Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Yamato macross 新手一問

hades9 發表於 17-10-2015 04:25 PM
呢隻同YAMATO VF-19 VER2 其實是否差不多?

YAMATO 都係900-1000

Ver.2?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
唔同,Arcadia果隻主要係跟Y記/A記既VF-19(改/s/f)黎做,而Yamata當年隻YF-19係另一個模(當年出過好多唔同配色既版本,但當時可能QC問題,最初果d有d鬆緊問題,後少少既會好d),所以雖然都係YF-19,但高度、變形同細節上有些微既分別
紫月葵 發表於 17-10-2015 05:08 PM
Ver.2?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
唔同,Arcadia果隻主要係跟Y記/A記既VF-19(改/s/f)黎做,而Yamata當年隻Y ...

咁其實19S, 19改個堆
都同後面個隻YF 19都有些微分別, A社依家係每出一隻新款,
個款就係佢地GE最強傑作。
luciferdark 發表於 17-10-2015 06:09 PM
咁其實19S, 19改個堆
都同後面個隻YF 19都有些微分別, A社依家係每出一隻新款,
個款就係佢地GE最強傑作 ...

不過雖然話中意Y記A記d超時空玩具,但有時都係嫌佢地太貴囉,尤其係同前身Y記版時改變得好少既作品,如果價錢可以下調番少少就好啦
紫月葵 發表於 17-10-2015 07:57 PM
不過雖然話中意Y記A記d超時空玩具,但有時都係嫌佢地太貴囉,尤其係同前身Y記版時改變得好少既作品,如果 ...

呢個問題MR K係TWIITER都有答過, 佢地算細廠, 生產數量唔可以太多(太多就係Y記死因)。
加埋研發成本同兌率, 都真係無計。

其實無論係BANDAI, 定FIGMA, PVC等等, 個定價都越嚟越高, 除左特價...
luciferdark 發表於 17-10-2015 08:19 PM
呢個問題MR K係TWIITER都有答過, 佢地算細廠, 生產數量唔可以太多(太多就係Y記死因)。
加埋研發成本同兌 ...

都明既,不過好似我玩變形金剛第三方,有時佢地價就識加,但質素就唔變或者甚至下降…當然都仲係有班fans無論出成點都會捧到上天既,但有時見到咁,不如死死地氣玩番官方算,雖然有時真係未夠正,但價錢合理,質素對得住個價錢有餘,比錢都比得順氣d
紫月葵 發表於 17-10-2015 08:53 PM
都明既,不過好似我玩變形金剛第三方,有時佢地價就識加,但質素就唔變或者甚至下降…當然都仲係有班fans ...

完全認同, 我覺得第三方一定係唔啱了, 出得好, 貴少少大家條氣都順。
出得差都唔鬧得, 真係無法無天。

A社收你呢個價, 至少俾番呢個品質你, 而且香港代理有事包處理, 換件速度都快過BANDAI。
0S我就入左了, 4G等輝仔色再諗。
最想佢一般商品化GE係微型版可變SDF 1, 完成品如果有佢試版個個上色程度
1K都照俾。

其實VF-1_ 1/48 定1/60 VER2好D?

1/48 DETAIL 多D
其實VF-1_ 1/60 比例靚好多!!!
hades9 發表於 19-10-2015 04:48 PM

玩1/48要用兩隻手盤住好大隻好有份量:46:
紫月葵 發表於 17-10-2015 08:53 PM
都明既,不過好似我玩變形金剛第三方,有時佢地價就識加,但質素就唔變或者甚至下降…當然都仲係有班fans ...

Y記死因 is not because their small mecha series? (something like revotech & robot spirit...)
Gundam@EFSF 發表於 19-10-2015 08:01 PM
Y記死因 is not because their small mecha series? (something like revotech & robot spirit...)

so what do you think the cause of Y記 dead ?? as they have been produce such a nice VF series and peoples loves it ?
VVJJ 發表於 19-10-2015 08:18 PM
so what do you think the cause of Y記 dead ?? as they have been produce such a nice VF series and  ...

the small size series is the cause of dead i think
hades9 發表於 19-10-2015 04:48 PM

VF-1既話,1/60 VER2,算係1系裡面集大成既作品
順帶一提,Ver2個模冇記錯前後都有兩個版本(其實只係一d小改變),之前既系機頭扣住hip位果塊蓋難用手指打開一d,之後既改良左少少,令手指更容易click到佢出黎

For your size ref. Both from Yamato ver.

youtube 見1/48 腰可轉

好吸引下