Toysdaily 玩具日報

[分享討論] ML 同 SHF FIGMA 嘅美系超級英雄玩具比較

hellobaby 發表於 31-5-2015 01:21 AM
我係未買之前去睇實物,已經覺得同依度D師兄POST個D相有出入了

我都覺得頭雕應該幾靚,唔係重塗都唔會咁 ...

,我又唔太計較面相反而想試下美版喺點而已各有各好啱自己要求就入唔啱就買其他玩。
stephen727 發表於 29-5-2015 11:18 PM
ching分析得好正確
我都係兩邊都買

除咗SHF FIGMA,我都有玩NECA同MFC:74:

個陣原本我都想買ML隻隊長同黑寡婦,隻隊長一睇實物,根本同依度D師兄D相完全兩回事.

而隻黑寡婦,除咗對眼有少少問題,的確係比隊長好多了,都想照買,但.....佢要SET入,加埋成千銀....

對於我依個唔識重塗嘅人來講,點為一隻黑寡婦洗成千銀喎...
拎幾草食三蚊件壽司, 同拎成"魚"去壽司鋪食, 當然有分別LA!!
不如3.75"同ML比, ML同FIGMA比, FIGMA同SHF比, SHF同KA比, KA同HOTTOYS比,
我諗比完之後大家先明發生緊咩事!!  
rrhk2013 發表於 29-5-2015 11:22 PM
根本問題係呢度d Ching(包括樓主), 買美玩抱住日系figure要求去買/去玩,
之後就話點唔得點唔掂, 完全無了 ...

師兄講到唔應該用買美玩去抱住日系figure嘅要求去買/去玩?
那應該用什麼要求去買同玩呢?我諗我同一般人玩可動6吋玩具要求都差唔多,都係美觀可動效果行先吧.難道反而係為咗耐玩行先,雙手各拎一隻"銀牙 銀牙"都唔爛為目的?

師兄你都講到兩者根本從價錢, 對象, 細緻度, 上色, 比例都係兩回事.   
同樣係6吋,即係你覺得那隻比較好D呢?

唔通設計比嬰兒玩o既玩具我地大人玩覺得唔好玩唔靚就等如玩具本身有問題
即係你覺得根本ML係FOR 4YEARS OLD UP,所以唔應該搵FOR成年人嘅玩具同小朋友玩具比?
以你咁講,咁我已經係成年人,所以對ML冇興趣係好正常?

等如有人仲玩緊/搵緊幾廿年前設計o既超合金一樣, 你覺得合金魂點正點正係你o既事,
冇問題丫,每個人想要嘅野同鍾意嘅野唔會完全相同,但依度係玩具討論區,冇惡意嘅討論唔會有問題吧

重申:我唔係100%覺得 ML都比較差,可能只係我新手唔識野,未見過好野,我亦冇話玩美玩就差,我自己都有玩NECA同MCF
gumng 發表於 30-5-2015 02:05 AM
ML Avengers CA, Thor  & Hulk 頭雕一定比FIGMA好,FIGMA個款CA & THOR真係肉酸到。。 ...

ML Avengers CA, Thor  & Hulk ''''''頭雕''''''一定比FIGMA好,FIGMA個款CA & THOR真係肉酸到。。。。。。

以上非常認同
jonathanchui 發表於 30-5-2015 11:09 AM
其實唔明師兄點比較,兩樣本質上已經係唔同既野。。。
我就中意玩ML,角色多,膠料又啱粗玩,適合得 ...

我就中意玩ML,角色多,膠料又啱粗玩,適合得閒攞上手玩
角色多好認同,但粗玩方面,我又唔覺SHF FIGMA易爛喎,當然我唔係指"銀牙 銀牙"咁玩啦

上網搵acba四字,可見大部分既玩家都係玩ML,因為易上手set啲dynamic既pose見到啲人由電影版groot改到變comic version groot,幾掂
你講個D高手當然冇問題同勁啦,我一直都講,識重塗嘅可以玩ML,好似我唔識嘅只好玩SHF FIGMA了.所以對完全唔識上色重塗嘅人嚟講,根本對ML玩具好難有興趣就係咁解.

由此可見,ML係sell玩家,一班愛marvel既fans,當然一定想sell到小朋友,但依舊係成人玩家為重
師兄你咁講,班SHF FANS都一樣可以講話SHF出嘅IRONMAN THOR CA HULK等等,都係SELL一班愛高質MAREL玩具嘅FANS,當然一定想sell埋小朋友,但依舊係成人玩家為重:shy:

另外,對樓主呢type玩家唔吸引係因為無追漫畫,試問樓主有冇留意marvel now既captain同遲下隻marvel now ironman?
如冇,正常都唔買啦

非常認同

日系只係sell collector,只係睇movie既玩家,以靚同收高啲價格為重點,啲人靚就入唔靚就少啲order,所以當然盡做得靚,反正幾貴你地都買lol
即係你覺得日系靚D,但貴D

我唔係100%覺得 ML都比較差,可能只係我新手唔識野,未見過好野,我亦冇話玩美玩就差,我自己都有玩NECA同MCF:74:

gumng 發表於 31-5-2015 01:57 AM
拎幾草食三蚊件壽司, 同拎成"魚"去壽司鋪食, 當然有分別LA!!
不如3.75"同ML比, ML同FIGMA比, FIGMA同SHF ...

師兄請看

http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=239083&extra=page%3D2&page=1

就算唔係依排大熱嘅HULKBUSTER

白兵,黑武,BATMAN,小丑,蜘蛛俠,IRONMAN,百變小櫻等等等等......都一樣大把玩具玩家將各間玩具商拿來比較

hellobaby 發表於 31-5-2015 02:57 AM
師兄請看

http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=239083&extra=page%3D2&pag ...

除了頭雕外, 基本上唔洗講大家都知ML 無得同MAX FEX,  FIGMA 同 SHF比加LA, 日美玩具標準都唔同!!

自己鍾意邊款, 經濟能力又OK, 咪買邊款LAW!!

見到師兄既答覆,其實原本已經對ML唔感興趣,唔會去深入了解ML,想要從玩具中想要既野已經唔同
已經講咗兩個世界既野,解釋咗兩個唔同既玩具生態,解釋hasbro係點係toybiz沒落之後既生存方式
師兄唔入耳都無乎
係有師兄比較,但大家都知有好大分別
如gunmg大師所講壽司既分別,製造方式不同,食法�心態都唔同
ML既美漫肌肉感,倒三角,女強人body shape同日系不同(死啦,講埋美日係美學上分別添lol)
同埋,睇咗幾套電影就話係marvel fans,只極其量係marvel studios fans (no offense but this is the truth)
ML真係唔arm你
最後送上劣圖,手機影,手機執,全ML execpt venom
玩咗4 5年ML人既小心意,希望唔傷師兄眼,隻隻野從無添加:shy:

唔知咩係銀牙銀牙,only 知道shf figma 一跌落地都碎哂lu

[size=70.9986114501953px]玩得開心就算啦…
美系英雄一定孩佬優勝,始終鬼佬才懂美玩精髓,孩佬包辦大部份英雄版權,推出更加得心應手,如我地至愛角色Cable, Juggernaut, Thanos等,都唔會在SHF, FIGMA出現。:36:
jonathanchui 發表於 31-5-2015 02:33 PM
見到師兄既答覆,其實原本已經對ML唔感興趣,唔會去深入了解ML,想要從玩具中想要既野已經唔同
已經講 ...

小弟唔係大師,太誇張了。

只係見到呢個POST討論緊D美日玩玩家都會知嘅事實, 口痕加把嘴, 唔好見怪!!

茶實呢個post的目的是什麼?如果要分勝負,我唔識比,大家各有優点,只係睇下買果位用咩標準去買。

要平, 要似外國英雄身型, 要多款一定係孩記!!
要上色靚, 要DETAIL 位多, 要膠料好, 要可動性高, 一定唔洗買孩記!!

硬要用日玩標準加落孩記上,咁我諗大家都認同唔好買孩記,因為孩記只會越出越偷雞,唔退步已經值得讚賞。利申:小弟已經頂唔順孩記, ML已經買小咗好多, 只買MOVIE系列角色!!

至於影相同實物分別大, 個人覺得係影相功力問題, 而不是重塗 (當然有朋友出POST 係寫明自家重塗過, 但我見好多POST都唔係自家重塗)!! 其實識得影自然影得靚加LA, 仲可以用SOFTWARE執相, 唔靚就奇!! 唔識影比隻HT我影, 我都可以影得好肉酸!! 依定好多咩咩BB, 真人同上電視都唔同樣, 有咩出奇??

都係果句, 買邊間公司出品都好, 都係睇個人喜好及經濟能力!!
小弟都想玩HOTTOYS, 但無條件玩, 無計!!  

hellobaby 發表於 31-5-2015 02:21 AM
師兄講到唔應該用買美玩去抱住日系figure嘅要求去買/去玩?
那應該用什麼要求去買同玩呢?我諗我同 ...

見你咁有心機打咁多字就呢個post回埋你呢次,
不過就唔係好欣賞Ching你用紅色字, 好有敵意喎, 討論玩具啫:78:

那應該用什麼要求去買同玩呢?我諗我同一般人玩可動6吋玩具要求都差唔多,都係美觀可動效果行先吧.難道反而係為咗耐玩行先,雙手各拎一隻"銀牙 銀牙"都唔爛為目的?

首先, 如果你o既要求係大多數人o既要求(主流), 你就唔會出呢個post, 因為美玩已經被淘汰,
大家只有日玩美系英雄figure可選, 但現實係美玩仲生存緊, 亦有其獨特玩具生態, 你玩6吋玩具
要求美觀可動係你個人要求, 無問題的, 但點解人地有其他要求同你唔一樣就有問題? 以我為例, 我美日都有玩, 唔講日系, 單係美漫人物我已經無得選, 講hollywood電影版, 美玩6吋種類/數量遠比日廠多, 要齊章我美日都買, 又如何? 講耐玩唔係話比你知買美玩o既人唯一要求係耐
玩, 而係想話比你知美日o既不同, 但樓主仲係活o係自己象牙榙裡...

師兄你都講到兩者根本從價錢, 對象, 細緻度, 上色, 比例都係兩回事.   
同樣係6吋,即係你覺得那隻比較好D呢?

你呢d所講"那隻比較好d呀?"o既問題我本人覺得唔係叫比較, 係比賽, 似一定要分高下咁!
我都可以答你, 魚旦粉同九州拉面都好食, 美玩同日廠美玩都好玩, 你唔鍾意食魚旦粉,
但硬係要問人地邊間裝修靚我都無辦法.:)

唔通設計比嬰兒玩o既玩具我地大人玩覺得唔好玩唔靚就等如玩具本身有問題
即係你覺得根本ML係FOR 4YEARS OLD UP,所以唔應該搵FOR成年人嘅玩具同小朋友玩具比?
以你咁講,咁我已經係成年人,所以對ML冇興趣係好正常?

如果呢個世界"成年人"係一個模倒出來一樣思想行為咁都幾可怕,
我個比喻係話你聽唔同玩具比唔同o既"人"玩, 有"人"唔o岩玩, 唔代表件玩具有問題,
我同呢度其他美漫fan Ching一樣都係成年人, 但同你諗法已經有好大出入, 4YEARS OLD固
然唔係成年人, 咩原來日廠15歲就係FOR成年人?

等如有人仲玩緊/搵緊幾廿年前設計o既超合金一樣, 你覺得合金魂點正點正係你o既事,
冇問題丫,每個人想要嘅野同鍾意嘅野唔會完全相同,但依度係玩具討論區,冇惡意嘅討論唔會有問題吧

回答同上, 無惡意o既討論當然無問題, 玩具比較亦不可多得同有趣, 但要小心選材, 你有無見d
專業Blogger會攞兩樣根本唔同性質o既玩具比高下?

PS. 一路回呀Ching你文時不時想起另一位對美玩充滿仇恨o既Ching, 你地好夾, 請多d交流下,
呢回post唔再回啦, 有對牛彈琴之感:!
hellobaby 發表於 31-5-2015 01:11 AM
即係又要用其他技巧令佢變靚

玩具攝影亦係玩玩具其中一個樂趣 ,

就算日系廠會出超級英雄玩具暫時都係得復仇者部分角色 , 講角色全面都係ML會優勝D ,

雖然ML唔係太精緻 ,  不過加少少燈光就算唔重塗都見得下人 , 2魚左右貨仔算係唔錯架啦{:1_203:}