應該長放櫃内唔會再變,如變回飛機,應該是入盒放售之日。。。我見佢咁白,我都放咗喺櫃內比較曬不到太陽的地方display。
gazza1211 發表於 12-10-2016 05:03 PM
我第一次玩菜機,所以孤陋寡聞。。。我應該長放櫃内唔會再變,如變回飛機,應該是入盒放售之日。。 ...

呢隻膠點都會發黃, 係睇發得均唔均勻。
佢再版都係仲用雪白色, 我放左隻淡米黃色真係極後悔。

至於個膊頭, 變形時小心啲就可以, 又唔會負好大重量, 一般擺POSE未聽過爆{:1_377:}
不會爆,除非極粗玩。
我未玩過VF,但就咁睇圖好似股關節
原來果D 關節位Y 記果陣咁易爆 :@

謝謝師兄深入教學。
gazza1211 發表於 12-10-2016 04:54 PM
太白,希望唔好變黃就好。。。。。。

CHING 一定變黃,家心有9隻 1/48 隻以明顯黃了,只係黃幾多,如家中有點香會加快!

但好好彩未有爆灯事件,謝詳細分享,玩時我會更小心!
https://www.youtube.com/watch?v=_tTWxZBN8d4
睇完呢段片都唔駛點怕啦:DD另B記嘅DX菜一定多金屬過佢,起碼腳關節都係金屬:77:
阿版主, 呢解反而呢個Post無精華?
人氣又好, 個Post質量質素又好, 點都好過某啲Post吧!
gazza1211 發表於 12-10-2016 04:47 PM
這樣比較,Bandai Hi-metal版本的肩膀變形結構堅固得多。

是的,其實yamato VF系統,手扭出黎呢個結構真係極脆弱,

30週年之前既版本無中間美化件填補, 變型後對手重會條條fing好唔實在

但唔計呢個缺陷的話整體都係上上之選,各型態比例都美觀平衡

另外樓主你買呢個版本我個人相信係無舊既咁容易變黃,原因整體係有類似上色同落coating,

舊的所有版本都是原膠色成型

詳盡報告∼∼∼支持:$

DKLM, Quote唔到, TD連Quote都食字
RE #40 wwwkcc : 但B記又好傻仔咁用上金屬球關, 肩膀同腳踝鬆到傻
a记单机版的1s已经出左一段时间,但仲没有人话变黄,这次1s+ssp到手后觉得这种白还可以接受。对于爆釘位y记后期都改善了,不过脚踝螺丝位仍然有爆的可能。