Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 承認 ~ 勝利之鍵 ~ 超合金魂 勇者王 Goldion Hammer (#47 UPDATED 機構人圖)

lydiamomo0903 發表於 25-3-2015 12:41 AM
外形OK
但腰不能轉,雙腳不能貼地.........
B社啊.....多跟千值練學習下吧

雙腳不能貼地: 師兄, 以goldymarg的變型設計, 雙腳不能貼地係無可奈何的 (車mode時腳掌要摺入大腿, 即係腳掌要係空心, 加上hammer heaven - 用來撬起釘紅色果2條係連住腳掌的, 咁樣的設計我真係唔覺得可以設計到貼地, 強如studio halfeye都只係做到轉腰而做唔到腳掌貼地, 我諗真係無法....)
k_dash 發表於 25-3-2015 09:23 AM
雙腳不能貼地: 師兄, 以goldymarg的變型設計, 雙腳不能貼地係無可奈何的 (車mode時腳掌要摺入大腿, 即係 ...

以前的話我會覺得∼恩∼應該做不到貼地
合體之後可動應該不好
但千值練都能做到了..
而且我不覺得做不到,基本上腳掌裡面做拉長的關節就可以了
我的意思是其實已現在的技術應該做的到
再來就是腰不能轉..明顯又是“懶"...
lydiamomo0903 發表於 25-3-2015 09:27 AM
合體之後可動應該不好
但千值練都能做到了..

比多少少資料: 其實當年studio halfeye果隻都有做到小小腳掌可轉

http://www.geocities.co.jp/Playt ... /gorude/gorude.html

可惜, 在要保持原設的情況下, 腳掌一轉小小, hammer hell就側在一面, 當然改少少原設計應該做到效果, 但講到底呢隻只係一件GGG的parts, 加咗D料難免又升價, 到時又有妹仔大過主人婆的味道 - 雖則依家個價已經唔係平....
k_dash 發表於 25-3-2015 11:10 AM
比多少少資料: 其實當年studio halfeye果隻都有做到小小腳掌可轉

http://www.geocities.co.jp/Playto ...

反而半眼廠出得差......人形可動先決搞到不論戰車mode定hammer mode都唔太似設定
今次笨大就平衡到三個mode 十足十動畫咁
lydiamomo0903 發表於 25-3-2015 09:27 AM
合體之後可動應該不好
但千值練都能做到了..

睇完千值練斷我空, 再睇埋GX69
得出一個結論

一分錢一分貨
boy02hk 發表於 25-3-2015 11:17 AM
反而半眼廠出得差......人形可動先決搞到不論戰車mode定hammer mode都唔太似設定
今次笨大就平衡到三個m ...

你要諗下半眼廠系幾多看前的玩具,,怎麼和現在來比?
CNYUDIA 發表於 25-3-2015 11:27 AM
你要諗下半眼廠系幾多看前的玩具,,怎麼和現在來比?

話說studio halfeye (SHE) 呢一隻已經係10年前的產物, 以當時的技術來講, 放到今日其實一D都唔失禮 - 呢一隻goldymarg係我記憶中係佢最初期開始用電腦起稿, 用機器做試作體的, 佢以往造出來的作品 (當中包括GFG) 係用人手起稿+造試作體, 你睇返依家bandai出的呢一隻, 好多設計上都係同SHE呢一隻大同小異你就知SHE社長+原型師高島真係好強. 我好like的一個設計就係呢隻goldymarg加咗一個刻有"承認"的制, 一襟就會同鎚仔分開的設定, 係fans見到都覺得佢好有heart. 至於平衡方面, 樓上的師兄講得對, 的確係有D over, 尤其係大小上真係做得過大, 但以當時有出過goldymarg的產品來比, 佢真係已做得唔錯...

PS :可能用料問題, 影相出來的效果好多時都好唔得, 但實物唔會咁差
gamelife 發表於 25-3-2015 11:19 AM
睇完千值練斷我空, 再睇埋GX69
得出一個結論

實在話..gx69不便宜...
單單ㄧ個錘子1w8日幣.....
而且可變機構,可動機構都相當少..
只是用料感覺比較扎實而已
半眼那隻我覺得是當初勇者王本體做小了..
不然錘子size應該是沒問題的:(實話說我這隻還是會買,也不覺得做的差
但相比千值練給我的震撼,我覺得B社給我ㄧ種版權綁架的感覺
反正沒有敵手..技術力不用太過革新內容也不用太過誠意
k_dash 發表於 25-3-2015 01:58 PM
話說studio halfeye (SHE) 呢一隻已經係10年前的產物, 以當時的技術來講, 放到今日其實一D都唔失禮 - 呢 ...

halfeye 這間廠的技術比B廠要高得多,只不過系營銷方式錯,可惜,可惜
...坑錢阿 算了 看看就好 哈哈
其實要找個位display佢同hammer都比較困難,因為太大太阻位置。
合體之後可動應該不好
但千值練都能做到了..

千值練幾時出了勇者王糸列?

感覺有點膠,希望成品會好一點
如果能再換上更大的拳頭就好了