Toysdaily 玩具日報

樓主: stockholder

[新品消息] Hot Toys Terminator Genisys 1/6th Endoskeleton collectible figure

其實我心態係..我可以唔喜歡套戲既劇情.但我唔會為套戲而唔開心同不滿,正如我都好唔鐘意有一套漫畫會將D三國人物變哂做大波女生.....但我只會唔喜歡唔去睇.因為我對佢既不滿只係因為佢對唔到我既口味..但我唔會否定佢..因為真係好多人喜歡.雖然我唔明白喜歡既人點解會喜歡.....BTW..我自己個人其實都幾喜歡呢部T:G
jeffloh 發表於 23-2-2016 12:59 PM
我自己就唔會因為電影好睇而去買figure, 反而係因為喜歡某個角色而去買(如果有電影上映就更好). 不過都同 ...

其實出現t1與否不成氣候,
而是主軸以呀諾為重心而重新改寫故事故作自然才是盲點!
當然當年1984的科研跟現在不能對比,
但因為他沿用"t800&t1000"這所謂系列代表嚴重顛覆1991年前的設定 ,使人難以理解及代入!
不管是否同形號或換角擔綱都好,我明白不創新就會被評為食老本!
相對地每套戲所牽動的周邊商機卻是水銀射地,
引伸帶動其他活動及熱潮!它今次予人陌生及糟蹋了盛世芳華!
問題所在製片就是把故事故弄玄虛,角色太搗亂!
所以失望並不僅於特技所限,
而是當年經典只能成為集體回憶及一個人的喝采!
只想要戰損版 T伯伯
taskmutli 發表於 24-2-2016 09:35 AM
其實出現t1與否不成氣候,
而是主軸以呀諾為重心而重新改寫故事故作自然才是盲點!
當然當年1984的科研跟 ...

我唔太記得劇情, 記得當年阿諾要選議員, 唔可以做奸角,所以第二集變了忠角。

依家TG嘗試用另一個解法, 不過就解唔通
elliottlai 發表於 23-2-2016 01:35 PM
其實我比較認同你既講法...而本人睇戲係睇佢有咩既優點..睇戲係去享受..如果太執著就會變得唔開心..當然 ...

可能真係偏愛佢打打殺殺既震撼,所以我唔太偏重感情既落筆!
係機械人就應有既勇武,感情細膩變左因應"佢"體力不繼而同情,
我承認我係膚淺偏愛爆破及硬橋硬碼....
執著既原因係對佢重視而大跌眼鏡所言,心目中既英雄變成它伯體力不繼真係概嘆...
elliottlai 發表於 23-2-2016 01:41 PM
其實我心態係..我可以唔喜歡套戲既劇情.但我唔會為套戲而唔開心同不滿,正如我都好唔鐘意有一套漫畫會將D三 ...

可能trailer佔重要因素,
淨睇trailer都已經覺得膠同特技唔得,
所以刺激唔倒自己既"購買"飛慾望!
記得當時好多人盲撐話未入場睇就斷定好睇又話人太快下定論!
當然我事後睇dvd,"可能"真係屋企無咁勁音響,又無用3d效果,又消化不良套戲既結徵,
所以真係投入唔倒果d所謂復克既致敬位,理解唔倒製片人既用心良苦特技,同消化佢講既鐵漢柔情!
mushroom 發表於 24-2-2016 09:41 AM
我唔太記得劇情, 記得當年阿諾要選議員, 唔可以做奸角,所以第二集變了忠角。

依家TG嘗試用另一個解 ...

但係選擇都已經係05年前既事,無記錯應該係03年起既事,因為t3當時報導話係佢選舉前最後一套大片...
而你所講第二套judgement day 係90-91年發行!
音響同特技以當年計真係超班馬,高潮位令人意猶未盡都至小5-7個細位!
淨係出figure,佢既pose都可算係多元化同可玩性高!
而t1以1984年黎講係突破因為當年無咁先進,諗呢個idea都已經好劃時代同突破,所以都算一大熱作,
不過因為特技一般,所以我無咩大愛,
但以呢種創新先河,都值得一讚...
taskmutli 發表於 24-2-2016 09:49 AM
可能trailer佔重要因素,
淨睇trailer都已經覺得膠同特技唔得,
所以刺激唔倒自己既"購買"飛慾望!

其實每個人都有唔同既觀點同感受,所以唔一定咁就等於你係膚淺既,你所講既不無道理,只係我去睇戲,先會以一個享受既心情去睇,唔期望佢會比到D咩我..因為一部戲係個編導主觀性既講故仔方式黎..所以難免會不能迎合到所有人既要求同期望,我如睇完覺得好睇既固之然開心..覺得麻麻既..我最多就噢.一聲就算...唔洗唔開心既HAHA 同埋我並唔係否定你講既野..世界就係會有和種不同聲音同睇法架喇..唔係我一定啱..更唔會係你一定錯.既..
mushroom 發表於 24-2-2016 09:41 AM

依家TG嘗試用另一個解 ...

你呢個講法應該唔成立. 因為T2係1991年的, 但1997年batman and robin佢都係做壞角 (mr freeze) 所以應該唔會有"唔可以做奸角"的條款.

講真我真係唔覺得T:G 好差, 我覺得都幾有新意, 而且如果夾硬令阿諾扮後生我會覺得仲難受. 所以好早已經接受了佢點解T-800會老的解釋. blu ray我都有買, 有時得閒都會播來睇. T-3係我唯一一套無買碟的Terminator系列 (我連電視劇都有買)
elliottlai 發表於 24-2-2016 11:05 AM
其實每個人都有唔同既觀點同感受,所以唔一定咁就等於你係膚淺既,你所講既不無道理,只係我去睇戲,先會 ...

咁我又無話唔開心,不過執著一定有,因為重視加期望!
當然最後落差真係好大啦!
我睇戲認為最重要合情理,
1-3個犯駁位還算接受,
以比例而言,實在太難令人代入
,一抽離出黎睇件事就會用客觀既科學數據評估件事...
jeffloh 發表於 24-2-2016 12:24 PM
你呢個講法應該唔成立. 因為T2係1991年的, 但1997年batman and robin佢都係做壞角 (mr freeze) 所以應該 ...

我諗我睇得最多既都係t2,可能每年都loop兩次以上...
果種震撼同聲效真係非筆墨形容...
以前我好憎t1000,
但愈睇愈型,尤其是交警服,所以figure 真係作用好大,
反帶動返套戲..haha
taskmutli 發表於 24-2-2016 01:05 PM
咁我又無話唔開心,不過執著一定有,因為重視加期望!
當然最後落差真係好大啦!
我睇戲認為最重要合情理,
...

小時候我啲表哥帶過我入電影院睇左第一集兩次,第二集又係啲長輩帶我入電影院睇。咁多年來第123集我重複睇左門好多好多次⋯當然最觸動我就係第二集!占士金馬倫講故事嘅功力就係可以將觀眾對主角產生感情,去到結局係唔捨得主角犧牲(雖然明知會)。TG整體上我覺得都不錯⋯比第三、第四集好。第四集完全唔知想點,有好多位置一路睇已經令到我感覺到好牽強⋯劇情完全帶動唔到我⋯
第三集唔係唔好睇,而係我重複睇左好多次仍然覺得佢只不過將第二集嘅方程式重新演繹一次⋯只係求穩陣冇新意之作⋯
其實我覺得任何電影幾好睇都有反駁位置,不過如果劇情好令到可以帶到到帶動到觀眾唔察覺呢啲bugs為我覺得都OK。例如batman TDK系列我都好鍾意,不過買咗影碟返屋企重複再睇第三、第四次就會發覺都有不少反駁位。

nwsl 發表於 24-2-2016 01:27 PM
小時候我啲表哥帶過我入電影院睇左第一集兩次,第二集又係啲長輩帶我入電影院睇。咁多年來第 ...

可能t2實在太神話,所以引致之後既無力回天及再三突破!
t3特技可以接受,但套戲太短,而且用角好難入戲,
高潮位相對唔夠多同震撼,打既場面亦少左好多!
所以感覺一般!
t4我反而又覺得唔錯,可能我沈吟於figure多於套戲,所以潛移默化地認定左figure既t600 多於一切!
劇情都係一般,但佢出既種類野多左,值得一讚,至少唔係顛覆而係鋪陳新角色..
而t5真係可能呀諾太老,特技同剪接都要就就佢老人家從而令佢既戲份合情合理!
但like左咁多年既t2 形象,難免對可以"重新"既"t1-t800"&新t1000 可抵控制其他機件"既能力傳擬及反感...tdk既joker 我都睇極都睇,
引證左既係好睇既一兩幕令人百看不厭,
變成左應該話t系列無力回天引致好多fans 失望!
當然純粹愐懷不妨入場睇睇,
而站於欣賞角度,我就會押後再押後...
I know now why u cry..but it something I can never do!呢句野正到!
講返玩具,新T骨又未去到唔鍾意既地步!只能夠有一隻,所以都係等...