Toysdaily 玩具日報

查看: 16366|回復: 58

[分享討論] ML 同 SHF FIGMA 嘅美系超級英雄玩具比較

本人大約上年中至開始玩 1/12 6吋 玩具FIGURE,算係新手

發覺依度成日有 ML美玩師兄 大戰 SHF等日本FIGURE師兄,以下個人睇法,當然我唔一定啱.

之前一直玩開SHF FIGMA等日本FIGURE,之後上咗依度討論區,至發覺有ML玩具,依度D ML美玩師兄成日POST D 超正ML美玩玩具出嚟,例如美國隊長 IRONMAN STAR WARS系列等等,當初我覺得真係好型好靚.,所以好想馬上買.

就走咗出去現時X等地方睇吓隻ML CA等,但一睇之下,我真係嚇一大跳,根本同依度D ML師兄 POST出嚟D相係完全兩碼子的事,我仲有懷疑過 現時X 個D係咪假貸嚟,之後仲四圍睇四圍搵"包括 玩具豆豆城,發現根本全部一樣,根本全部都同D小朋友玩具一樣,D樣同隻眼根本在攪笑,個樣比MAFAX隻BATMAN更大獲.

重點嚟喇,之後我知道咗,原來ML頭雕上色等嘅靚,根本係因為有神級重塗,如果唔係有神級重塗根本同我平時睇嘅小朋友玩具沒兩樣....

個人覺得:

原本冇重塗嘅ML玩具FIGURE,根本係FOR小朋友玩,所以關節唔會特別勁,上色亦唔會特別用心,所以又平又耐玩.價錢平D好正常.

而SHF FIGMA等玩具FIGURE,就比較FOR年紀大D嘅人玩,美觀行先,所以關節比較多,上色亦比較用心,所以比較貴.

識重塗嘅可以玩ML,好似我唔識嘅只好玩SHF FIGMA了.

所以對完全唔識上色重塗嘅人嚟講,根本對ML玩具好難有興趣就係咁解.

jonathanchui 發表於 31-5-2015 02:33 PM
見到師兄既答覆,其實原本已經對ML唔感興趣,唔會去深入了解ML,想要從玩具中想要既野已經唔同
已經講 ...

小弟唔係大師,太誇張了。

只係見到呢個POST討論緊D美日玩玩家都會知嘅事實, 口痕加把嘴, 唔好見怪!!

茶實呢個post的目的是什麼?如果要分勝負,我唔識比,大家各有優点,只係睇下買果位用咩標準去買。

要平, 要似外國英雄身型, 要多款一定係孩記!!
要上色靚, 要DETAIL 位多, 要膠料好, 要可動性高, 一定唔洗買孩記!!

硬要用日玩標準加落孩記上,咁我諗大家都認同唔好買孩記,因為孩記只會越出越偷雞,唔退步已經值得讚賞。利申:小弟已經頂唔順孩記, ML已經買小咗好多, 只買MOVIE系列角色!!

至於影相同實物分別大, 個人覺得係影相功力問題, 而不是重塗 (當然有朋友出POST 係寫明自家重塗過, 但我見好多POST都唔係自家重塗)!! 其實識得影自然影得靚加LA, 仲可以用SOFTWARE執相, 唔靚就奇!! 唔識影比隻HT我影, 我都可以影得好肉酸!! 依定好多咩咩BB, 真人同上電視都唔同樣, 有咩出奇??

都係果句, 買邊間公司出品都好, 都係睇個人喜好及經濟能力!!
小弟都想玩HOTTOYS, 但無條件玩, 無計!!  

見到師兄既答覆,其實原本已經對ML唔感興趣,唔會去深入了解ML,想要從玩具中想要既野已經唔同
已經講咗兩個世界既野,解釋咗兩個唔同既玩具生態,解釋hasbro係點係toybiz沒落之後既生存方式
師兄唔入耳都無乎
係有師兄比較,但大家都知有好大分別
如gunmg大師所講壽司既分別,製造方式不同,食法�心態都唔同
ML既美漫肌肉感,倒三角,女強人body shape同日系不同(死啦,講埋美日係美學上分別添lol)
同埋,睇咗幾套電影就話係marvel fans,只極其量係marvel studios fans (no offense but this is the truth)
ML真係唔arm你
最後送上劣圖,手機影,手機執,全ML execpt venom
玩咗4 5年ML人既小心意,希望唔傷師兄眼,隻隻野從無添加:shy:

自己日廠美廠 6吋都有玩,但選購時就一定唔會拎日廠果套要求放落美廠度
一買美廠就會要求減半,畢竟大家既市場都唔同
勉強拎黎比較絕對冇幸福

但通常我得閒都係會拎D 美玩出黎玩下扭下多過拎日玩. . .
唔洗鍚住鍚住黎扭:p
睇到呢到,特然諗起之前既少年廚神,響酒店開左間餐廳,賣個百幾蚊既餐蛋飯,比人小到開巷...{:1_203:}
好多人話佢貴,一般茶餐廳先$2-30云云...
其實佢做個市場對象又唔係一般平民,
而一般茶餐廳既市場對象又唔係捨得比錢既食神...
請注意:市場對象不等於貨品質數,茶餐廳唔一定差,酒店都唔一定好,
跟本就係個人喜好問題,不存在衝突,
只要唔好果班捨得比錢既食神話茶餐廳係垃圾,
而食慣茶餐廳既市民又話酒店浪費就得了...
利申,本人乜都有玩,乜Q都食,只會用腳投票!!!:he:

其實唔明師兄點比較,兩樣本質上已經係唔同既野。。。
我就中意玩ML,角色多,膠料又啱粗玩,適合得閒攞上手玩
SHF個啲。。。講真花咗少少你都心痛啦,又點會成日攞上手玩,玩兩玩你都只係display或封棺啦
同埋你會拎隻SHF去做custom咩lol
上網搵acba四字,可見大部分既玩家都係玩ML,因為易上手set啲dynamic既pose見到啲人由電影版groot改到變comic version groot,幾掂

由此可見,ML係sell玩家,一班愛marvel既fans,當然一定想sell到小朋友,但依舊係成人玩家為重

另外,對樓主呢type玩家唔吸引係因為無追漫畫,試問樓主有冇留意marvel now既captain同遲下隻marvel now ironman?
如冇,正常都唔買啦
樓主呢type玩家正正反映出近年ML困擾,點解頭幾wave ROML咁多死貨?因為啲character只有有睇漫畫既人至識

其實近年不論marvel, star wars都係向一個方向:6吋係大玩家既戰線(black series, ML), 3.75係小朋友戰線
我覺得hasbro一直都當玩具係打仗,如何以low cost整靚figure,點pack assortment滿足comic同movie fans 既需求,至可以sell多幾隻,等啲shop小啲死貨多啲入返hasbro

日系只係sell collector,只係睇movie既玩家,以靚同收高啲價格為重點,啲人靚就入唔靚就少啲order,所以當然盡做得靚,反正幾貴你地都買lol

基本上兩個世界既玩具
衰的講句日系只係執下死雞,食hasbro以開源節流為前提下做唔到既野
講真一間咁大既公司,點會無出色既玩具設計人員?尤其有一定既toybiz老pat pat係度
ML mark 42 war machine唔好,當然比日系食
呢道又可以見到點解我覺得hasbro點解好似打仗咁
ML俾日系追撃,transformers俾 3rd party打
依家其實已經見到hasbro嘗試融合日系換手既方法希望搶反玩家反黎(如新既ML comic version spiderman, winter soldier隻captain)
transformers又有佳作打擊3rd party (如generations百丈跳,以至2015既combiner wars)
可見hasbro積極得多,此為百花齊放既好處,迫下hasbro

所以,如前幾個回覆既師兄講,了解多啲啦
如果可以,希望devil兄可以出黎講下,我都只係識啲皮毛,不過近年見到一講呢啲就俾人話係打手,唔想噪都正常

(利申:我自己既愚見,no offense to 樓主,我有入shf ironman,靚野lol,同有時都覺得hasbro有唔掂,出咗廿隻男人都仲用ML Bucky個body,真係$&$&$%&$:what:)

根本問題係呢度d Ching(包括樓主), 買美玩抱住日系figure要求去買/去玩,
之後就話點唔得點唔掂, 完全無了解過美玩特質就說三道四,
就好似走去雲吞面檔, 要求人地整個九州拉面咁, 根本係兩樣野離,
唔鐘意咪各有各玩, 鐘意咪一齊玩, 硬係要攞離比賽咁比!

都係果句, 兩者根本從價錢, 對象, 細緻度, 上色, 比例都係兩回事,
硬要不對號入座只會另自己失望, 但根本唔係玩具本身問題,
唔通設計比嬰兒玩o既玩具我地大人玩覺得唔好玩唔靚就等如玩具本身有問題?
等如有人仲玩緊/搵緊幾廿年前設計o既超合金一樣, 你覺得合金魂點正點正係你o既事,
唔代表人地玩果d玩具有問題囉!
C hing講得好o岩,Hasbro D野真係好Raw,真係好細路向,但係因為款多,所以有人追。例如SHF到而家只係出過幾隻熱門角色,Hasbro差唔多出哂
所以我会猟頭来換、之後就又一条好漢、仲要又平又耐玩(我玩3.75的):shy:

luce 發表於 28-5-2015 11:05 PM
所以我会猟頭来換、之後就又一条好漢、仲要又平又耐玩(我玩3.75的)

做手術同重塗而變靚其實道理係一樣:(

咁樣同拎架80年代日本車,搵D專業世界級改車佬改到變BATMAN車有乜分別?咁樣仲代表架日本車真係咁正咁勁嗎?

咁人人都買80年代日本車得啦,洗鬼咁貴買林寶咩:unhappy:
Yes SHF或fima先比較啱大朋友玩
pHil 發表於 28-5-2015 10:46 PM
C hing講得好o岩,Hasbro D野真係好Raw,真係好細路向,但係因為款多,所以有人追。例如SHF到而家只係出過 ...

當然我唔會話佢完全冇價值啦,但佢地點解會平D,一定有佢地原因的
stockholder 發表於 28-5-2015 11:22 PM
Yes SHF或fima先比較啱大朋友玩

其實如果公平D去比較,大家都用神級師父重塗,以外表 關節 武器等等計,SHF隻BATMAN 都贏 美玩 了.

但大部份美玩平SHF FIGMA成倍係事實,依個都係佢嘅優點之一

其實各有市場的 版權亦都各自佔有 shf出拉打多 figma出日本動畫角色多 ML就出美漫角色多
咁家下marvel電影人物咁受歡迎 當然各廠都想分一杯羹 咁先百花齊放 比玩家更多選擇係好事
大家儲6吋有唔同諗法 我就只想儲齊人 好多角色只有孩記有出 例如iron monger Loki等等 所以會日美夾雜咁買
d713245 發表於 28-5-2015 11:36 PM
其實各有市場的 版權亦都各自佔有 shf出拉打多 figma出日本動畫角色多 ML就出美漫角色多
咁家下marvel電影 ...

冇問題丫,各有喜好,我都愛玩NECA D 怪獸FIGURE

其實都要睇你買邊種美玩
質素參差是事實
以mcf walking dead為例,有幾個唔駛重塗都可達上級,但同一系列又會有些不堪入目
交叉人 發表於 28-5-2015 11:54 PM
其實都要睇你買邊種美玩
質素參差是事實
以mcf walking dead為例,有幾個唔駛重塗都可達上級,但同一系列 ...

原來我打漏咗 超級 英雄兩個字

MCF WALKING DEAD D FIGURE我都有睇過吓,上色的確冇咁小朋友玩具,但D樣一近睇依然麻麻:(

其實佢D喪屍反而幾靚
其實ML唔重塗都唔係咁差,只要影個時用少少打燈技巧特顯返d輪廓,出黎效果唔會差得過日系玩具
Shf figures are nice in terms of articulation and balance

我都貪得意入左美版美國隊長,玩落同我想要的唔同所以無再入。
老實說, Hasbro Marvel Legend 不應該和 SHF 和 Figma 比較。  前者的對象年齡 4歲以上, 後者是 15歲以上。  若果美玩不能通過安全測試, 根本不能在美國售賣。

就等於聖鬥士星矢玩具.  當年的聖衣大系, 個個人偶素體都是粗手粗腳的, 原因亦是要附合日本的玩具安全標準。