Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 聖鬥士星矢 -黃金魂 Soul of Gold-

如果打完13集先去借,黃金佢地一定去左精神時間屋,而星矢借既一定唔係佢地著緊既黃金神聖衣
一二集都還可以,但第三集真係幾離譜。

畫功走樣都算喇,但故事講到成班變晒做原居民一樣,仲打緊聖戰喎,而家好似關人咁,原來2個黃金打交就可以迫到沙加開眼,車田大師你點可以比喱啲事發生嫁。
iorik 發表於 12-5-2015 09:45 AM
一二集都還可以,但第三集真係幾離譜。

畫功走樣都算喇,但故事講到成班變晒做原居民一樣,仲打緊聖戰喎 ...

一、三集都有嚴重走樣問題:!
The idea is good for the 12 Gold Saints to come back, but the drawing.... come on we are already in the 21st Century, show some heart!! This is Saint Seiya we are talking here! The drawing can be done so much better...
嘉豬 發表於 11-5-2015 11:14 PM
如果打完13集先去借,黃金佢地一定去左精神時間屋,而星矢借既一定唔係佢地著緊既黃金神聖衣

時間係動畫中其實任佢講的, 可話冥界中時間跟本不同出面世界, 最合理的老作可以話在神空間的通道1分鐘等於1日, 或極樂淨土中時間也不同

不過睇左3集都覺麻麻地, 解迷又唔夠迷, 打又唔夠好睇, 節奏又慢, D畫功又求其

我期待變左神聖衣後唔知有冇進化的新招呢?最好好似以前咁有得講解下點勁法, 唔係出完招就算,
沙加整招連第7感都可剝奪的如來淨世咒(雖然對手可能無第7感)
撒卡整招石破天驚拳
雙魚整招玫花寶典
天秤整招盧山千龍霸
山羊整招聖剣23
白羊就水晶牆變鑽石牆
payton20 發表於 12-5-2015 02:04 PM
時間係動畫中其實任佢講的, 可話冥界中時間跟本不同出面世界, 最合理的老作可以話在神空間的通道1分鐘等 ...

如係咁個日蝕真很慢,要蝕幾十日
最慘以前係公式,但每次打邊道都講到好緊急咁,要限時來打爆機,但現在食下飯訓下教又起身打兩下,要佢救人救世界就死得,重有現在全部聖鬥士係用龍珠埋單式戰鬥,現在唔只雅典娜之感歎係用這方式,連平時都係鬥波方式戰鬥,咁會好睇嗎?
payton20 發表於 12-5-2015 02:04 PM
時間係動畫中其實任佢講的, 可話冥界中時間跟本不同出面世界, 最合理的老作可以話在神空間的通道1分鐘等 ...

節奏我覺得唔算慢既 始終加埋要比 12 條友 + 7 條友出場又要講故事背景 好難話一集出哂作畫話佢 Hea 不如話好唔穩定 同一集可以睇到好崩既又可以睇到完全無問題既(例如今集既蟹)

招果度千龍霸其實已經係 OMG 入面比龍峰用左 XD

咁又係, 可能對黃金聖鬥士來說1秒等於1日, 所以成日乜鬼野都話千日戰爭但其實只係打1000秒, 咁就講得通次次黃金對戰都唔駛打1000日:x
宜家全套片問題在於冇一個目標主線
以前每一篇都有一個目的 --- 拯救雅典娜

宜家就RPG, 得閒去哩度, 各人冇方向, 變咗涼宮春日的日常....

鬆鬆散散
為玩具賺錢而製作
遊俠 發表於 12-5-2015 09:42 PM
宜家全套片問題在於冇一個目標主線
以前每一篇都有一個目的 --- 拯救雅典娜

套野條大主線其實就係要救仙宮
另外套野都係開始左三集者 都要比時間佢介紹返班人出黎既
下集七條友集齊哂應該就正式開拖喇

另外與其話佢地無方向
不如話十一條友(唔計山羊)都有自己的方向(或答案) 只不過大家唔同諗法
BTW 呢樣野我又唔覺得有大問題
當年黃金十二宮篇咁有啲就教皇派 有啲就反教皇既 有一兩個就乜都唔係
而家就有班準備去同棵樹打 有幾個就唔想打
就好似今集蟹講咁 班黃金聖鬥士不嬲都唔係團結 撞牆果下係奇蹟 XD
隻巨蟹...雖然冇夾硬加好多華麗的裝飾,但手粗腳粗好有力,幾型。可惜如樓上師兄講冇左大鉗有點失色。反而強調剩番的八隻腳,我第一時間唸到的似係西遊記的蜘蛛精多D...:x
會唔會又係老土劇情:
遂個打, 個個黃金谷完神聖衣打嬴,但因消耗太強要返歸 (好似孫悟空咁)
最後由獅子打大佬, 當然唔夠打, 12條友靈魂復活, 來個雅典娜之嘆息, 得返12件神聖衣飄下飄下收工
唔知人馬係咪又無份打呢?有冇講過冥王12宮時點解無佢份復活?

payton20 發表於 13-5-2015 01:07 PM
會唔會又係老土劇情:
遂個打, 個個黃金谷完神聖衣打嬴,但因消耗太強要返歸 (好似孫悟空咁)
最後由獅子打 ...

當時出走左條屍無埋到落去咪無得復活
payton20 發表於 13-5-2015 01:07 PM
會唔會又係老土劇情:
最後由獅子打 ...

艾奧羅斯在 13 年前已死,條屍係都代晒啦,又點可以復活呢...