Toysdaily 玩具日報

查看: 31909|回復: 105

[玩具報告] Medicom RAH DX Masked Rider Black Ver 1.5 (5 Sep 新加影月相)

5 Sep 終於集齊呢兩隻1.5, RX我等你耶!

以前Medicom12"幪超絶對係大可動Figure中o既表姐。今日好多大大已經放棄左轉投HT懷抱甚至唔玩rider. Medicom亦深明市場方向,rider產品數量量已明顯減少,只不停翻炒再翻炒!依家先學人玩著燈新line, 但係素體冇乜改進,即管睇睇年尾隻Driver又如何.
講返隻Black, 09到15 6年推出ver. 1.5, 小弟好期待!尋日買時一睇,Medicom家陣連收縮膠都慳返.......今日一打開即爆粗!佩件我都知會一如以往咁豐富,三對手一個座!但係額頭冇插天線,只得一對天線我X.............攞上手成身關節實淨,油上得好靚,銀色同1.0隻色唔同,頭係新造更接近特攝造型,胸甲相信亦係新造,質料比以前硬, figure膊寬左腰同手腳都粗左更接近真人比例,手踭關節件衫改良過冇回彈,手部可動非常高,不過手腕冇左隻重關節抝手腕唔自然!腰......可左右轉但前後幅度郁得好小。Hip位大腿前後郁幅度又係好細,腳基本動作都ok, 至於rider kick.......免喇!我唔博!總括而言我覺得合格起碼大拿拿成支六野比返隻似Blacko既Black我,玩SHF係冇呢種感覺,多謝收睇!

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

xyz

rakuten 發表於 2-9-2015 08:24 PM
剩係睇佢背面,大脾同小腿之間條啡色線同舊版一樣,仍然係畫上去,就知m記幾有「誠意」

可是人家設定就是畫上去的..不通為何要逼死M記??:74:

這就是我非常不愛來這裏看M記文的原因:ar:

我隻1.0是修攺了蟹手問題的,論比例我較喜歡1.0,1.5比較美型了!頭細了點,不似一個人帶著頭盔!
但無可否認呢隻1.5造得相當實浄、精美!

有圖睇,多謝師兄!  發表於 3-9-2015 11:54 AM
原本都好鐘意rider,可惜M記不思進取,今時今日產品與價錢跟本不成正比,連細廠都有誠意過佢……:ar:
支持樓主。
而家懞面 真係少左好多玩家入手,出post既更是少到近乎無,真是很難得有 拉打12吋post睇,所以真心支持樓主!

其實小弟 都有入過m記拉打,主因是 拉打x平價 ……,但玩得驚心動魄(其實都係擺下poses display)。雖然極愛Black,但如樓主所言,m記未有大進步改善,小弟還是 平價x鍾意 至入手,起碼玩爛晤肉赤 ……

正啊,記得細細個睇過江太朗做蒙面超人

係呀係呀!我集集追嫁!  發表於 2-9-2015 09:56 PM
{:1_377:}{:1_377:}支持師兄分享black!!!

Thank you for support!  發表於 2-9-2015 07:01 PM
Black 呀!!
不過我ver 1都未開
唔知溶曬未
heewing 發表於 2-9-2015 06:09 PM
一樣的手踭位....驚驚....我隻1.0已經"飛甩雞毛"了....

手踭係唔一様
多謝師兄報告!
我都訂左呢隻BLACK Ver 1.5,希望快D到手試玩∼
但見到吸塑裡面主體及配件嘅包裝....
對於之前只買HT 嘅我有少少O咀...
唔講以為係SHF...
Support raider post.
好似同我隻1.0冇咩区别咁唧。。。。。
造型不錯,多謝分享。{:1_226:}
AVP仔 發表於 2-9-2015 06:48 PM
原本都好鐘意rider,可惜M記不思進取,今時今日產品與價錢跟本不成正比,連細廠都有誠意過佢……

我同C Hing 睇法完全一樣,自己玩Medicom RAH Rider 超過十年, 爆皮嘅爆皮,甩油嘅甩油,變色嘅變色⋯⋯⋯⋯⋯⋯ 加上不定時轉version 又重出,可動低等問題,唉!我加陣接近完全放棄, 就算我對Rider大愛都無計!
stockholder 發表於 2-9-2015 08:12 PM
正啊,記得細細個睇過江太朗做蒙面超人

南光太郎的確係Rider其中一個經典! :!

剩係睇佢背面,大脾同小腿之間條啡色線同舊版一樣,仍然係畫上去,就知m記幾有「誠意」:die:
自從爆過皮就放棄了 買shf sic仲開心 但呢隻真心令 唔知幾會有發光頭2.0呢
我都想知果D生化條條仲係咪好似1.0版咁痴上去...之後就會一條條同你彈哂出黎