Toysdaily 玩具日報

查看: 51536|回復: 229

[分享討論] 現時點被收購?(補LINKED)

資深投資者林子峰表示,剛斥2.55億元購入油麻地現時點商場1及2樓共122個舖位,共2.5萬方呎,將動用2,000萬元翻新,稍後原則分拆舖位出售,入場費50萬元起。此批舖位為97年拆售時未曾售出的舖位,現時全部租出,呎租30至40元。

林子峰9月份向領匯(823)購入的3個商場將會於12月1日成交,會翻新停車場,稍後再入則翻新商場

http://www.singpao.com/cj/ls/201411/t20141111_536246.html
mj23 發表於 13-11-2014 04:33 AM
好多香港人只會著眼現時一刻, 見到咁多人俾個政府同有錢佬搞到衣食住行都有問題都唔會出聲, 反而有人出黎發 ...

佢地眼光短到睇唔到政策走向/社會時事對自己未來有咩影響之嘛~ 喂唔係無人同佢地講架喎... 一向都有人話想叫醒佢地架... 無法架啦佢鬧返你做咩阻住佢發夢之嘛... 根本而家好多佢地會出聲鬧既野... 就係佢地應得的下場 / 甚至係明明自己身於低位但用既得利益者思維去諗 , 而根本樂見其成的下場... 唔知佢地鬧乜野 !

非常讚同!!  發表於 13-11-2014 02:04 PM
好多香港人只會著眼現時一刻, 見到咁多人俾個政府同有錢佬搞到衣食住行都有問題都唔會出聲, 反而有人出黎發聲就鬧返啲人話唔好阻住我返工, 咁係你地阻人唔口啱, 我唔洗要民主, 就知好多人都係冇得救, 抵死.
True toy collectors should AVOID going to In's Point during this "toy show".
It is just a scheme by the real estate people to try fool investors into paying over market value for the shops

If we really want what is best for In's Point and the toy dealers renting shops there and the toy community...
Go to 信和 or 皆旺 or whatever, just avoid Ins Pt for 2 weekends pls!!!
DO NOT support this "toy show"!!!
搞個玩具節係引d買玩具既朋友仔係個幾日做煤...#$^%地產商...!我就唔會係玩具節去做煤..!:angry:
直覺話俾我聽黎梗呢個玩具展
就係哄人買鋪既展銷期

完全無預告,張街招都係幾日前貼上去
到時一定有地產溝羊古落疊
而所謂平既玩具同趁墟既人就變相幫人做勢

我就唔多願意去
00_GUNDAM 發表於 13-11-2014 12:38 PM
華人都有爾個有趣特性, 明明自己係賤民, 郤用當權者同富豪的角度看問題, 繼而自取滅亡!

自知係奴隸,但自以為是高級奴隸,不想失去奴隸頭僅有的特權,利益,所以幫主子欺壓其他奴隸,中國人四千年管治精綷。
騙中傳奇。
炒家同地產商--->透過炒賣從中獲利。
新業主-->投資涉及風險。
1.INS轉營成功。發大達!恭喜!大家繼續炒。
2.INS轉營失敗。變返死場,被蟹貨綁住。投資涉及風險
玩具店-->唯有搬。裝修+雜費無端端唔見一筆。新地點仲要人流唔旺。
我地玩家-->無左一個玩具集中地+好去處。玩具仲可能會加價。

恭喜!永遠係小市民受害,然後既得利益者大量獲利。
唔緊要!為左香港既和諧繁榮,呢D事件不斷重覆,也是「值得」
又唔一連14天攪 叫d買家平日1-2點去睇下麻....要分開2個weekend攪 逼埋6天做起假人流...屎忽鬼諗屎橋...一定唔x去...
人地準備好晒賣樓了。

今個星期五六日仲搞玩具show,我地一班玩具L負責帶旺個場,等準買家見到個場人流有幾旺。

Endless 發表於 13-11-2014 04:10 PM
直覺話俾我聽黎梗呢個玩具展
就係哄人買鋪既展銷期

肯定啦 想強國人落答 梗係要攪靚門面 再製做人流.....我呢幾日一定唔會去 唔會免費幫人做臨時演員...
呎租可望100元......怎可能還做玩具 :47:
D人以為有人流係因為個商場

好心啦, 唔係賣玩具邊有咁多人丫? 你望下對面馬路間野先啦
旺係因為賣玩具, 當不再賣玩具時係咪打回原形呢? 重要租金大幅上升, 我好記得十年前左右呢個場係咩樣:73:
終於變埋金鋪!玩具迷們,一齊上街抗爭啦!就黎連玩具都無得玩喇!
( 2.55億+2000萬翻新 ) ÷ 2.5萬=呎價 {:1_206:}

再算地區租值毛利率=現時點 玩具場...宣佈 ~ 玩完 {:1_237:}
香港邊有投資, 只有投機

其實多啲死場都好, 等佢地產佬搵少啲, 但啲香港地產佬特別賤寧願變晒死場都唔益你地.咁多死場有眼睇.  
咁姐係現時點D玩具鋪冇得做?
我記得7,8年前個場冇而家咁旺,仲有少少死場feel... 真係10年人事幾翻新 :58:
起佢地心目中,呢D咪香港正常運作....炒炒炒
不過佢認真的嗎? 樓下早半年個大鋪劏細鋪,唔夠兩三個月就玩完
只可以祝佢好似之前個東X銀座咁成功啦:he:
樓上師兄話齋,樓下果幾個舖都冇著落,仲要搞成個場。

果頭咁既位,搞得起既話,而家醫療廣場個位就做左旺電第二啦。

買定花生~
akira_anime1988 發表於 11-11-2014 01:48 AM
我記得7,8年前個場冇而家咁旺,仲有少少死場feel... 真係10年人事幾翻新

當時成日行過呢個場樓下都係掂行掂過, 都唔知上高係賣玩具.就算知道後, 都唔會成日行. 係到呢一兩年先行多咗

個場附近冇咩野行, 樓下人流唔係少, 但就冇咩熱鬧氣氛, 而家個場可以做到咁都估佢唔到

大炒家 ~ 分拆出售,,,過咗海就 神仙 {:1_206:}

做唔起 ~ 受苦嘅...只會係坐艇嘅 小投資者 :ice:

喺今時今日 玩具行業,因應市場租金 生存空間越嚟越少嘅年代 :o

首當其衝 嘅,就係各位喜愛玩具嘅大大 {:1_225:}
忽發奇想,啲玩具舖家搬晒去工廠區,上樓做
現時點要翻新!可能會叫商舖先搬走!
各師兄如有任何訂單在現時點D舖就要睇緊D!