Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[分享討論] king arts 被 HT 追殺! 1/9 iron man 3 系列現困局!

全職玩具獵人 發表於 24-2-2015 12:14 AM
坦白講,除左IM或其他AVENGERS周邊產品(超大件果啲)之外,我唔見佢有動靜想開發其他角色

雖然IM ...

完全同意,Iron-man 都會有老退的一天,Avengers 也會曲終人散,如果只係開呢兩飯,Hottoys 都唔會生存到,更何況出得又慢,又唔係特別出色的 KingsArt,一係好似 ZCWO 咁攞o的唔同 licence,港產片又有、運動又有、原創又有,如果唔係就做 Enterbay 咁成日食老本,食極唔死
bbq1120 發表於 23-2-2015 11:56 PM
響呢個討論區咁多年,我一向都唔講大話,呃人既野我又唔會做,我都唔會懷疑其他人講既野,因為自己 ...

i cant see the name king arts in your invoice!
why we have difference invoice from them??!!  :@

2littlemoney 發表於 24-2-2015 12:43 AM
i cant see the name king arts in your invoice!
why we have difference invoice from them??!!  
...

C兄,我響4樓POST埋講左囉...:(
我響米青口口口訂架,而你響信鵝201室門市訂,雖然同一樣貸品,但響兩間唔同既公司訂野,張單又點會一樣呀?:50:
情形就等於我去7仔買支可樂,你又響OK買完支可樂,問我講點解張單同價錢都唔一樣咁攪笑...:47:至於你其中一樣擔心既野(見唔到我張單有king arts個名),我唔會去諗點解,諗來都晒氣,只需要知我訂果隻係DFS001 MK42就得,你果張單都係寫DFS002 {:1_218:}
我唔怕米青口口口會走佬,你果間我就唔知,祝新年快樂,係咁...{:1_203:}
雖然我都有入HT 1/6 ,但1/9 其實係另一個定位...

HT 係IM市場,甚至12"市場上,可以話已經係領導地位。但玩開玩具既大家,會唔會覺得玩HT唔順手、「唔好扭」呢?不論可動性、把玩性(唔好郁兩下就花);我唔拎千值練隻Bleeding Edge (呢隻小弟予以最高評價)黎比,玩開Bandai (SHF、SIC、Robot魂、SR Robot、再計埋要遷就變型既DX合金)咁多年,HT IM手"月爭"得90度可動,我覺得係唔合格既。

1/9呢個size,大得黎容許多d details,細得黎比較容易把玩,如果done right,我覺得係有得做的。

可惜,done right既一d要素,有個別已經miss左:最主要,係時機:

Iron Man 出得多到有玩家怨既時候,KA都仲未出。

HT Iron Man 42水浸到插水。而第一隻KA,亦係Mk 42。

KA形勢而家確係唔好。要扭轉,亦唔容易。Marketing既野,我固然識條鐵,但可以講下作為半個IM 新手fans,點我先會落疊:

- 造型及上色。造型唔夠靚,只求可動,不如玩revoltech。

- 可動性。否則,就同1/6 line分別不大。如果對手臂摺倒150度,加分。上級設計如千值練拉出膊位呀、連動關節呀,再加。

- 選材:其實同HT正面衝突,冇so。雖然話Iron Legion HT仲有一半未出,但絕對可以睇住你黎打,你一公佈佢又話出,咁即係捱打。調轉,出返d HT(應該短期內)唔會再出既大路野,即係Mark 1 - Mark 7 (雖然Mark 3 HT會出,但IM友,唔會差一隻半隻唔入埋既)。大前題係要出得四正,咁仲有得省下招牌。出得唔好,自然抵死。Mark 1-7連HOA,係唔少IM宅既怨念;但1/6黎講,不論金錢同空間,都冇咩幾個人付擔得起。1/9,應該都仲有得諗下。借位擺放同影相,仲同1/6撈得埋玩添。

- 如果出倒七隻,又真係出得好,customer base已經形成,上左軌道。買你第八隻第九隻,已經冇心理障礙。

作為一個已落訂既客仔,我當然希望佢出得好。但其實,我係擔心既。擔心可動性只能同HT睇齊;擔心大貨出黎得啖笑;擔心間野無以為繼。

作為玩家,我真係希望百花齊放,有競爭先有進步。HT最近既Storm Trooper,我換過幾隻,墨屎、花胸甲、膊頭一撻油、眉角有粒墨,從QC可見有冇heart,先有感而發。

P.S. KA Marketing,有時真係令人丈八金剛。一隻1/9 IM都未有,就出左個display stand。OK,Marketing既野,我識條鐵。

分析到位!  發表於 24-2-2015 02:11 AM
呂品器 發表於 24-2-2015 01:11 AM
雖然我都有入HT 1/6 ,但1/9 其實係另一個定位...

HT 係IM市場,甚至12"市場上,可以話已經係領導地位。 ...

我都買左 KA 隻轉動 stand,
不過係用泥 display 我隻 HT mark 42. :x

一句到尾, 出咗大貨先講. 口講有冇heart, 出大貨都可以一樣唔掂.
其實我覺得KA最大問題,唔係話HT出1:6 IM佢又出1:9又好,唔出1:6咩都好,
最大問題係其實KA又係一間想叉隻腳入去食IM呢塊大餅嘅公司,
唔係話KA抄HT,其實依家IM紅,好多間玩具敷廠都出IM,數數手指,
Hot Toys、Hasbro、山口式、Bandai SHF、figma、PI、威龍,基本上中外玩具商都叉隻腳落去,
HT出1:6、Hasbro山口式SHFfigma出5"-6"公仔,威龍出雕像等,個個有拿手定位。
連HT以前出過非著衫可動公仔、全身雕像都自知自己做呢範唔太得,主力出返1:6,
你KA又唔係嘅,你新公司,5"-6"公仔又出,又借電話座名義出雕像、1:1道具又沾手,
令人感覺咩都試下咁。老實講,KA出1:9未玩過唔知點啦,但以淨係觀賞用途為主嘅,
我覺得電話座雕像以1:4同1:1道具咁大size,個質素表現只似放大嘅細比例玩具,
美國隊長雕像唔夠細緻樣仲係似PVC公仔;1:1盾同洛基矛唔好提,似用HT模放大就算,
唔該睇下台灣Lager Toys雷爵玩具個CA盾,睇下咩叫電影道具感啦,KA 1:1CA盾道具都做電鍍,笑了。
總結,KA咩都唔太掂,定位又模糊就叉隻腳入去食IM MARVEL個餅,唔多會成功。
我不認為1:6跟1:9是同1個市場, 也不認為KA在挑戰HT, 反而我話KA想挑戰DM.
另外, 有師兄話遲早會令人生嫌. 坦白講, 人就難講, 我看D受歡迎鬼佬劇一玩可以拍個十幾年, 要佢地嫌? 死易過. AVENGERS之前慶祝50周年.
一個原因, 1/9 細左d, 價格比, 我寧願比多幾百買 1/6, 更大更detail~
their sample looks good and I really looking forward to their final porduct, but they too missed the chance and put up their porduct too late, and now still no schedule.

I think if they can make a set of HOA cum IM figure in good price, will think about buy the a few for display, since display 1/6 with HOA used too much space.  1/9 will be a good scale to display all 42, hahaha!
我就覺得邊間出im唔重要...對於玩家自私講句我無興趣理得你兩間公司點鬥餐死...我只重視邊間公司出得靚、平:he:
呂品器 發表於 24-2-2015 01:11 AM

HT 係IM市場,甚至12"市場上,可以話已經係領導地位。 ...

十分同意師兄分析.

其實作為消費者, 我唔介意有100間公司出同一樣野, 因為我都只會選較好質素的產品先會買.

上個post我都有講, 其實我係幾buy 1/9呢個比例的. 至少我需要少d空間去display.

KA會唔會最終得個吉講真我就唔太care(因為我都同佢無訂野~) 不過有時見佢店舖的產品又真係幾靚, 只不過我唔係fans所以唔會買~ 佢如果出1:1batman mask我就會入手~

點都好, 我連HT的IM系列都無玩好耐, 原因不外是一個字:"慢", 出貨下下等一年. 未等到"mark-N"出, 新電影已經出了"N+1"了....所以對我來說, 一個好重要的因素一定是"貨期". 如果電影上映之後, 或是開訂之後3-6個月就派貨, 我就唔介意訂. 超過呢個時間我就大不了唔玩了. 始終ironman同其他角色唔同, 造型上可以集集都好大分別, 變相舊裝甲好易"out", 所以如果新裝甲都黎而仲未有舊裝甲的figure玩, 感覺有點可惜. terminator, robocop果d反而問題不大, 因為大多是20幾年前的電影, 加上唔會每年都有新衫, 因此就算遲出貨, "影響"都唔算大
頭像被屏蔽
唔知邊間公司被追殺,唔出主角出配件囉
全職玩具獵人 發表於 24-2-2015 12:14 AM
坦白講,除左IM或其他AVENGERS周邊產品(超大件果啲)之外,我唔見佢有動靜想開發其他角色

雖然IM ...

KA做開disney OEM,所以暫時只見佢攞MARVEL(DISNEY)產品線的授權。