Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Yamato macross 新手一問

NelCHK 發表於 15-10-2015 08:05 AM
我見Y記有1/48,1/60
有無話點解有兩個比例?
有無分series/grade 咁樣?

Y記的 1/60 有 「新版」和「舊版」之分, 新版是完全變形,  舊版要拆件變形,  而且有點鬆散。

認住舊版的, 最好不要買

NelCHK 發表於 15-10-2015 08:05 AM
我見Y記有1/48,1/60
有無話點解有兩個比例?
有無分series/grade 咁樣?

最早1/60做不到全變型,1/48是第一代全變型,不過太大隻太貴。
Y記於是用1/48的變型系統,縮小重新出1/60 v2。
1/48正野呀,大大隻。
hevangel 發表於 15-10-2015 04:07 PM
最早1/60做不到全變型,1/48是第一代全變型,不過太大隻太貴。
Y記於是用1/48的變型系統,縮小重新出1/6 ...

其實唔止縮小, 仲加強左肩部個可動{:1_377:}
luciferdark 發表於 15-10-2015 04:32 PM
其實唔止縮小, 仲加強左肩部個可動

亦加入左將機頭推高少少既設計,令到Battroid mode時個JJ位冇1/48突出得咁長
紫月葵 發表於 15-10-2015 05:13 PM
亦加入左將機頭推高少少既設計,令到Battroid mode時個JJ位冇1/48突出得咁長

係, 所以當時VF 1系1/60新版, 係YAMATO最光輝GE時候
就算之後GE19系都無1系咁震憾。

葵兄!新出果隻1600左右VF19,其實可唔可以當變形金剛咁玩,
1600覺得幾貴,會唔會好易爛,變形應該唔洗拆件的...應該係下面哩隻
大姐姐 發表於 15-10-2015 03:10 PM
Y記的 1/60 有 「新版」和「舊版」之分, 新版是完全變形,  舊版要拆件變形,  而且有點鬆散。

認住舊版 ...

我上星期買左舊版
redfish 發表於 15-10-2015 09:55 AM
Y記大部份MACROSS產品都是1/60, 1/48只得VF-1系列, 而且是Y記早期設計產品, 可以不理.

1/48 可以不理?少年你太年輕了....

拆腳的舊版好有質感, 對腳係合金,重量十足,不過變型就算喇。
9981ctm 發表於 15-10-2015 07:57 PM
葵兄!新出果隻1600左右VF19,其實可唔可以當變形金剛咁玩,
1600覺得幾貴,會唔會好易爛,變形應該唔洗拆 ...

我只係可以咁講,Arcadia既我會敢當老變咁玩(當然都要睇價錢做人,即係你都唔會將隻Fansproject太過粗玩一樣,意思係基本上都唔駛特別話太過小心既XD),而DX超合金系列其實都可以,不過可能因為我自己果(兩)隻VF-25s有過唔好既經歷,所以對呢個系列既出品會比A記既再小心少少囉,但某本上都係如同玩Fansproject時一樣,你了解左邊個位單薄d脆弱d,小心點處理就可

係,系19系既作品之中佢嚴格上黎講係少數唔駛拆件就變到型既(另一隻為當年Y記1/72合金版YF-19/YF-19a),冇記錯Y記同A記果兩隻YF-19人型時有塊後頸蓋要除出黎(當然你Fighter同Gerwalk時可以唔用,我隻19改就冇用呢d配件),DX超合金呢隻Fighter mode時塊後頸蓋係收系個盾入面,不過Bandai好貼心(?)咁於Gerwalk mode時又比多塊額外既後頸蓋配件你用(同樣用唔用都得)

乜你有興趣玩Macross野咩呢期?=D
紫月葵 發表於 16-10-2015 04:54 AM
我只係可以咁講,Arcadia既我會敢當老變咁玩(當然都要睇價錢做人,即係你都唔會將隻Fansproject太過粗玩 ...

只對VF19特別有興趣!因為當年Macross Plus有一幕主角用手扮飛機玩,有意思係用手真係扮到似隻反翼機,所以一直以來好想入,後來入過Y記當年好(似係VF-1S) $420原來要拆腳,無心機變,裝寶貝鴨係好型,不過拆腳變形真係.....所以我玩變形金剛點解咁開心,後來入CLASSIC天火就怨恨,孩記都做到一體變形,點解Macross仲有拆腳.....
今日如果過千,又好扭,其實當MP咁入....
不過VF19反翼機唔多,有隻1200左右黑色,但又拆唔到個噴射器....
9981ctm 發表於 16-10-2015 11:52 PM
只對VF19特別有興趣!因為當年Macross Plus有一幕主角用手扮飛機玩,有意思係用手真係扮到似隻反翼機,所 ...

我當時未正式入Macross坑前,都做過好多research,先知原來Yamato既VF-1都有幾個版本,有1/60同1/48,1/60仲有分v1同v2(v1即係你要拆腳果款),不過當時黎講v2都要成千蚊一隻,果時一千買隻玩具真係好癲,所以放棄,點知越後出既越貴,我都係近年先追番隻VF-19改(尤其中意呢隻改既頭部變形,其實設計一d都唔複雜,就係唔知點解Bandai一直都唔做),我覺得如果話VF-1 v2係Y記經典既話,VF-19就係佢地當年最強既作品之一(VF-4G係另一隻,但當時仲貴,更加唔會入)

如果你係話因為Plus而入既話,有兩個選擇啦,A記YF-19同Bandai VF-19 Advance,兩隻入是但一隻你都會有feel,Bandai果隻會多少少驚喜,而A記果隻因為同其他幾款VF-19同技術再改良少少,所以就較穩陣玩得較放心
紫月葵 發表於 17-10-2015 08:30 AM
我當時未正式入Macross坑前,都做過好多research,先知原來Yamato既VF-1都有幾個版本,有1/60同1/48,1/6 ...

A記哩隻?唔知咩價?舊貨唔知難唔難搵....

B記就哩隻,好像跌少少1600左右
好貴!仲有想入嘅三方老變,不過可以當佢地係潛在目標:he:

9981ctm 發表於 17-10-2015 12:56 PM
A記哩隻?唔知咩價?舊貨唔知難唔難搵....

就係呢隻,我冇乜留意而家個價錢,不過聽講貴左d
紫月葵 發表於 17-10-2015 01:03 PM
就係呢隻,我冇乜留意而家個價錢,不過聽講貴左d

呢隻同YAMATO VF-19 VER2 其實是否差不多?

YAMATO 都係900-1000

幾抵