Toysdaily 玩具日報

[分享討論] ML 同 SHF FIGMA 嘅美系超級英雄玩具比較

床上的波兒 發表於 31-5-2015 02:43 PM
唔知咩係銀牙銀牙,only 知道shf figma 一跌落地都碎哂lu

我shf跌過好多次  一定唔會碎囉  你跌過先講啦
taken 發表於 31-5-2015 01:52 AM
,我又唔太計較面相反而想試下美版喺點而已各有各好啱自己要求就入唔啱就買其他玩。

師兄!咁可能你要求唔高,我見好多師兄買MAFEX隻BATMAN,隻眼視線唔一樣,已經X到7彩了,唔信你可以係依個討論區Search下:(
gumng 發表於 31-5-2015 11:08 AM
除了頭雕外, 基本上唔洗講大家都知ML 無得同MAX FEX,  FIGMA 同 SHF比加LA, 日美玩具標準都唔同!!

...

原來你同我諗法一樣,之前我攪錯了SORRY

認同自己鍾意邊款, 經濟能力又OK, 咪買邊款LAW!!

只係如果個個都咁諗,就唔會有我依個POST啦,我就係見依度成日有 ML美玩師兄 大戰 SHF等日本FIGURE師兄,至有興趣開依個POST一齊討論下

我第一版已經講得好清楚:

識重塗嘅可以玩ML,好似我唔識嘅只好玩SHF FIGMA了.

所以對完全唔識上色重塗嘅人嚟講,根本對ML玩具好難有興趣就係咁解.

我唔明點解咁講都有問題?那裡有對ML不尊重呢?

jonathanchui 發表於 31-5-2015 02:33 PM
見到師兄既答覆,其實原本已經對ML唔感興趣,唔會去深入了解ML,想要從玩具中想要既野已經唔同
已經講&#21 ...

師兄意思係,就好似著JORDAN波鞋要了解JORDAN嘅歷史 球風 同 球技,才可以了解JORDAN波鞋嘅美?:(

hasbro係toybiz沒落之後用什麼生存方式營運下去,其實同隻公仔靚唔靚有乜分別?:(

師兄D相好靚,我對ML改觀了,原來ML可以咁有電影美:74:
hellobaby 發表於 1-6-2015 12:54 AM
師兄!咁可能你要求唔高,我見好多師兄買MAFEX隻BATMAN,隻眼視線唔一樣,已經X到7彩了,唔信你可以係依個討論 ...

哩類細比例公仔好難令面相整 到hot toy嗰D咁好,所以我重視可動方面多D。

M記batman係QC差而已有D双眼都好好,我嗰盒ok無大問題只係左小腿鬆D同頸部膠水問題。

各有各好揾啱自己想要就可以。
床上的波兒 發表於 31-5-2015 02:43 PM
唔知咩係銀牙銀牙,only 知道shf figma 一跌落地都碎哂lu

師兄你依個係一個好好嘅TOPIC

你不妨試下開個POST話SHF同FIGMA D FIGURE 一跌落地就碎哂吖,我再嚟留言:74:
Mcfarlane 發表於 31-5-2015 04:05 PM
美系英雄一定孩佬優勝,始終鬼佬才懂美玩精髓,孩佬包辦大部份英雄版權,推出更加得心應手,如我地至愛角色 ...

非常認同,孩佬包辦大部份英雄版權,Cable, Juggernaut, Thanos等,都好難會在SHF, FIGMA出現:74:
gumng 發表於 31-5-2015 04:22 PM
小弟唔係大師,太誇張了。

只係見到呢個POST討論緊D美日玩玩家都會知嘅事實, 口痕加把嘴, 唔好 ...

非常認同:要平, 要似外國英雄身型, 要多款一定係孩記!!

一直認為:要上色靚, 要DETAIL 位多, 要膠料好, 要可動性高, 買日系!!

至於影相個PART,我認為要靠 重塗 燈光 PS 等等.....已經唔係原本嘅佢....靚就係靚,唔靚就唔靚,盧覓雪重妝PS晒得幾靚都好,同佢真實靚唔靚完全兩回事,這個你認同嗎?

正正我就係因為當初見依度師兄POST D ML靚相,我至認識到ML,及後發現同現貨完全兩回事,至會有依個POST嘅出現.依度D師兄都成日講啦"官圖無限好"唔通我都係覺得睇相同實物有出入,都不能討論?

rrhk2013 發表於 31-5-2015 04:33 PM
見你咁有心機打咁多字就呢個post回埋你呢次,
不過就唔係好欣賞Ching你用紅色字, 好有敵意喎, 討論玩具&# ...

師兄對不起,我不知道紅色是不禮貌的,我真的沒有敵意,我一直有講我都有玩美玩,只係比較多玩NECA D 怪獸 喪屍FIGURE,真的只是覺得紅色最SHARP最易睇才用,對不起師兄!

大致明白你意思了,ML多角色多人物,日系點都做唔到.

至於魚旦粉同九州拉面都好食,不應比較,那你又怎看他們呢?http://www.toysdaily.com/discuz/ ... tra=page%3D2&page=1

當然4YEARS OLD固然唔係成年人, 而日廠目標15歲以上,當然都一樣唔一定係FOR成年人啊?但玩具1YEARS OLD同 4YEARS OLD在市場上點都有丁點意思吧,大家成年人該都明白吧,不解釋了.

我真的沒惡意,我一直也有講ML的好處,頭雕其一,識重塗更加可以令隻ML變成完全唔同LEVEL,只係我唔識重塗,我至對ML冇興趣,我也有玩NECA MCF美玩,其實我反而唔明你地點解會覺得我講乜都錯?冇一樣係你地會認同?

個人覺得ML重塗真的很美,沒重塗真的麻麻,只係我感覺,我唔一定啱,可能亦有人覺得重塗很醜,原裝才是美吧.
44超音魔球 發表於 31-5-2015 05:31 PM
玩具攝影亦係玩玩具其中一個樂趣 ,

就算日系廠會出超級英雄玩具暫時都係得復仇者部分角色 , 講角色全 ...

隊長真的好靚,唔係我當初都唔會想出去買:74:

但唔知係我黑仔還是見的是假貨,我出去睇D現貨真的跟師兄你D相有差距:(
killerkat 發表於 31-5-2015 05:47 PM
我shf跌過好多次  一定唔會碎囉  你跌過先講啦

我都跌過好多次,一般把玩高度,SHF隻IRONMAN MARK42都最多係跌到掉手甲,但幾層樓高的,我就沒測試過了.
taken 發表於 1-6-2015 01:17 AM
哩類細比例公仔好難令面相整 到hot toy嗰D咁好,所以我重視可動方面多D。

M記batman係QC差而已 ...

依個一定的,價錢同比例都差幾倍了

聽你咁講,都有可能只係我咁啱睇個D ML FIGURE係QC差,係我太遲買,其他師兄都已經揀晒D QC好的,下次出冇耐我馬上去買可能好好多,多謝師兄提點!!
hellobaby 發表於 1-6-2015 02:15 AM
依個一定的,價錢同比例都差幾倍了

聽你咁講,都有可能只係我咁啱睇個D ML FIGURE係QC差,係我太遲 ...

Yes 好嗰D一早俾人要哂甚至在店中開盒更換了。
hellobaby 發表於 1-6-2015 01:33 AM
非常認同:要平, 要似外國英雄身型, 要多款一定係孩記!!

一直認為:要上色靚, 要DETAIL 位多, 要膠料好 ...

"正正我就係因為當初見依度師兄POST D ML靚相,我至認識到ML,及後發現同現貨完全兩回事,至會有依個POST嘅出現.依度D師兄都成日講啦"官圖無限好"唔通我都係覺得睇相同實物有出入,都不能討論?"

大家當然可以討論, 問題係玩開美日玩嘅朋友都唔明你想問咩 (可能得我一個唔明你想帶出D咩)??

單係睇師兄最尾呢段回覆, 就解釋咗點解咁多朋友不停回覆你的問題!!
以小弟對師兄以上回覆的理解, 你的標題不應該是ML 跟 FIGMA, SHF OR OTHER BRAND 嘅美系超級英雄玩具比較 (因為大家都知道美日玩是兩套標準)!! 而應該係問點解大家POST出來的ML 和實物有點距離!!  

ANYWAY, 就算SHF, FIGMA 什至 HOTTOYS, 好多時大家POST出來嘅照片, 都同實物有點距離, 都係靠執相而令到隻玩具靚咗, 咁有咩咁奇怪呢?? 唔通咁又唔算係同一款玩具?? 唔通只有美玩係差天共地, 日玩就無呢D問題??

至於 "官圖無限好" 呢樣嘢永遠唔會係美玩出現, 因為美玩D官圖通常都影得好肉酸, 影得好嘅圖只會出自各玩家手中, 好多時候實物(美玩)比官圖更好!!

再者小弟對ML 亦都好唔尊重, 有睇過OR回覆過小弟以往POST的朋友都應該知道, 小弟對孩記越來越不滿, 為了迫人玩ML , 孩記竟然將MARVEL 3.75"成條LINE搞得越來越差, 而ML 又只幾夠保持以往MARVEL 3.75"的質數, 所以小弟唔會尊重呢間公司!!

如師兄你有經濟能力, 我都見意你買SHF, 唔好買ML!!