Toysdaily 玩具日報

查看: 15023|回復: 67

[玩具報告] 【小心刮漆和爆釘報告】Arcadia 1/60 Macross Valkyrie VF-1S + Strike Parts

三四十年前的小時候,當然買過Macross舊物合金,後來都唔知去哪裏了。應該是玩爛後,老豆老母掉了:cool:。。。長大后,因玩playstation機戰game,重燃買機械人的興趣。個人特別鍾情超級系的機械人,因此屬於真實系的Macross各機,一直不是我杯茶。但這麼經典的Macross,總要買一隻的。。。早一兩年前後追過size較細的舊物Hi-metal的VF-1S。

因嫌它太輕手和單薄、以及想享受下唔換骷顱頭機蓋變形的樂趣,便買了之Arcadia的Arcadia VF-1S。

後來又因覺得冇strikeparts太瘦唔好睇而賣出了,然後買這款有strike parts的。

多番波折,仍有不少麻煩和折騰。。。開盒。貼紙再內盒底。咁大盒嘢都唔用發泡膠,唔開心。

機身太白單調,除了貼貼紙以外(注意,唔系水貼),進行了人生首次滲線,不容易啊!!

滲出界后又要抹走,好卵麻煩。。。後來混合高達劃綫筆和鉛芯筆來搞。但鉛芯筆冇咁明顯。

完成了。

好,玩變形。比想象的複雜和delicate,有了第一次玩冇strikeparts的經驗,這次小心玩了!首先是從Figher mode變Gerwalk mode,
小心刮漆。另外,假以時日,唔知道會不會爆釘呢...

然後變Battroid mode,繼續小心刮漆和爆釘。。。

裝埋strike parts,一大堆的噴射嘴,有説不出的型格。

站立全相和重量。

Macross當然要有飛天、太空、發炮和讓子彈飛啦~

最後,當然少不了向福卡致敬!

沒有壯烈犧牲的一幕。。。但卻忍含著對音樂和愛情的執著:拿著結他彈最後一首歌、垂死撐著見愛人最後一面、死也要死在家裏。

入櫃!謝謝各位睇完報告!

什麼是爆釘??????
玩過舊版就知師兄所講的爆釘位置係非常弱
{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}

很精細{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}
我都係入左呢隻之後,唔再玩hi-metal.
舊版膊頭多數 爆爆爆爆爆爆爆爆
種釘部位膠邊緣咁薄我都認為設計是危險咗
新版等爆

詳細報告+靚圖{:1_221:}
詳細的 注意要點提示注解,玩的時候真要小心了。:(

我只買了紅色的VF-1S版,玩的時候要有太多注意地方,真有點不能盡興之感
…:60:

多謝分享。{:1_226:}

完全變形來講能夠無顧慮而盡興玩
相信只有笨大1/55系列
不過造型及可動又未必能滿足到:78:
mfleo2010 發表於 12-10-2016 09:27 AM
詳細的 注意要點提示注解,玩的時候真要小心了。

我只買了紅色的VF-1S版,玩的時候要有太多注意 ...

下,原來有咁多問題,我玩個時完全無留意但又無咩事發生,好彩!
thanks for report with heart!
詳盡報告加精彩大圖:shiny:正{:1_377:}