Toysdaily 玩具日報

查看: 26360|回復: 79

[分享討論] 清倉。。。。。。

開心些牙,不喜請輕力插。
呢個四尺乘三尺乘八尺高的倉同小弟已經有四年感情,今日終於要同佢告別了。

開頭租倉諗住又平(2百頭一個月),又近公司(五分鐘路程),又可以免得比老虎哦。

不過有地方,自然會亂買野,小弟高鋒時期放足六尺高八成滿,絕大部份玩具入左去就到放售個刻至出番嚟,根本就無充分享受玩玩具的樂趣。

所以由上年交年費起,用左一年時間清貨,幸運的是在hottoys插水沒落前賣去大部份非大愛的12",套現十多萬後,計落應該打左個和,賺到的是現在玩具櫃內真心鐘意的一部份精品。

最後結論係,不要租倉,好似小弟咁要下決心出坑毫不容易。

最最後,其實玩具真係保值的,只要你的品味同市場一致的話。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我都發覺每次清左位之後都係新一波亂買潮既開始:cool:

發人心省的一篇,我也是買了不少,不過沒有租倉。

現在正處理那些沒有開盒的,拆盒後可多留一點,其餘沒什喜愛的便放售算了。

算起來,我也是中毒不淺的類別。:34:

多謝分享。:77:

做下認字特警先, 係 "發人深省"  發表於 9-3-2016 12:05 PM
十多萬 for toys.......wa....
十幾萬。。師兄都幾西利
我買回來的都儘量開盒display,但家只有一個櫃,現在都全滿了。只有間中換下位、賣咁一d冇咁喜歡的,才能騰出空位放新物。。。

。。。所以,現在都嚴選才買。有些做得很靚的機械人/囡囡figure,很想買。。。。。。但因爲想不出要從玩具櫃換走那個figure,這證明不夠愛,只是一時興起、或人買我買,所以大部分這個情況忍着不買了。(曾經都想過開倉,不過,搬上搬落的腳骨力都不想花,加上平日在大陸工作,冇乜時間,所以算了。)

現在只有少量未開盒(或開過盒再入盒的),放在僅餘的牀下底、櫃底、凳底等空間(事實上這些空間都不多了)。。。我想,當沒空位的時候而又買了新嘢冇位放,都會賣掉。。。不在乎天長地久,只在乎曾經擁有。:unhappy:
好羡慕
同樓主經歷絕對完全一模一樣, 我上年交完年費後, 也決心今年清了個倉
很可惜到現在仲未開始
每次到倉放新的玩具, 見到都頭暈
一時興起而買,確實係致命傷,家中玩具都係四圍偷位放
師兄此post対我有很大的啟發。Thanks!!
Once you collect toys, there is never going back! If you want to avoid spending too much, simply collect the toys you only want is my opinion.
放在倉我寧願唔買......

同感. 極度無謂  發表於 11-3-2016 01:39 AM
yes!!!  發表於 9-3-2016 08:40 PM
後話,其實小弟好好彩,有得留低的FIGURE其實不算少,但新公司有空間比小弟放吉盒,令今次斬倉加倍順利。
啪啪聲 發表於 9-3-2016 03:59 PM
好羡慕
同樓主經歷絕對完全一模一樣, 我上年交完年費後, 也決心今年清了個倉
很可惜到現在仲未開始

約交收真係好煩 ,小弟這一年的堅持不容易呀。
tdpl2620 發表於 9-3-2016 02:42 PM
十幾萬。。師兄都幾西利

心頭好其實好難用錢去衡量,況且呢度大把師兄隨時幾廿萬貨係櫃內,小弟只是中規中矩而已。
fourson 發表於 9-3-2016 11:30 AM
我都發覺每次清左位之後都係新一波亂買潮既開始

不會了,下次再去時已經係退租取按金了。