Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Yamato macross 新手一問

先唔講邊隻型號,講廠
我個人都係推薦Yamato/Arcadia既,因為變形真係做到足,對想感受Macross系既變形結構的,無論入門定老手,佢地既作品都可以滿足到,而且的確幾紮實,除左某一兩款之外,其他都冇乜大問題
咁如果只係想體驗下既,買隻Y記二手平平地都ok,當然如果係想試下入唔入坑既,A記雖然貴d,但會係好既第一隻入手對象

Bandai在我黎講,真係值得一入既只有DX超合金系列(VF-25系既ver.1除外),但有佢既問題,如我入過兩隻ver.2既VF-25s,兩隻都係背包同一個位受損(一隻已爛,皆因果個位置既接縛位膠料太薄)

再講型號,真係睇你中意邊款多,但要有心理準備,就係無論邊間出既現有產品,變形方面都有d煩複
我個人如果以Y記黎講,較推薦VF-19系,因為係Y記最顛峰之作,而佢地既VF-1,舊版1/60而家普遍都比較貴了,而且初版博頭位置有個位易爛,後期唔知有冇改良,但今年出既A記重甲VF-1J反覆把玩後都未見受損既情況,而家個價對比其他A記出品黎講算平d

Bandai的話,VF-25如果真係中意既,都值得入一隻,我都係因為咁既原因而入隻25s既,但如岩岩提到,小心背包變形時受力既問題,同埋我覺得QC有d參差,我買過兩隻同款,兩隻都分別有唔同位置既對唔準或鬆緊度不一既情況,而且該系列中意用球狀關節做博頭同股位,問題係d手腳太重,好易鬆。另一隻DX超合金系列裡推薦既係VF-19 Advance,雖然Gerwalk mode對腳好怪,但唔計呢樣既話,佢同A記既YF-19差唔多級數,各有各精彩既部份
redfish 發表於 14-10-2015 02:41 PM
YAMATO野, 扎唔扎實, 真的見仁見智, 當佢係變形金剛咁粗扭, 一定唔扎實.
至於價平, YAMATO執笠前後那段時 ...

我只有VF-19改同重甲VF-1J,都係當老變咁扭(你知我玩開老變嫁啦),暫時未覺有唔紮實既情況出現

見到某幾位唔識扮識GE係度9嗡教壞人, 代理仲有YAMATO尾貨, 賣幾舊水就一定係差野?

回樓主,
玩VF 1的話, 1/60 一定係YAMATO或ARCADIA
平GE只剩Y記量產機1A同埋A記牛皮癬1J
要靚款如1S 福卡或輝仔機, 無計一定貴。
真係要買二手的話, 留意有冇幻彩窗, 有的話雖然好睇尐, 但會有爛肩關節GE機會
所以都係建議買番A記個批。
SUPER PACK等佢再出吧, 佢肯定要出。ARMOR PACK同理。

至於19S, 17S, 唔係雜魚機, 只係人氣無咁好, 依家個價買19S同17S簡直超值。
但正如REDFISH講, 你當佢TF咁扭就咩都爛, 尤其17S變形時個心口位真係FIT到不得了。

BANDAI我得兩隻27, 我評語就麻麻, 而且最高傑作19 ADVANCE我無玩過, 所以唔敢評。
但玩VF 1, 19, 17, 11, 22 系嚟講, 呢一刻都無一間可以同YAMATO/ARCADIA比。

真係要問VF的話, 落番樓下個VF集中區, 裏面一大班都係真玩家大佬, 唔會唔識扮識教壞人。

hades9 發表於 14-10-2015 04:18 PM
1 k -1.5K左右

如果冇心水, 會買BANDAI YF-30算

如果1.5k, 阿`虎可以搵到個賣家同時買得到30周年版啡機1-A, 以及19S:58:
我都係係佢度買
如果想試玩, 時間就到,可上y拍買隻A記 VF-1J 30周年限定紀念版(有些師兄叫七彩蝦條), 價錢$&%)幾抵買,又唔使理佢係TV版還是MOVIE 版。

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

A記 VF-1J 30周年,尼隻真係正

可惜E隻色, 缺少真實感又冇左頸個張椅, 唔明點解咁平

Y記30周年版啡機1-A滿足都基本要求

玩左OK, 可能再買19S, 剛剛1.5K

不過又想入BANDAI YF-30

好似得佢有可動腰,  成隻ED209, 可以扼ROBOCOP打交
hades9 發表於 14-10-2015 04:18 PM
1 k -1.5K左右

如果冇心水, 會買BANDAI YF-30算

VF-19 advance is the best product up to now IMO
我見Y記有1/48,1/60
有無話點解有兩個比例?
有無分series/grade 咁樣?
路過……如果樓主要 後追

一定要提一提1/3000 SDF1呢隻神物

不過唔知 要塞艦 係咪樓主杯茶 :76:
NelCHK 發表於 15-10-2015 08:05 AM
我見Y記有1/48,1/60
有無話點解有兩個比例?
有無分series/grade 咁樣?

Y記大部份MACROSS產品都是1/60, 1/48只得VF-1系列, 而且是Y記早期設計產品, 可以不理.

Thanks!  發表於 15-10-2015 12:03 PM
草根雜品 發表於 14-10-2015 10:32 PM
如果想試玩, 時間就到,可上y拍買隻A記 VF-1J 30周年限定紀念版(有些師兄叫七彩蝦條), 價錢$&%)幾 ...

我都入左呢隻七彩蝦條,$7舊機確係抵玩。
wannnnnabe 發表於 15-10-2015 09:55 AM
我都入左呢隻七彩蝦條,$7舊機確係抵玩。

可惜E隻色, 缺少真實感又冇左頸個張椅

CHING, 是否同Y記一樣結構?
紫月葵 發表於 14-10-2015 05:29 PM
先唔講邊隻型號,講廠
我個人都係推薦Yamato/Arcadia既,因為變形真係做到足,對想感受Macross系既變形結 ...

CHING  BANDAI VF-19 Advanced 是否易散?

BANDAI MACROSS 好似成日玩LEGO 咁
hades9 發表於 15-10-2015 11:14 AM
CHING  BANDAI VF-19 Advanced 是否易散?

BANDAI MACROSS 好似成日玩LEGO 咁

散就唔會既,應該咁講,整體比VF-25系造得好d,但當然,有合金係佢既優點同時係佢既缺點,始終負擔太重,d關節經過反覆活動,最後都一定會變鬆得比較快,呢點要有心理準備