Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

Blu-ray 封套插圖

第5集保持水準
作畫繼續不穩:!

有請山羊座...咪住先, 哩位係?:!
由於唔係用血所以佢地只能變一瞬間及變完後消耗好大?
遊俠 發表於 6-6-2015 12:40 AM
有請山羊座...咪住先, 哩位係?

其實幾有廿幾年前既風味…
OMG.  The criteria to become God Gold Cloth is a joke!  It takes Athena's tear.  But it is so confusing and unclear who has gotten her tear!  This version does not even follow the actual history (comic or anime).  
sonicking 發表於 7-6-2015 03:43 AM
OMG.  The criteria to become God Gold Cloth is a joke!  It takes Athena's tear.  But it is so confus ...

追加眼淚呢個條件其實我覺得無大問題
第一係都係來自雅典娜
第二係由於係眼淚唔係血 所以黃金神聖衣係時間上短過青銅好多 (出一招就回復普通黃金聖衣)

另外係有講到邊幾件係受過雅典娜的眼淚
分別係十二宮戰中死亡的黃金 (雙子, 巨蟹, 山羊, 水瓶, 雙魚)
與及海皇篇被打倒的黃金 (金牛)
而獅子變到的原因是因為人馬的#墜
咁剩下的五件就係無受過雅典娜的眼淚
CocaCola_Zero 發表於 7-6-2015 07:49 PM
第一係都係來自雅典娜
第二係由於係眼淚唔係血 所以黃金神聖衣係 ...

雙子 + 巨蟹 + 摩羯 + 水瓶+ 雙魚可以勉強過關,因為是" 12 宮之戰倒下"。

但"金牛與海皇戰鬥而倒下",不管漫畫或動畫都從未發生過。問題特別在 SS TV 版,黃金 100% 沒參與過戰鬥,又如何倒下?  
CocaCola_Zero 發表於 7-6-2015 07:49 PM
第一係都係來自雅典娜

咁就有啲亂嚟, 如果沾染到雅典娜汗水又會變成點?
不敢想像

:!

:!
sonicking 發表於 7-6-2015 08:39 PM
雙子 + 巨蟹 + 摩羯 + 水瓶+ 雙魚可以勉強過關,因為是" 12 宮之戰倒下"。

但"金牛與海皇戰鬥而倒下" ...

注意我係講緊海皇篇而唔係講緊海底神殿
海皇篇一開始係金牛係曾經同海魔女打而被擊倒
CocaCola_Zero 發表於 7-6-2015 09:16 PM
注意我係講緊海皇篇而唔係講緊海底神殿
海皇篇一開始係金牛係曾經同海魔女打而被擊倒

海魔女只劈下頭盔 :26:

sonicking 發表於 7-6-2015 09:27 PM
海魔女只劈下頭盔

第一係都係來自雅典娜

人馬聖衣同雅典娜最多肌膚之親,肯定各項體液都被授予過啦:35:
其餘就輪流拎黃金短劍變身啦:34:
第一係都係來自雅典娜

畫面及對白有描述~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x