Toysdaily 玩具日報

查看: 41146|回復: 48

[分享討論] king arts 被 HT 追殺! 1/9 iron man 3 系列現困局!

一年前推三隻 1/9 iron man 3 - mark 42, 39, 38. 早排 HT 狂推 iron man 3,
最近大量生產加出售現貨, 令市場近飽和, 最近更加速開 aou 系列預訂!
king arts 第一隻 1/9 iron man mark 42 原定第一季出, 但至今佢網站從沒
發佈進度, 更見 king arts 店售賣 HT 1/6 mark 42 現貨!
最近又出左 4、5 隻 1/9 iron man prototype, 包括 mark 3(HT 本季會出 1/6),
今日 HT 出左 mark 3 維修版, king arts 又有個 1/4維修版預定本季出!
本身訂左 king arts 隻 1/9 mark 39, 而家好驚佢地永遠出唔到貨

好正常,king arts定位錯誤,1/9市場很低,一直都是1/6,1/4還來得好些。問題是king arts沒有真正的商業模式,找不到自身優勢,眼見想學Hottoys玩精緻,不過完全7上8落不到位:die:

定位不清楚,優勢在那?可動?上色?互動性?性價比?自行改裝?作為消費者的我,king arts直視沒有創新,感覺想行Hottoys:(

問題是,世上已有一間Hottoys,不做第一,唯有做唯一,可是連唯一的優勢都見不到呢:what:

商業模式不明顯?沒有
別人做得不好,你去解決?沒有
找出沒人解決的市場需求/空隙市場?沒有
別人有做或做得不夠你好的事?沒有
店面見不到公司文化?沒有

king arts好明顯要請一個識玩玩具,又識做品牌策劃同市場定位既人黎打造:!:@

雖然我都有入HT 1/6 ,但1/9 其實係另一個定位...

HT 係IM市場,甚至12"市場上,可以話已經係領導地位。但玩開玩具既大家,會唔會覺得玩HT唔順手、「唔好扭」呢?不論可動性、把玩性(唔好郁兩下就花);我唔拎千值練隻Bleeding Edge (呢隻小弟予以最高評價)黎比,玩開Bandai (SHF、SIC、Robot魂、SR Robot、再計埋要遷就變型既DX合金)咁多年,HT IM手"月爭"得90度可動,我覺得係唔合格既。

1/9呢個size,大得黎容許多d details,細得黎比較容易把玩,如果done right,我覺得係有得做的。

可惜,done right既一d要素,有個別已經miss左:最主要,係時機:

Iron Man 出得多到有玩家怨既時候,KA都仲未出。

HT Iron Man 42水浸到插水。而第一隻KA,亦係Mk 42。

KA形勢而家確係唔好。要扭轉,亦唔容易。Marketing既野,我固然識條鐵,但可以講下作為半個IM 新手fans,點我先會落疊:

- 造型及上色。造型唔夠靚,只求可動,不如玩revoltech。

- 可動性。否則,就同1/6 line分別不大。如果對手臂摺倒150度,加分。上級設計如千值練拉出膊位呀、連動關節呀,再加。

- 選材:其實同HT正面衝突,冇so。雖然話Iron Legion HT仲有一半未出,但絕對可以睇住你黎打,你一公佈佢又話出,咁即係捱打。調轉,出返d HT(應該短期內)唔會再出既大路野,即係Mark 1 - Mark 7 (雖然Mark 3 HT會出,但IM友,唔會差一隻半隻唔入埋既)。大前題係要出得四正,咁仲有得省下招牌。出得唔好,自然抵死。Mark 1-7連HOA,係唔少IM宅既怨念;但1/6黎講,不論金錢同空間,都冇咩幾個人付擔得起。1/9,應該都仲有得諗下。借位擺放同影相,仲同1/6撈得埋玩添。

- 如果出倒七隻,又真係出得好,customer base已經形成,上左軌道。買你第八隻第九隻,已經冇心理障礙。

作為一個已落訂既客仔,我當然希望佢出得好。但其實,我係擔心既。擔心可動性只能同HT睇齊;擔心大貨出黎得啖笑;擔心間野無以為繼。

作為玩家,我真係希望百花齊放,有競爭先有進步。HT最近既Storm Trooper,我換過幾隻,墨屎、花胸甲、膊頭一撻油、眉角有粒墨,從QC可見有冇heart,先有感而發。

P.S. KA Marketing,有時真係令人丈八金剛。一隻1/9 IM都未有,就出左個display stand。OK,Marketing既野,我識條鐵。

分析到位!  發表於 24-2-2015 02:11 AM
2littlemoney 發表於 23-2-2015 11:27 PM
Mark 42 兩魚訂? 我訂 Mark 39 要 五魚喎!

響呢個討論區咁多年,我一向都唔講大話:36:,呃人既野我又唔會做:38:,我都唔會懷疑其他人講既野,因為自己係成年人,咁多年經歷,會分析去唔去信,信埋睇吓,唔信埋笑吓囉...:73:
至於點解C兄既 Mark 39會係五魚訂,我真係唔知點解,我都唔會深究,因為你接受條款先落訂,反正有貨攞時你比尾數都會比較輕鬆,無貸攞要退訂都係全數比返你,又何必介意落幾錢訂呢?{:1_203:}
胡勒奇 發表於 24-2-2015 01:50 PM
hottoy 好睇唔好玩,QC差,一早賣Q晒!!KA隻MK III辦好靚,比例靚過HT好多,KA快D出貨啦,真係好想知你係龍 ...

只要 一日唔出,  一公佈新嘢都仲引到某啲人訂. 一出咗如果唔掂, 就斷咗冇得再玩呢招.

胡勒奇 發表於 24-2-2015 01:50 PM
hottoy 好睇唔好玩,QC差,一早賣Q晒!!KA隻MK III辦好靚,比例靚過HT好多,KA快D出貨啦,真係好想知你係龍 ...

HT 隻 合金 mark 3 都就快出, KA 隻 mark 3 都末敢開訂,
因為而家就算開都唔會多人訂, 人地到時個個買左 HT,
仲有幾多會再買 kA?
上個月聽玩具魂話收到風 KA 會響過年前派 mark 42, 話咁
樣可以比人信心訂佢地跟住果幾隻 iron man, 點知又係流料!
KA d 銷售策略真係冇解!
出左現貨先講啦

上次play imaginative真係見過鬼都怕黑
有訂佢隻1/9 MK 42,響米青口口口用報警價訂,無擔心過佢出唔出到貨,無埋退返訂囉,反正HT/千值練/SHF/FIGMA/孩記既我都有,多一隻唔多,小一隻唔小,先兩魚訂,到時退唔到訂都無計,當兩魚買個教訓,以後唔好幫襯呢間(好)公司囉...:38:
老實講,HT不是完美,但很多地方都幾滿意,最重要係開一年訂你都放心落,甘耐以嚟造得越耐就越正(M7、42)。

Pl訂過,M7,價高手工次于HT,仲要係等十四個月,好擔憂。

經此一役,只有精神支持細廠挑戰巨人HT:(
咁HOTTOYS又會唔會出埋1/9,大小通吃呢?
頭像被屏蔽
我反而幾喜歡1/9呢個比例, 因為1/6已經太悶, 但1/4又唔可能買太多. 而且KA個定價都合理. 不過我就無訂, 因為一來我唔喜歡MK-42, 2來咩公司都好, 講真吹都幾大都得, 但都要出貨先見真章. HT夠講自己幾威, 結果下下都等成年先派貨, 何況其他公司? 所以我會等現貨先入手~ (應該會入MK-3~)
Mark 42 兩魚訂? 我訂 Mark 39 要 五魚喎!
我開頭都對佢地無信心, 但聽完佢地係玩具魂既訪問, 聽得出佢地既熱情同誠意, 我覺得佢地想打做好過hottoys ironman 可動,但不減上色既質素。
我覺得佢地係未滿意個質素, 出貨遲左。 我睇到佢地出個個美隊盾做得好正。
我反而覺得1/9 既市場會介孚1/4 同1/6 中間, 好多人都無咁多位放1/6 1/4 figure. 加上hottoys 依家郁下都1600 以上。
佢地9百幾 有合金, om wo.
當然, 出左貨就知係龍係鳳。 但我對佢地有信心。
我本身都儲開hottoys. 多間公司做起, 對玩家黎講係好事

好似soapstudio咁 出一架1/12 batman tumbler 識行識夜拍 仲要出1/6 大眾化比例 就算貴一貴4千幾銀 小弟第一時間去全訂等收貨.   The Bat 1/6有 HT出, Batpod 1/12有 Medicom出, 三間公司每人出一架, 人地新公司幾醒.

而King Art,  出咁多 1/12 Ironman 但係好明顯毫無特別, 買黎又唔知同邊d玩具一齊放. 真係得番威龍果D 1/9夾得黎.

仲有最重要一點, IM靈魂就係Tony Stark個樣, King Art d IM 連開面具Tony樣都無, 吸引性再減半.  如果加番Tony樣包訂單多番少少.  
Gealex11 發表於 23-2-2015 11:31 PM
好似soapstudio咁 出一架1/6 batman tumbler 識行識夜拍 仲要出1/6 大眾化比例 就算貴一貴4千幾銀 小弟第一 ...

Soap Studios 的 Tumbler 是 1:12,Hottoys 的 The Bat 也是 1:12,1:6 Batpod 也只有 Hottoys 出過,Medicom 的 Batpod 好像是 Mafex Size (唔知咩 scale),我有o的驚,我係唔係同師兄活o係同一時空:69:
dewback 發表於 23-2-2015 11:57 PM
Soap Studios 的 Tumbler 是 1:12,Hottoys 的 The Bat 也是 1:12,1:6 Batpod 也只有 Hottoys 出過,Med ...

打錯左比例 tim   THX:x
坦白講,除左IM或其他AVENGERS周邊產品(超大件果啲)之外,我唔見佢有動靜想開發其他角色

雖然IM同BATMAN係HT大熱產品,但佢都有好多其他唔同電影角色會出,夠多原化,咁先可以吸引到更多玩家留意,只做IM的話HT都唔會成功