Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 【小心刮漆和爆釘報告】Arcadia 1/60 Macross Valkyrie VF-1S + Strike Parts

塞迷要支持塞post⋯⋯ps 相好正

家裏的2只 1:60 Y記 1S, 1A 尚未出事 (touchwood),可能只野輕,不似合金咁所以無事卦

A記再出就無位唔入了

luciferdark 發表於 12-10-2016 05:12 PM
呢隻膠點都會發黃, 係睇發得均唔均勻。
佢再版都係仲用雪白色, 我放左隻淡米黃色真係極後悔。

我其實在考慮是否噴模型用嗰d隔UV光油。
早乙女Getter 發表於 13-10-2016 07:53 AM
CHING 一定變黃,家心有9隻 1/48 隻以明顯黃了,只係黃幾多,如家中有點香會加快!

但好好彩未有爆&#2 ...

哈哈,系我都聽過家裏裝香的玩具會黃。。。唔單止玩具黃,墻身和家具都會。。。。。。。
wwwkcc 發表於 13-10-2016 09:00 AM
https://www.youtube.com/watch?v=_tTWxZBN8d4
睇完呢段片都唔駛點怕啦另B記嘅DX菜一定多金屬過 ...

哇!看視頻,隻嘢已經操到很鬆!咁樣狂操都未爛!!我放心啦:x
luciferdark 發表於 13-10-2016 09:06 AM
阿版主, 呢解反而呢個Post無精華?
人氣又好, 個Post質量質素又好, 點都好過某啲Post吧!

no eye see,算啦。。。香港現在系咁架啦。。。。。
Gainax 發表於 13-10-2016 09:13 AM
是的,其實yamato VF系統,手扭出黎呢個結構真係極脆弱,

30週年之前既版本無中間美化件填補, 變型後 ...

啊?有coating嗎?弊!滲過墨綫又用洗油劑抹過表面。。。。。。

謝謝敗兄支持!。。。因爲購入量少了,反而有時間慢慢玩和報告。
gazza1211 發表於 13-10-2016 10:54 PM
我其實在考慮是否噴模型用嗰d隔UV光油。

你變過一次形, 就住唔會撞到ge位上吧。但我個人唔建議噴, 間唔中變下形上下甲(我信A社實再版Armor pack),
先係玩呢隻ge樂趣。
紫月葵 發表於 13-10-2016 11:51 AM
DKLM, Quote唔到, TD連Quote都食字
RE #40 wwwkcc : 但B記又好傻仔咁用上金屬球關, 肩膀同腳踝鬆到傻

"金屬球關, 肩膀同腳踝鬆到傻",好似SR合金咁樣??
Huyet 發表於 13-10-2016 09:45 PM
a记单机版的1s已经出左一段时间,但仲没有人话变&#40644 ...

“脚踝螺丝位仍然有爆的可能”:好,等我記住小心d!
nela 發表於 13-10-2016 10:00 PM
塞迷要支持塞post⋯⋯ps 相好正

家裏的2只 1:60 Y記 1S, 1A 尚未出事 (touchwood),可能只野 ...

謝支持!

有Y記的,既然是同模,冇穿冇爛唔駛再買A記啦∼∼∼
gazza1211 發表於 13-10-2016 10:56 PM
哈哈,系我都聽過家裏裝香的玩具會黃。。。唔單止玩具黃,墻身和家具都會。。。。。。。

應會,之前放係房,無咩事,

改了放廳就好明顯了!因家有點香!
gazza1211 發表於 13-10-2016 10:58 PM
哇!看視頻,隻嘢已經操到很鬆!咁樣狂操都未爛!!我放心啦

只要隻玩具唔係自己就可以,我借過比兩個人玩一陣,兩隻就出事!:26:
gazza1211 發表於 13-10-2016 11:11 PM
"金屬球關, 肩膀同腳踝鬆到傻",好似SR合金咁樣??

好似我隻vf-25s對肩膀咁, 金屬波+pc膠socket, 但問題係佢呢個pc膠係上下兩塊夾埋單靠一粒螺絲穿住就算, 可想而知一定會鬆
meowmon 發表於 12-10-2016 11:39 PM
原來果D 關節位Y 記果陣咁易爆

Ching,
其實, Y廠的Macross VF-1 都好耐玩的.
就是爆裂, 其實唔多影響變型, 唔智咁快掉下手的.

本人都Y廠的Macross VF-1 的忠實 , 终身擁等!
儲左10年左右, 其間有拿出來變吓, 現在白色的無變黃, 無爛過.