Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[分享討論] king arts 被 HT 追殺! 1/9 iron man 3 系列現困局!

呂品器 發表於 24-2-2015 01:11 AM
雖然我都有入HT 1/6 ,但1/9 其實係另一個定位...

HT 係IM市場,甚至12"市場上,可以話已經係領導地位。 ...

MBA 即係 MBA :handshake: ....... 呂sir請受小弟一:64:
百貨應百客,出咩比例唔係問題,有人鐘意1/4夠氣勢,又有人鐘意1/12易收藏,講到底,最重要係出貨快,QC好,價錢同質素成正比。

KA收得九百幾,可動方面就算肯定無千值練咁堅,但都期望係比例同用料,上色方面能夠貼近,暫時睇佢1/5頭像,上色方面已經好接近HT,最擔心只係可動FIGURE的上色要有一定耐玩度,不要玩兩下就甩油。
hottoy 好睇唔好玩,QC差,一早賣Q晒!!KA隻MK III辦好靚,比例靚過HT好多,KA快D出貨啦,真係好想知你係龍定蛇
胡勒奇 發表於 24-2-2015 01:50 PM
hottoy 好睇唔好玩,QC差,一早賣Q晒!!KA隻MK III辦好靚,比例靚過HT好多,KA快D出貨啦,真係好想知你係龍 ...

HT 隻 合金 mark 3 都就快出, KA 隻 mark 3 都末敢開訂,
因為而家就算開都唔會多人訂, 人地到時個個買左 HT,
仲有幾多會再買 kA?
上個月聽玩具魂話收到風 KA 會響過年前派 mark 42, 話咁
樣可以比人信心訂佢地跟住果幾隻 iron man, 點知又係流料!
KA d 銷售策略真係冇解!
dewback 發表於 23-2-2015 11:57 PM
Soap Studios 的 Tumbler 是 1:12,Hottoys 的 The Bat 也是 1:12,1:6 Batpod 也只有 Hottoys 出過,Med ...

Medicom Mafex 應該都係 6" (1:12, 即係 SHF 一樣)
hottoy 好睇唔好玩,QC差,一早賣Q晒!!KA隻MK III辦好靚,比例靚過HT好多,KA快D出貨啦,真係好想知你係龍 ...

只要 一日唔出,  一公佈新嘢都仲引到某啲人訂. 一出咗如果唔掂, 就斷咗冇得再玩呢招.

其實我都幾期待ka,佢個size拿上手把玩0岩0岩好,好似千值練隻im,我對佢好高評價,希望ka佢做到觀賞同可玩兼備

我都期待KA的MK-3~ 我本身有以前HT出的MK-3同BD版, 不過唔介意買埋KA~
當然如我之前所說, 任何新公司,我都只會買現貨而唔會訂.

ps: 我覺得新公司出的產品窄(指個range)都好正常, 始終一開始無可能買九百幾樣license返來出產品. 只可以先出一d近期hit的產品. 另一間新公司目前都只係得一部batmobile開訂啦, 無可能一開始就有10款20款batmobile, batboat, batpod, batwing比人訂. 強如HT出來出去都係ironman佔大比數, 出貨也不見得特別快 (除非是version 2) 我反而覺得KA個product range都幾大, 連估唔到的1:!道具都有出. 只係我唔係fans所以唔會入手咁啦~
呢間野唔駛人追殺都自滅啦
唔好講訂貨...計個1:5頭盔拎左去整 都成5個月了 仲未有消息
除咗個維修版叫做算係之外,我睇唔到HT點追殺KA喎~
你話HT又就去出個1:9系列或者1:6系列Ironman減價到同KA1:9接近就話打佢啫.
家下係間嘢內部有問題自己無貨出關HT咩事呢?
其實KA隻MK3幾靚(個辦),希望佢真係出到喇!
相信好渺茫! 個人覺得。
their samples are nice, but somehow like PI it takes too long...

hope they can make a nice HOA for display...and they should put more effort in running the shop...
我都有訂KA啲1:9同埋心臟反應堆連木盒,都係因為見佢擺出嚟嘅IM,望落唔錯,價錢相對又係可以接受先至落訂,同其他師兄一樣想法,雖然唔可以同HT相比,但多一間公司出品唔同比例,對清費者嚟講係多一個唔錯嘅選擇,所以我至今一啲都唔覺有什麼問題擔心過....,KA作為一間新公司,要佔市場一席位,應該從清費者角度出發,HT嘅成功當然有佢嘅口碑,口碑之外就带嚟負面一蘿蘿:sad 貨,六神合體,出貨慢,原作同其後出品不符,冇回應fb查詢...等等; 既然HT本身問題多多,KA何不對準佢不足之處,以自己產品優點去出擊( QC跟足,出貨期快準),務求搶奪一班對HT稍有微言嘅粉絲....反而依家我只係手揸KA空等無期嘅訂單,仲見到HT好似好積極,先後有貨派同出新品...試問我是否應該對依家公司嘅信心有所動搖?時間係最佳印証......{:1_220:}
(小弟愚見,見諒)