Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 清倉。。。。。。

一早學我嚴選咪得囉!{:1_220:}
mfleo2010 發表於 9-3-2016 11:48 AM
發人心省的一篇,我也是買了不少,不過沒有租倉。

現在正處理那些沒有開盒的,拆盒後可多留一點,其餘沒 ...

買到無位自然要諗計仔解決,只是租倉絕不是好的解決辦法。
Douglas.M.Saint 發表於 9-3-2016 05:43 PM
一早學我嚴選咪得囉!

鹽吮的話,相信小弟早過德哥實行,個人懷疑...係德哥你學小弟呀。
講成功,最起碼小弟重可以入到書房工作。:p
catcat 發表於 9-3-2016 05:47 PM
鹽吮的話,相信小弟早過德哥實行,個人懷疑...係德哥你學小弟呀。
講成功,最起碼小弟重可以入到書房工 ...

{:1_207:}{:1_217:}{:1_222:}{:1_224:}{:1_225:}{:1_229:}{:1_230:}{:1_236:}{:1_237:}{:1_372:}{:1_373:}
支持, 租倉是萬惡根源, 除咗時昌, 其他皆輸
我也是過來人,租倉租了三年半,平均每月$1000,
共用了四萬幾蚊,
因為地產市道好,最慘在第2年迷你倉大幅加租20%,
怕再加租於是一口氣預繳了2年租金,今年2月到期,
去年年中決定不再租,跟住便一路逐D逐D搬,
一路賣那些自己沒有那麼喜歡,一路又買少D甚至不買,問題才慢慢解決,上個月告别租倉生涯,
搬完賣完現在屋企都九成五滿,不是最愛也不會亂買!
我有朋友租鋪做生意,樓上閣樓順便放玩具。

當你每個月平均用幾千元或多或少買玩具買了幾年後,問題來了!!!這些 $ 陰下陰下唔覺的,屋企只有300呎,我的空間只剩一張床和一張
嘰嘰怪 發表於 9-3-2016 08:57 PM
當你每個月平均用幾千元或多或少買玩具買了幾年後,問題來了!!!這些 $ 陰下陰下唔覺的,屋企只有300呎,我的空 ...

有沒ching可幫忙,
點解唔可以完全顯示
嘰嘰怪 發表於 9-3-2016 09:08 PM
有沒ching可幫忙,
點解唔可以完全顯示

不打香港字就出到的了
我冇租倉, 玩具只係放係自己房
兩年間不知不覺已填滿所有空間
有時都會諗不停咁買有咩謂呢
一諗起第時屋企裝修/搬屋要點處理咁大堆玩具都好頭痛
{:1_372:}
做得好, good job~~~~~~~~
我覺得喜歡的玩具,有能力的話,當然買了;不過現在的玩具愈來愈貴,累進起來是真的很嚇人的,10幾萬一點也不誇張的。但空間問題,真的很煩的; 現在,我的玩具買來都會好好的玩一下,如果覺得不耐玩的,就感覺玩具本身的設計不討我喜歡,我就會直接賣掉,所以到最後能留下來的就會愈來愈少了。我寧可把賣來得錢再去買後面要出的新玩具,這樣空間就不是問題,花的錢也相對的少些。
猫~~~~~~~~~~~~~~~我仲係倉海浮沉
買玩具買到要租倉其實已經係病態, 好好想清自己的消費模式, 玩具放倉又玩唔到睇唔到, 就算能夠負擔都應該好好審視, 每個月的租其實可以做到好多, 屋企細就要更加作出選擇, 可以有能力買同玩玩具唔係必然, 有好多小朋友冇玩具玩, 亦有好多人為兩餐好辛苦, 欣賞樓主分享, 玩具係增加快樂, 唔係增加負擔